Bästa Tipsen för den Perfekta Matresan i Italien

Den Italienska matkulturen är berömd och älskad över hela världen och varje år vallfärdar man från när och fjärran för att uppleva den autentiska, Italienska gastronomin. 

I dag finns italienska delikatesser att tillgå i världens alla hörn i form av exempelvis, autentisk Napolitansk pizza, smaklök kittlande antipasti, mustig risotto eller varför inte pasta al dente, serverad med olika färska råvaror. 

Men även om man kan bli serverad dessa fantastiska rätter nästan var som helst så vill man ändå gärna åka till Italien för att uppleva Italiensk mat- och vinkultur på plats. Mat- och vinresor, vingårds vandringar och tryffeljakt utgör en stor del av Italiens årliga turism.        

Den här artikeln ger dig de bästa tipsen för att få ut så mycket som möjligt av din kulinariska resa i Italien. Vi tipsar om de mest älskade och populära mat- och vinregionerna samt ger även förslag om olika aktiviteter och upplevelser man kan kombinera ihop med matresan i Italien. 

1. Vilka vin- och matregioner är de populäraste i Italien? 


Toscana

Toscana är en region som är välkänd för sin fantastiska matkultur, vingårdar och dess vackra landskap. Här kan man förgylla sin vistelse genom att tillbringa några dagar på exempelvis en pittoresk bondgård eller utforska några underbara vingårdar som denna fantastiska region har att erbjuda. 

Toscana är den största vinproducerande regionen i Italien och är framför allt känd för dess, Chianti, Montepulciano samt Brunello. Toscana är även känt för sin fina tryffel, närproducerade olivolja samt lokala delikatesser som Ribollita, Spaghetti alla salsiccia och Biscotti di Prato med flera.   

En mängd researrangörer erbjuder flera olika typer och längder av mat- och vinresor, kulinariska matlagningskurser samt utflykter till olika sevärdheter i området.

De kulinariska dagsturerna förgylls som oftast även med besök till lokala restauranger, berömda vingårdar samt upptäcktsfärder i vackra byar uppe i bergen.

Umbrien

Umbrien som ligger i mellersta Italien hör också till de populäraste mat regionerna och är främst  känd för sin smakrika tryffel. Här kan du delta på en spännande tryffeljakt tillsammans med lokala tryffeljägare och deras hundar, samt provsmaka dessa dyrbara kulinariska läckerheter med ursprung i Italien.

Umbrien är även känd för sina delikata kötträtter, i form av lamm, fläskkött och vilt,  som oftast tillagas över öppen eld eller kokas tillsammans med en mängd olika färska örter.  

Regionen erbjuder även fantastiska  möjligheter till att delta i matlagningskurser där man bland annat lär ut hur man tillagar olika tryffelrätter och andra delikatesser som kännetecknar denna gastronomiska matregion. 

Förutom att du hittar en mängd god mat och underbara lokala viner i Umbrien så erbjuder regionen även hisnande vackra landskap som du kan utforska genom att exempelvis boka en vistelse på ett av de många gårdshus som finns att tillgå.  

Kampanjen & Amalfikusten 

Amalfikusten, som ligger i regionen Kampanjen, tillhör en av de absolut vackraste och den mest populära kustremsan i Italien. Förutom att Amalfikusten erbjuder på sagolikt vackra landskap och stränder för badsemester så är denna plats dessutom perfekt för att mat-och vinresor. 

Kampanjen regionen är rik på lokala råvaror såsom färsk fisk, äggplantor, olivolja, solmogna tomater samt dess berömda citroner som man naturligtvis gör den berömda likören, Limoncello, av som är smaksatt med citron. 

Kampanjen, liksom många andra italienska regioner, är berömd för en imponerande samling av olika druvsorter. Den mest kända och populäraste druvan i regionen är utan tvekan, Aglianico, vilket är druvan som används för att ta fram regionens mest kända röda viner, Aglianico del Taburno samt  Taurasi. 

Emilia-Romagna

Regionen Emilia-Romagna,som ligger i norra Italien har verkligen lyckats erövra hela världen med dess fantastiska maträtter, viner och råvaror. De mest kända och populära råvaror som härstammar från denna region, inkluderar  Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Balsamvinäger samt den underbara maträtten , Bolognese ragu som är internationellt känd.  

Emilia-Romagna är en frodig och mycket bördig region som har så mycket att erbjuda att den nästan är ett “måste” för alla gourmander som älskar riktigt god och vällagad mat.

Denna otroligt kulinariska region är även en av Italiens mest fruktsamma bland vinregioner. Här odlas Italiens mest kända och dominerande druvsorter såsom Sangiovese, Malvasia, Barbera, Bonarda, samt Lambrusco Trebbiano. 

2. Några bra allmänna tips som kan vara bra att tänka på innan resan

Här kommer några tips som egentligen är bra att tänka på oavsett vilken typ av resa man skall åka på. För att resan kännas och bli så trygg och säker som möjligt så är det bra att skaffa, boka eller ta reda på vissa saker innan resan. Här kommer några tips som kan rädda din resa: 

 • Kolla att ditt pass är giltigt i minst 3 månader efter att du kommit hem. Även om Italien hör till EU så är det ändå viktigt att ha med sitt pass och inte bara ID-kort
 • Se till att du och dina medresenärer har en bra och heltäckande reseförsäkring. Om olyckan är framme så är det otroligt viktigt att ha en bra försäkring som både täcker förlust av värdesaker samt täcker sjukhuskostnader. 
 • Ha gärna tillgång till en “resebuffert” om olyckan skulle vara framme eller om det tillkommer några oväntade kostnader. Kreditlån är riktigt bra alternativ för detta ändamål eftersom lånet, som oftast är 30 dagar räntefritt, ger dig tid att betala av lånet utan extra kostnader samt att du inte behöver använda pengarna om du inte behöver dem. 
 • Om resan bär av under högsäsong dvs, under juni-augusti så är det bra att boka allt innan som, tågbiljetter, sevärdheter, olika guidade turer, vinprovningar & vandringar, matlagningskurser samt boenden etc. 
 • Planera din resa till viss del och boka det som behövs förbokas men lämna även rum för spontana inlägg! Ibland överraskas man av potentiella upplevelser som man inte räknat med innan och då behöver man lite luft i schemat. 🙂 
 • Om du väljer att bila, kolla priser i förväg för eventuella vägtullar, försäkringar och bränsle så att det inte kommer som en överraskning. Kom ihåg att även kolla upp om det finns några trafikregler som skiljer sig åt från de svenska samt kom ihåg att ta med ditt körkort

3. Hur tar man sig omkring på bästa sätt i de olika mat- och vinregionerna? 

Det finns en mängd olika sätt som man kan ta sig fram mellan de olika regionerna. Ett av de populäraste sätten är att åka på en färdigt arrangerad temaresa som oftast innefattar att åka buss, antingen hela vägen från Sverige ner till Italien eller också att man flyger ner till någon av regionerna för att sedan ta sig vidare med buss. 

Det går också alldeles utmärkt att bila ner till Italien om man har tid samt modet att köra bil i den stundvisa temperamentsfulla trafiken. 

Tåg är ett både populärt och smidigt färdmedel då man ska ta sig mellan regionerna samt är även relativt billigt, snabbt och miljövänligt alternativ. Tåg går även bra att kombinera med flyg om man vill ta sig fram snabbare. 

Om man vill åka tåg under en längre tid genom stora delar av Italien så kan det vara värt att köpa en interrail biljett för att sänka kostnaderna för tågresan.      

4. Vilken årstid är bäst att åka på matresa i Italien? 

Alla årstider har sin unika charm och passar alldeles utmärkt för att åka på matresa i Italien. De avgörande faktorerna vilken tid på året som är bäst för just dig att åka är bland annat följande:

 • Vilka destinationer inkluderar din matresa?
 • Vilka olika aktiviteter vill du utföra eller uppleva under din vistelse? 
 • Gillar du lugn och ro eller vill du gärna ha liv och rörelse runt omkring dig?
 • När kan du ta ut en längre ledighet? Man vill gärna ha minst en vecka tid på sig! 
 • Gillar du sommarvärme eller föredrar du lite svalare väder? 
 • Vill du åka på en lite mer budget resa eller spelar priset på resan ingen roll?  

Beroende vilka faktorer som är de viktigaste för dig så kan du sedan enkelt välja den bäst årstiden att åka om det så är den livligaste och hetaste högsäsongen under sommaren eller en lite svalare höst som ändå erbjuder på soliga dagar och frodande vingårdar.    

5. Vilka aktiviteter & upplevelser kan kombineras bäst med matresor? 

Italien erbjuder otaliga alternativ då det kommer till olika aktiviteter och upplevelser som man perfekt kan kombinera ihop med sin matresa. Nedan hittar du några förslag som kan förgylla din matresa lite extra: 

 • Åka upp i bergen och besöka små bergsbyar & kloster  
 • Andra utfärder som inkluderar någon form av sevärdhet eller upplevelse
 • Vandring i vingårdar & Vinprovningar  
 • Cykelutflykter genom vackra landskap 
 • Matlagningskurser 
 • Bad och sol på någon av Italiens vackra stränder. 
 • Båtutflykter och mycket mer  

Hoppas att denna artikel har gett dig några matnyttiga tips och hjälper dig att planera och utföra din nästa matresa till Italien. Lycka till! 🙂

Back to Top