Är det Säkert att Använda Träskärbrädor och Tallrikar av Trä?

Träplattor och skärbrädor har funnits i århundraden, så vi är säkra på att du inte blir sjuk av att bara använda dem. Men baserat på nuvarande hälsostandarder finns det några saker som vi måste göra för att hålla denna köksutrustning säker för dagligt bruk.

Under de senaste åren har vi sett en ökning av människor som nu är mer intresserade av att använda träredskap i köket på grund av rädslan för att plast ska läcka ut kemikalier när de används för att tillaga och lagra mat och ingredienser.

Även om plast av livsmedelskvalitet inte skadar människor mycket, är vissa bara glada över att de kan övergå till att använda träplattor och skärbrädor av trä. Vissa träslag, som ek och tall, har naturliga egenskaper att motstå svampar, bakterier och andra patogener.

Vissa studier har visat att det är säkrare att använda skärbrädor av trä, eftersom när träet väl absorberar bakterierna går de inte upp igen och de dör där de är, djupt inne i själva skärbrädan.

Den största risken är dock att det är lättare att klyva och knäcka skärbrädor i trä. De små utrymmena som orsakas av knivskador kan också resultera i kontaminering och korskontaminering av ingredienserna som du placerar på skärbrädorna.

Samma logik gäller för trätallrikar, även om dessa vanligtvis inte används för att laga mat. Om det finns sprickor och skador på ytan av träplattan kan matbitar och fukt fastna i dessa utrymmen och orsaka problem. Bakterier kan frigöra osynliga gifter som kan förorena din kost, och det kan resultera i att du blir sjuk av att äta mat som har tillagats eller förvaras på dessa ytor.

Varför spricker träskivor och tallrikar?

Utöver det vanliga slitaget vid användning är en av huvudorsakerna till att träredskap i köket spricker och spricker att de inte är ordentligt kryddade. Krydda är processen att applicera neutral olja på ytan av träskärbrädan eller tallriken för att hålla träet friskt och återfuktat. När det gäller skärbrädor av trä är för mycket torkning inte bra eftersom träfibrer kan separeras från varandra mycket smidigare om det inte finns någon fukt att få.

Å andra sidan, om du blötlägger din skärbräda eller tallrikar för ofta eller för länge får du blöta träfibrer som försvagas och det kan också leda till att skärbrädor och skivor går sönder i förtid. Det stora problemet med träredskap (inklusive skedar förstås) är att till och med hårfästes sprickor och sprickor i träet kan vara oroande eftersom bakterier bara behöver en liten mängd matrester för att trivas.

Hur kan du åtgärda sprickor och andra skador på din skärbräda och plattor?

Om du har spenderat mycket pengar på en skärbräda av premium trä, är det förmodligen det sista du tänker på att slänga den i papperskorgen, och vi förstår. Du har två alternativ om du börjar se hårfästes sprickor. Den första är att använda trälim för att täta dessa sprickor. Applicera trälimmet på sprickorna och använd sandpapper för att ta bort överflödigt lim efter torkning.

Trälimmet tätar sprickorna och andra skador på träets yta, och du kan fortsätta använda skärbrädan som om ingenting hade hänt. Det torkade limmet påverkar inte din mat efter härdning. Ditt andra alternativ är att ta med din skärbräda till en träarbetare (alla som har erfarenhet av att skapa träarmaturer och andra föremål) för reparation. Beroende på skadan kommer träarbetaren sannolikt att använda harts och andra produkter för att täta skadan på ytan av din skärbräda.

När det gäller träskedar är dessa inte alls dyra, och när man knäcker en av någon anledning är det bäst att bara slänga den trasiga skeden och köpa en ny.

Håll dina träskivor, tallrikar och skedar rena

  1. Som en gyllene regel, använd aldrig träredskap och ytor utan att först tvätta dem. Återanvänd aldrig skivor även om de redan har torkat, eftersom torkning inte dödar bakterier – vissa bakterier kan lätt sitta kvar på trä i flera dagar.
  2. Efter att ha använt dina skärbrädor, tallrikar eller skedar av trä, blötlägg och skrubba dem i varmt vatten med diskmedel. Se till att du tar bort alla överblivna matbitar och fläckar också. Skölj dina träredskap och låt dem lufttorka efter att du klappat dem med en ren disktrasa. Att utsätta dem för solljus är också ett utmärkt sätt att ta bort eventuella överblivna bakterier. Vi varnar dock för överexponering för solen då detta kan leda till att träet spricker om fibrerna blir för torra.
  3. Klor eller blekmedel bör användas efter att ha tillagat mat på en träskärbräda. Efter tvätt med varmt vatten och diskmedel, häll en blekmedelslösning på träskärbrädan och låt den stå där i cirka tio minuter. Skölj noggrant innan torkning och sätt tillbaka den på arrangören.
  4. Om du använder skärbrädor som är billiga och på det tunna kassera dem när de börjar visa tecken på slitage. Om du vill att din skärbräda ska hålla längre, köp en högre kvalitet gjord av lövträ. Skärbrädor i lövträ är mer motståndskraftiga mot knivskador och kommer att hålla i åratal – och förblir säkra för matlagning även om du använder brädan dagligen.
  5. Kom ihåg att krydda dina brädor, tallrikar och skedar regelbundet för att förhindra sprickbildning. Kom ihåg att använda neutrala vegetabiliska oljor för att krydda träskivor och plattor. Låt oljan absorberas över natten innan du använder skärbrädan igen.
  6. Vi rekommenderar inte att rensa dina träskedar genom att lägga dem i en diskmaskin. De kommer att suga upp för mycket fukt i processen, och återigen kommer detta att försvaga träfibrerna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top