Kan yoghurt orsaka ljus avföring |

Människor som konsumerar många mejeriprodukter förlitar sig ofta på yoghurt som en ledande proteinkälla. Överdriven konsumtion av mejeriprodukter kan leda till blek, vitaktig eller lerfärgad avföring.

Många faktorer, inklusive vitaminer, sjukdomar och speciella dieter, kan ändra färg på avföringen. Men även om färgen på avföringen är standard, kan blek avföring tyda på ett stort hälsoproblem.

Det är i allmänhet säkert för personer med blek avföring och inga andra symtom att vänta och observera om avföringen återställer sig till sin normala färg. Bajs som är mycket blek eller vit bör tas om hand så snart som möjligt hos barn och spädbarn.

Den bruna standardfärgen för en vanlig avföring orsakas av galla från levern. En blek avföring indikerar dock att inte så mycket galla har nått avföringen i många fall, vilket leder till diarré.

Avföring kanske inte innehåller tillräckligt med galla om det finns problem med gallblåsan, levern eller bukspottkörteln. Kontakta en läkare om du märker att din avföring alltid är en blek nyans av gul.

Tarmrörelser kan vara lättare än förväntat då och då. Dessutom kan en person ha ett underliggande medicinskt problem om deras avföring är vit eller lerfärgad.

Att ta bort ett livsmedel eller ett recept från ett barns kost kan lösa problemet. Det är dock möjligt att dö om den skyldige är leversjukdom eller en igensatt gallgång. Kirurgi eller medicinering kan vara nödvändig.

Vilka livsmedel kan orsaka ljus avföring?

Vissa livsmedel, avsevärt de som innehåller mycket fett eller som har matfärgning, kan ljusna upp färgen på avföringen. Dessutom kan järnhaltiga vitaminer göra att avföringen får en mörkbrun färg.

På grund av arv och gallblåsans funktion producerar olika personer olika mängder galla. Därför fluktuerar gallnivåerna naturligt i dina tarmar.

Om en vuxen har en blek avföring och inga andra indikationer, bör de vänta tills nästa tarmrörelse innan de konsulterar en läkare. Men om den bleka avföringen utvecklas bör de söka läkarvård så snart som möjligt.

Körsbär i vissa yoghurtsmaker kommer att färga din avföring röd, men blåbär kan göra den djupblå eller till och med svart. För att se så lysande färger måste du i alla fall äta mycket mer än några få.

Konstgjord matfärg, som kan finnas i vissa yoghurtsmakande produkter, kan gå in i ena änden och ut ur den andra, vilket gör att avföring blir praktiskt taget vilken nyans som helst av regnbågen. Som ett resultat, om du konsumerar många regnbågsfärgade godisar, kan färgerna smälta samman och göra dina avföring svarta.

Räkna med att din avföringsfärg ändras under några dagar om du äter mycket blåbär eller dricker mycket morotsjuice. Men om färgförändringarna kvarstår eller om du inte kan koppla dem till något du ätit bör du vara orolig.

Varför ser min bajs ljusbrun ut?

 

I sällsynta fall är tarmrörelser lättare än vanligt. Men om de är vita eller lerfärgade kan det tyda på att en person har ett medicinskt problem.

 

Celiaki är en annan åkomma som kan orsaka gulaktig och fet avföring. Om bukspottkörteln inte skickar enzymer till tarmarna, kan kostkomponenter, särskilt fett, bli osmälta och oabsorberade.

Matsmältningsenzymer som utsöndras av bukspottkörteln och sedan in i tarmarna krävs för att hjälpa till med matsmältningen av fett och andra måltidskomponenter i tarmen så att kroppen kan absorbera dem. Som ett resultat kan den obearbetade feta avföringen vara vit till färgen, oljig och illaluktande.

Den bleka nyansen kan också indikera en situation där gallans passage till tarmen är begränsad, såsom en gallgångsobstruktion orsakad av en tumör eller gallsten i kanalen eller den omgivande bukspottkörteln. Förändringen i avföringsfärg till grå eller lera sker vanligtvis gradvis eftersom dessa medicinska störningar går långsamt och avföringen blir blek med tiden.

Ring din läkare omedelbart om ditt barns avföring blir blek, vit eller lerfärgad efter att de inte har ätit några livfulla måltider. En exakt diagnos och behandling kan endast ges av en läkare.

Varför är min avföring mjuk och ljus?

Även om speciella avföringstextur och färgvariationer är normala, bör de flesta undersökas. Om det finns några symtom kopplade till färgförändringar i avföringen är de symtom på grundorsaken till dietförändringen eller underliggande störningar.

Små förändringar i färgen på ditt avfall orsakas vanligtvis av kosten. Vi äter trots allt inte samma sak varje dag för varje måltid. Men en färgförändring kan ibland indikera en försumbar hälsorisk. Å andra sidan kan det säga att något allvarligt är fel med ditt matsmältningssystem i sällsynta situationer.

Brist på galla i din avföring är ett mer betydande problem. Galla skapas i levern, deponeras i gallblåsan och släpps sedan ut i tunntarmen för att underlätta matsmältningen. Om det inte finns tillräckligt för att ge din pall dess karakteristiska bruna färg, kan det tyda på ett problem längs vägen.

Din bajs finns i en mängd olika färger. Typiska färger inkluderar alla nyanser av brunt eller till och med grönt. I sällsynta fall tyder färgen på ens avföring på en potentiellt farlig tarmsjukdom.

Om du är orolig för färgen på din avföring, tala med din läkare. Sök medicinsk behandling omedelbart om din avföring är djupt röd eller svart, vilket kan bekräfta förekomsten av blod.

Vad kan mat Gör din bajs vit?

En mängd olika faktorer kan orsaka vita partiklar i avföringen. Vissa är allvarligare än andra. Till exempel kan partiklarna orsakas av osmält mat eller droger.

Om din bajs verkar blek är det osannolikt att det beror på mat. Men vissa diarrémediciner, såsom vismutsubsalicylat, kan orsaka blek eller lerfärgad avföring. Barium, en grynig dryck som du dricker innan du tar röntgen i mag-tarmkanalen, kan också vara skadlig.

Mat som är svår att smälta, såsom nötter, frön, majs och vissa grönsaker, kan ibland gå in i matsmältningskanalen utan att smältas helt. Små vita fläckar i avföringen kan uppstå på grund av detta.

Malabsorption, som kan uppstå på grund av osmält mat, kan också resultera i vita fläckar i avföringen. På grund av en mer omfattande fetthalt kan akut malabsorption göra att avföringen blir bulkigare och mörkare.

Svampinfektioner, såsom svampinfektioner från Candida, kan också skapa små klumpar av vit substans i avföringen. Anta att du har en historia av Candida-infektioner eller genomgår en sjukdom eller behandling som påverkar immunsystemet, såsom AIDS eller kemoterapi. I så fall är det mer sannolikt att du drabbas av detta.

Det är en bra idé att vara uppmärksam på eventuella förändringar i dina tarmrörelser, till exempel vita fläckar som du inte har observerat tidigare. Dessa vita partiklar kan varna oss för inre infektioner och andra sjukdomar som vi kanske inte kände till förrän situationen var betydligt värre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen