5 regler för livsmedelssäkerhet |

Livsmedelssäkerhet är av största vikt om du vill hålla alla dina måltider fräscha och säkra för din familj. Även om vi kan grunderna för att hålla våra måltider rena och säkra för konsumtion, skulle det inte skada att granska de vetenskapliga grunderna. Dags att fräscha upp dina kunskaper om livsmedelssäkerhet i dagens definitiva guide om korrekt hantering, förvaring och beredning av mat.

 1. Håll allt rent och gnistrande

Det här kanske inte låter komplicerat, men du skulle bli förvånad över hur många som glömmer att det är avgörande för den allmänna livsmedelssäkerheten att hålla alla ytor rena. Först och främst bör du alltid tvätta händerna med tvål och vatten innan du hanterar någon form av mat, speciellt nu när vi har att göra med en pandemi.

Du vill inte oavsiktligt överföra bakterier till din familj genom att laga mat med smutsiga händer. Blöt händerna, applicera lite antibakteriell tvål och skrubba händerna (inklusive handflatorna, enskilda siffror och handryggen plus handleden) i minst 20 sekunder).

Skölj händerna efteråt och klappa det torrt med en ren pappershandduk. Alla ytor i ditt kök bör rengöras med varmt vatten och rengöringsmedel innan de blötläggs i tio minuter med en bleklösning.

Använd rent blekmedel kombinerat med lite vatten för att desinficera vanliga ytor. Du behöver bara tillsätta en matsked outspädd blekmedel till en liter vatten för att kunna rengöra betongytor och förhindra matkontamination.

 1. Titta på kylen och frysen

Mat bör förvaras separat och förvaras i kylskåp. Blanda inte skaldjur, nötkött, fläsk och fågel. Dessa bör ha sina behållare, och deras juice bör aldrig röra varandra. Det är också viktigt att du rengör och sköljer färskvaror innan du lägger dem i kylen.

Detta inkluderar skaldjur, kött och färsk frukt och grönsaker. Alla produkter som är avsedda att ätas färska eller råa bör sköljas noggrant före beredning. En gång i veckan, kontrollera innehållet i din frys och kyl och släng allt som du inte längre kommer att konsumera. För att vara på den säkra sidan, förvara tillagad mat i högst fyra dagar. Om du vill ha dem längre, lägg dem i frysen.

Frys aldrig in lagad mat och färsk mat tillsammans. Det kommer att finnas en enorm risk för korskontaminering, och den risken vill du inte ha nuförtiden. Glöm inte heller att rengöra ditt kylskåp minst en gång i veckan fysiskt. Applicera också en desinfektionslösning på både kylens och frysens innerväggar. Torka av allt innan du ansluter kylskåpet igen och laddar det med mat.

  1. Laga mat som ett proffs – med kötttermometer

    Matsäkerhet, när du lagar mat, handlar om att uppnå tillräckliga inre temperaturer innan du äter maten. Du måste använda en mattermometer, speciellt om du gillar att baka och steka kött. Kött måste hållas vid en viss temperatur innan det konsumeras.

Den lägsta inre temperaturen för kött, fågel och skaldjur är 145˚ Fahrenheit. Om du lagar kalvkött, nötkött och lamm är den lägsta innertemperaturen 165˚ Fahrenheit.

Samma temperatur gäller för stora fåglar som kalkoner. Det enda riktiga sättet att avgöra om köttet har uppnått rätt temperatur är genom att använda en kyckling- eller stektermometer. Det finns inget sätt att ”öga” om köttet redan är genomstekt inuti.

Livsmedel som hålls i rumstemperatur behöver vanligtvis värmas upp för att hålla dem säkra för mänsklig konsumtion. Om tillagad mat har dröjt sig kvar vid en rumstemperatur på cirka 90˚ Fahrenheit i cirka två timmar, överväg att värma den. Tillagad mat kan bara värmas upp en gång – efter den första uppvärmningen, och det finns fortfarande några rester, kanske matresterna inte längre är säkra för kylning och efterföljande uppvärmning.

    1. Behärska korrekt förvaring

Den idealiska temperaturen för ditt kylskåp är 40˚ Fahrenheit (alltså högre och maten i ditt kylskåp riskerar att förstöras). Däremot måste temperaturen i frysen vara 0˚ Fahrenheit eller ännu lägre.

Ju lägre temperatur frysen har, desto bättre har du det och du kan säkert frysa in olika typer av kött. Kött bör slås in tätt med plastfolie för att förhindra att juice rinner ut och korskontaminerar andra förpackningar och föremål i frysen.

Nej, vi rekommenderar inte att bara tvätta eventuella föroreningar; du måste förhindra att det händer om du vill hålla din mat säker från livsmedelsburna bakterier. För att ytterligare förbättra lagringen av fryst kött kan du dubbla inpackningen med lite aluminiumfolie.

Om du har mycket konserver hemma, notera att mat med hög syra som ananasbitar endast kan förvaras oöppnad i en hylla i högst 18 månader. Lågsyra, konserver kan däremot lagras i högst fem år med liten risk för konsumentens hälsa. Däremot bör burkar med synliga tecken på skador som bucklor och naturligtvis hål omedelbart kasseras eftersom dessa utgör en hälsorisk för konsumenterna.

Det bästa och säkraste sättet att tina fryst mat är att ställa den frysta maten i kylen i minst 24 timmar. Den totala väntetiden varierar om du tinar upp stora mängder kött, till exempel en kalkon på tio pund och liknande preparat.

Om du inte vill vänta så länge är ditt näst bästa alternativ att tina fruset kött ute med ljummet vatten. Sänk ner den frysta förpackningen i en liten hink och fyll hinken med ljummet vatten. Uppdatera vattnet var trettionde minut och låt vattnet dra bort frosten i några timmar.

När maten har tinats upp måste du tillaga den omedelbart. Frys inte in tinat kött igen eftersom det ökar eterrisken för bakteriell spridning. Kom ihåg: du kan inte se bakterier, så de kanske redan finns där nästa gång du tinar återfryst kött.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen