Är det Farligt att Äta för Mycket A Vitamin?

Vitamin A är ett fettlösligt näringsämne som spelar en viktig roll i din kropp. Det finns naturligt i maten du äter och kan också konsumeras genom kosttillskott.

I denna artikel diskuterar vi A-vitamin, inklusive dess fördelar, matkällor, liksom effekterna av brist och framför allt om det är farligt att äta för mycket A-vitamin.

Vad är vitamin A?

Även om A-bitamin ofta betraktas som ett enskilt näringsämne, är det faktiskt namnet på en grupp fettlösliga föreningar, inklusive retinol-, retinal- och retinylestrar. Det finns två former av vitamin A som finns i maten.

Förformat vitamin A – retinol- och retinylestrar – förekommer uteslutande i animaliska produkter, såsom mejeriprodukter, lever och fisk, medan provitamin A-karotenoider förekommer rikligt i vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker och oljor.

För att använda dem måste din kropp omvandla båda formerna av vitamin A till näthinnan och retinsyra, de aktiva formerna av vitaminet.

Eftersom vitamin A är fettlösligt lagras det i kroppsvävnad för senare användning.

Det mesta av vitamin A i kroppen förvaras i levern i form av retinylestrar.

Dessa estrar bryts sedan ner i all-trans-retinol, som binder till retinolbindande protein. Det kommer sedan in i blodomloppet, vid vilken tidpunkt din kropp kan använda det.

Rekommendationer för förgiftning och dosering

Precis som vitamin A-brist kan påverka hälsan negativt kan det bli farligt att konsumera för mycket.

Rekommenderat dagligt intag för A-vitamin är 900 mcg och 700 mcg per dag för män respektive kvinnor – vilket lätt kan nås genom att följa en diet för hela livsmedel.

Det är dock viktigt att inte överskrida den tolerabla övre gränsen på 3000 mcg för vuxna för att förhindra toxicitet.

Även om det är möjligt att konsumera överdrivet förformat Avitamin via djurbaserade källor som lever, är toxicitet oftast kopplad till överdrivet tillskott och behandling med vissa läkemedel.

Eftersom A-vitamin är fettlösligt lagras det i kroppen och kan nå ohälsosamma nivåer över tiden.

Att konsumera för mycket A-vitamin kan leda till allvarliga biverkningar och kan till och med vara dödligt om det intas i extremt höga doser.

Akut A vitamin förgiftning uppträder under en kort tidsperiod när en alltför hög dos avA-vitamin konsumeras, medan kronisk förgiftning uppstår när doser mer än 10 gånger rekommenderat dagligt intag intas över en längre tidsperiod.

Även om det är mindre vanligt än kronisk A-vitamin förgiftning, är akut A-vitamin förgiftning associerad med allvarligare symtom, inklusive leverskador, ökat kranialtryck och till och med död.

Dessutom kan vitamin A-förgiftning påverka moderns och fostrets hälsa negativt och kan leda till fosterskador.

Undvik förgiftning genom att undvika höga doser av A-vitamin tillskott. Högt intag av dietiska karotenoider är inte associerat med förgiftning, även om studier kopplar beta-karotentillskott med en ökad risk för lungcancer och hjärtsjukdom hos rökare.

Eftersom för mycket vitamin A kan vara skadligt, kontakta din läkare innan du tar A-vitamin tillskott.

Vilka är tecken och symtom på vitamin A-toxicitet?

Tecken och symtom på akut vitamin A-toxicitet kan inkludera:

 • Magtarmkanalen: illamående, kräkningar, aptitlöshet, buksmärta
 • Neurologiska: yrsel, irritabilitet, dåsighet, ökat interkraniellt tryck på grund av hjärnödem och huvudvärk
 • Dermatologiska: utslag eller flagning
 • Koma och död
 • Tecken och symtom på kronisk vitamin A-toxicitet kan inkludera:
 • Gastrointestinala symtom: hepatomegali, splenomegali
 • Neurologiska symtom: svår huvudvärk, pseudotumour cerebri
 • Dermatologiska symtom: utslag, tunt och grovt hår, ögonbryns alopeci, klåda, torr, grov eller sprickande hud och torra eller spruckna läppar
 • Muskuloskeletal: svaghet, kortikal hyperostos i benet, artralgi, lätta frakturer

Hos barn är tecken och symtom på vitamin A-toxicitet:

 • Neurologiska: irritabilitet, sömnighet, delirium, koma, ökat interkraniellt tryck, utbuktande fontaneller (hos spädbarn), psykiatriska förändringar, hjärnödem
 • Oftamologisk: utbuktande ögonbollar, svullnad i kortikalskivan, synstörningar
 • Dermatologisk: missfärgning av huden och / eller avskalning, klåda

Hur diagnostiseras A-vitamin förgiftning?

Diagnos av vitamin A-förgiftning baseras på tecken och symtom, patienthistoria, livsstilsvanor och användning av kosttillskott. Ibland finns det en dålig överensstämmelse mellan förgiftning och serumretinolnivåer. Serumnivåerna kan emellertid ibland vara mellan 1 000 och 20 000 (med ett normalt intervall mellan 200 och 800 µg / L).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen