Är det Farligt att Äta för mycket Dextros/ Dextrosol?

Socker finns i många former, från dextros och fruktos till melass. Dextros är även känd som glukos eller druvsocker och är en enkel sockerart och kolhydratens minsta beståndsdel, en så kallad monosackarid.

Den finns i förpackade och bearbetade livsmedel, tillskott, bakprodukter och bakverk. Även om det är mindre sött än socker betyder det inte att det är hälsosammare eller lägre i kalorier. Vad är dextros?

Många till synes hälsosamma livsmedel, som proteinstänger och frukostflingor, är märkta ”sockerfria”. Ändå innehåller dextros, maltos, majssirap, fruktjuicekoncentrat och andra dolda sockerarter.

Faktum är att cirka 74 procent av förpackade livsmedel innehåller kalorisötningsmedel. Dextros, eller majssocker, är gjord av majsstärkelse och tillsätts till hundratals livsmedel.

Dess kemiska struktur är identisk med glukosens, kroppens primära energikälla. Av denna anledning används dextros vanligtvis i intravenösa lösningar och administreras till personer med lågt blodsocker eller höga kaliumnivåer. Det kan också ordineras till dem som behöver näringsstöd efter operationen eller under sjukdomstider. Dextrosol i mat har den roll att förbättra dess smak och förhindra förstörelse.

Till exempel kan tillverkare lägga till detta konserveringsmedel i fruktstopp för att öka hållbarheten och hämma bakterietillväxt. Liksom bordssocker har dextros 4 kalorier per gram och kan snabbt höja blodsockernivån. Tillsatt socker, inklusive dextros, kan leda till viktökning, diabetes och hjärtsjukdomar när det konsumeras i överskott.

Dextros biverkningar

Som nämnts tidigare är denna förening kemiskt identisk med glukos, sockret i ditt blod. Därför kan det komma till nytta för dem med hypoglykemi eller lågt blodsocker och hälsotillstånd som minskar eller hämmar kolhydratabsorptionen.

Om du av någon anledning inte kan äta kan din läkare ordinera intravenös dextros blandad med aminosyror och andra näringsämnen. Dextrosinjektioner kanske inte säkra för svårt uttorkade patienter. Dessutom är vissa människor överkänsliga för detta ämne och kan uppleva biverkningar, såsom utslag, klåda, svullnad i huden och kroniskt lågt blodtryck.

Det finns också en risk för elektrolytobalanser, vätskeobalanser och vitamin B1-brist efter administrering av intravenös dextros hos allvarligt undernärda patienter. Dextrosbiverkningar kan också inkludera hyperglykemi eller högt blodsocker, lungemboli, infektioner och anafylaxi, en livshotande allergisk reaktion. Plötsliga synförändringar, svår huvudvärk, yrsel och snabb andning kan också uppstå. Dessa biverkningar är dock associerade med intravenösa vätskor, inte dextros i livsmedel.

Är dextros nyttigt eller farligt?

Liksom alla enkla sockerarter absorberas denna förening snabbt i ditt system och kan öka dina blodsockernivåer. Med tiden kan det riskera dig för metaboliska störningar, typ 2-diabetes och fetma. Enligt en granskning kan tillsatta sockerarter leda till kranskärlssjukdom genom att främja diabetes. Att äta för mycket socker, även i några veckor, kan öka insulinnivåerna avsevärt och öka risken för insulinresistens. När det gäller dextros kontra glukos ger båda sockerarterna en snabb energikälla.

Av denna anledning används de ofta i tablett- eller pulverform av löpare, kroppsbyggare och andra idrottare. Konsumtionen av enkla kolhydrater efter långvarig träning hjälper till att fylla på muskler och leverglykogenförråd, vilket leder till snabbare återhämtning. För bästa resultat rekommenderas idrottare att konsumera cirka 1 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt per timme efter träning.

Men om du inte är en professionell idrottare behöver du inte de extra kolhydraterna. Din hälsa bör komma först. Det rekommenderas högst 6 teskedar tillsatt socker per dag för kvinnor och 9 teskedar för män. Kontrollera matetiketter för dolda sockerarter och använd hälsosammare alternativ, som stevia eller kanel, i hemlagade desserter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen