Dödar vinäger virus? Allt du Bör Veta

Dödar vinäger influensavirus? Det har förekommit ett bokstavligt vansinnigt slag efter desinfektionsmedel sedan COVID-19 började spridas över världen i december förra året, så det är rimligt att folk ställer frågor som “kan vinäger döda coronavirus?” eller “dödar vinäger bakterier?” Människor vill skydda sig från viruset, så de tänker också på saker som “kommer vinäger att döda coronaviruset?” Det skulle vara en utmärkt metod om du kan använda andra saker förutom 70 % tvättsprit och blekmedel för att desinficera ytor.

Dödar vinäger Coronavirus?

Är vinäger ett bra alternativ för desinfektion?

I ett nummer av International Journal of Food Microbiology observerade en studie att det fanns en A > 1-log reduktion av

E. coli bakterier i salladsförpackningar som förvarades med 10%-15% vinäger<3 all pathogen tests. the rest of commercial disinfectants like 70% alcohol (ethanol), clorox, lysol antibacterial disinfectant, exhibited pathogenic reductions 4 to>. Ytterligare minskningar av E. coli observerades också efter fem dagars lagring.

Data tyder på att vinäger har en betydande antimikrobiell verkan på mat, vilket är vettigt eftersom vinäger är ett välkänt naturligt konserveringsmedel i olika kulturer.

Men kan vinäger användas för att torka av ytor och hålla dem bakterie- och virusfria? I tidskriften Infection Control Hospital Epidemiology har forskare upptäckt att kommersiella desinfektionsmedel och hushållsmedel som vinäger och bakpulver alla är effektiva som desinficerande ytor.

Om du ska rengöra och desinficera ytor med ättika så ligger du inte långt efter folk som använder kommersiellt blekmedel och desinfektionsmedel. Kort sagt, du är i goda händer med att använda mer naturliga desinfektionsmedel som vinäger.

Vissa människor kanske inte kan använda kommersiella desinfektionsmedel som blekmedel ofta eftersom det lätt kan irritera slemhinnan i luftvägarna. Detta kan leda till allergiska reaktioner och till och med astma. Medel som vinäger och bakpulver kan användas som reservdesinfektionsmedel om du av någon anledning inte kan använda blekmedel eller andra kommersiella rengöringsmedel.

Vilka är de korrekta och bästa metoderna för desinfektion?

Följande är andra metoder för att rengöra och desinficera ditt hem för att skydda det från coronavirus eller covid-19:

Tvål och vatten

Världshälsoorganisationen har upprepade gånger rekommenderat frekvent handtvätt för att skydda människor från covid-19. Men kan vi använda tvål och vatten enbart för att hålla ytorna rena? Faktiskt, ja det kan vi.

Du förstår, tvål och vatten sköljer inte bara bort mänskliga patogener som bakterier och virus, utan dessa skadar också utsidan av virus. Det som finns inuti virusen skadas också i processen, så virusen kan inte längre replikera. Virus faller isär när de kommer i kontakt med tvål och vatten. Så undergräv inte tvål och vatten – om du inte har något annat kommer dessa fortfarande att göra jobbet.

Blekmedel

Natriumhypoklorit är den ingrediens som är ansvarig för att döda bakterier, virus och praktiskt taget alla andra mikroorganismer på planeten för närvarande. Den enda nackdelen med rent blekmedel är att det stinker, och det kan orsaka hudskador och irritationsbonanza när du utsätts för det upprepade gånger.

Ditt andningsorgan, dina ögon och till och med din hud kan drabbas om du inte vet hur man använder blekmedel på rätt sätt. CDC i USA rekommenderar förhållandet 1/3 kopp blekmedel för varje gallon kallt kranvatten. Minskad, detta förhållande är cirka fyra teskedar rent blekmedel för varje liter kallt kranvatten. Kombinera inte blekmedel med något annat än vatten.

Du får inte kombinera blekmedel med andra hushållsrengöringsmedel, även om det bara är tvättmedel, eftersom vissa tvätt- och rengöringsmedel kan ha andra aktiva ingredienser som kan interagera negativt med blekmedel.

Observera att blekmedel är ett av de hårdaste rengöringsmedlen som finns, och vi rekommenderar inte att använda det för målade ytor eftersom blekmedlet lätt kan slita bort färgen med tiden. Eftersom vi är i den här covid-19-pandemin under lång tid (enligt experter), skulle det vara en bra idé att träna dig själv hur man använder blekmedel på rätt sätt, så att ditt hushåll inte bara är rent utan också presentabelt.

Väteperoxid

Väteperoxid får inte spädas ut om du vill använda det för att desinficera och desinficera dina händer eller fysiska ytor. Väteperoxid, när den blandas med vatten, sönderdelas till syre och vatten, så det kommer inte att vara effektivt om du späder ut det alls. Väteperoxid är också något mindre effektivt än blekmedel, men det kommer att få jobbet gjort, garanterat. I effektivitetsskalan vid rengöring och desinfektion upptar blekmedel den högsta platsen, medan väteperoxid och povidon-jod (10 %) upptar andra steget direkt under blekmedlet.

Rengöringssprit

Sprit är utmärkt för att rengöra händerna, och ja, du kan använda det på fysiska ytor om det inte finns blekmedel tillgängligt. Den nuvarande standarden för att eliminera covid-19 är 70 % tvättsprit, och inte lägre. Observera att det finns alkohol som är klassificerat till 90%, men dessa är inte säkra för händerna. Kirurgisk sprit är gjord av alkohol också, så det kan du använda om du inte har blekmedel eller tvål.

Kan du använda alkoholdrycker som vodka och gin för att rengöra ytor? Nej, det kan du inte. Enligt experter är sprit som vodka och gin bara 40 % alkohol (trots att de har 80 proof-märket), och de är inte starka nog att döda bakterier och virus. Det har förekommit rapporter om människor som använder olika typer av alkohol för att desinficera sina händer och andra ytor. Ändå är dessa alla meningslösa fall eftersom att dricka alkohol helt enkelt inte är effektivt mot mänskliga patogener.

Oavsett vad du använder för att rengöra och desinficera ytor, tänk på att du behöver blötlägga ytorna en kort stund för att säkerställa att virus och bakterier utplånas. Minsta blötläggningstid är en minut, men ju längre du kan hålla desinfektionslösningen på ytan desto bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top