Allt om snus – utveckling & historia

Snus är en tobaksprodukt som har en lång historia i Sverige. Här kan du lära dig mer om snus och snusets historia, dess olika sorter, storlekar och smaker. Du kan även ta del av vanliga frågor om snus längst ned på sidan.

pastedGraphic.png

Innehåll

 • Allt om snus – utveckling & historia
 • Sammanfattning
 • Snusets historia – Vem uppfann snus?
 • Snus utvecklas i Sverige
 • Vad är snus?
 • Olika sorters snus
 • Snus med smak
 • Olika storlekar
 • Torrt eller fuktigt snus?
 • Vi besvarar frågor!
 • Källor

pastedGraphic.png

Sammanfattning

 1. Snus är svenskt och uppfanns i Sverige runt 1600 talet
 2. Du kan välja sort, storlek och fuktighet
 3. Det finns många olika smakkombinationer
 4. Den första sortens snus var luktsnus
 5. En dosa innehåller ca 20 prillor

pastedGraphic.png

Snusets historia – Vem uppfann snus?

1492 var året som Columbus krossade havet till Amerika och landade nära vad som idag är känt som Bahamas. Detta förändrade Europa och framtiden på flera sätt. Han bemöttes av urinvånarna som bar gåvor, tobaksplantan var en av gåvorna och var även särskilt betydelsefull för befolkningen. De visade Columbus hur man kunde rulla de torra bladen i majspapper och röka det eller pulverisera bladen och andas in dem. Columbus och sjöfararna tog med sig tobaksplantan hem och en man vid namn Jean Nicot i Frankrike fick en stor roll för tobakens popularitet. Det var han som Carl von Lineé döpte nikotinet i plantan efter.

Det första snuset som blev populärt var luktsnuset och det sägs att drottningen av Frankrike använde luktsnus för att lindra hennes migrän, hon gillade snuset och det blev snabbt populärt bland Frankrikes överklass.

pastedGraphic.png

Snus utvecklas i Sverige

Snuset nämndes först i Svenska texter från 1600 talet. Detta var samma typ av snus som blev populärt i Frankrike, luktsnuset var alltså även populärt bland Sveriges överklass.

Luktsnuset var dock inte tilltalande för alla, speciellt inte för arbetarklassen som behövde vara agila på arbetet med båda händerna redo och inte kunde stanna upp för att ta en sniff av sitt luktsnus med jämna mellanrum. Detta gjorde att de Svenska bönderna tog fram ett snus man kunde lägga under läppen istället för att andas in det, detta blev väldigt populärt och det tog inte lång tid innan det låg en prilla under läppen hos de flesta män i Sverige. Snus som det ser ut idag är alltså Svenskt i sin grund och något som sedan dess har varit otroligt populärt bland alla generationer av svenskar sedan dess. 

pastedGraphic.png

Vad är snus?

I stora drag så är snus en tobaksprodukt som i löst eller portion format placeras under läppen och kallas för en prilla. Det finns flera olika nikotinprodukter och tobaksprodukter som inte är snus och det som är snus per definition är : Tobak som placeras under läppen i form av en prilla, all white är alltså egentligen inte snus då det är tobaksfritt vilket är anledningen till att det kan säljas i EU.

Snus innehåller nikotin och är ett stimulerande ämne, nikotinet frigörs i salivet och går ut i blodet vilket bidrar till ökad känsla av välbefinnande och ökat fokus.

pastedGraphic.png

Olika sorters snus och liknande produkter

Det finns flera olika sorters snus och för att göra det enkelt för dig att förstå vad alla dessa är, har vi listat samtliga nedan.

 • Luktsnus, eller snuff, är malen och pulveriserad tobak som man andas in genom nästan.
 • Original Portion är det som vi mest känner till idag och kan beskrivas som det ”klassiska” snuset. Det kommer alltså i en påse som innehåller mald tobak. Denna påse, eller prilla, efterfuktas vilket skapar den klassiska bruna färgen.
 • White portion är ungefär samma sak som Original Portion. Den stora skillnaden är att produkten inte efterfuktas, vilket för att produkten förblir vit.
 • Lössnus är mald tobak som man själv rullar ihop till en prilla för att lägga under läppen.
 • Vitt snus, eller tobaksfria nikotinpåsar, är ett snus helt fritt från tobak. Eftersom tobak både innehåller nikotin och smak, tillsätts det i vitt snus för att skapa en likvärdig upplevelse.

Snus med smak

Idag finns det otroligt många olika smakkombinationer av snus och detta gäller samtliga sorter. Vidare finns det mer traditionella smaker, såväl som mer ovanliga.

Traditionella smaker består ofta av citrus, enbär, tobak, te, hö och läder

Ovanliga smaker kan både bestå av en kombination av olika smaker, eller enskilda ovanliga smaker såsom yuzu, kvitten, fläder, energidryck, eller godis.

Olika storlekar

Det finns i dagsläget 3 olika storlekar på snus och dessa väljs ofta utifrån hur diskret man vill att produkten ska vara. Nedan kan du läsa om vilka storlekar som finns:

 • Normal storlek är den som bäst förknippas med traditionellt snus och är minst diskret.
 • Slim är mindre än normal, men större än mini. Denna variant är delvis diskret. Det finns även superslim version.
 • Mini är det minsta snuset och är helt diskret.

Torrt eller fuktigt snus?

När man pratar om blött snus råder det viss förvirring. Det är nämligen de som tror att torrt snus även är en korrekt beskrivning av till exempel white portion. Dock har denna endast en torr yta eftersom man låtit bli att efterfukta produkten. Därmed kan alla snussorter förutom snuff beskrivas som vått snus.

 • Torrt snus har inte fuktats alls och används endast till snuff.
 • Vått snus gäller samtliga produkter förutom snuff. Detta eftersom samtligt innehåll är fuktat.

pastedGraphic.png

Vi besvarar frågor!

Hur mycket nikotin i en snus?

Det varierar mellan olika leverantörer och produkter. Det kan vara allt från 0.1 mg nikotin till 9.1 mg. 

Hur många snus är det i en dosa?

Det är vanligtvis 20 prillor i en dosa.

Hur många cigaretter motsvarar en dosa snus?

En till två prillor motsvarar nikotinhalten i en cigarett, det vill säga, ca 1 mg.

Hur länge håller en snus i munnen?

De flesta har en prilla i munnen i ungefär en timme.

Vad innehåller snus?

Snus innehåller tobak, vatten salt, aromämnen samt fuktbevarande och pH-reglerande ämnen.

Vitt snus, eller tobaksfria nikotinpåsar, innehåller tillsatt nikotin, vatten, salt, smakaromer, fibrer, fuktbevarande och pH-reglerande ämnen.

Snus och illamående – hur länge?

Om du börjat må illa, bör det avta inom en timme. Detta kan dock variera från person till person och beroende på hur mycket du snusar. Oftast mår man framförallt illa första gången man snusar.

Hur mycket snus får man ta med sig till Spanien?

Inom EU får du ta med dig ditt snus för eget bruk utan problem. Hur mycket varierar dock mellan länder. Spanien, tillsammans med Tyskland, Grekland, Italien och Frankrike är några av de länder som inte har en specifik gräns för mängd du får ta med dig. Det ska dock motsvara din konsumtion hemma.

Hur länge stannar nikotin i kroppen efter en snus?

Nikotinet bryts ner efter ca 8 timmar.

Vad är vitt snus?

Vitt snus är små nikotinpåsar som fylls med naturliga fibrer, nikotin och smaksättning. Trots att det råder likheter med vanligt snus, klassas det inte som snus på grund av avsaknaden av tobak.

Varför är snus olagligt i EU?

Försäljningen av snus har varit olaglig i hela EU förutom Sverige sedan 1992. Förbudet motiverades av två faktorer; World Health Organisation (WHO) konstaterade att snus är cancerframkallande på grund av tobaken, och man ville hindra stora tobaksföretag från att introducera andra rökfria alternativ till konsumenter. 

Vilka länder säljer snus?

Förutom Sverige, finns det flera länder där försäljning av snus är tillåtet. Det blir en alltför lång lista att skriva, men några av dessa länder är: USA, Norge och Schweiz.

Hur många g i en snus?

Det beror på vilken storlek, därav den största varianten väger upp mot 1 g, medan den minsta sorten kan väga så lite som ca 0,3 g.

Vad händer om man sväljer en snus?

Högst troligt kommer ingenting att hända. I värsta fall kan du känna av illamående eller obehag i magen. Om du upplever extrema obehag är det viktigt att du kontaktar Vårdguiden på 1177.

Hur lång tid tar det att bli beroende av snus?

Det beror på men det kan gå väldigt fort. Detta beror dock på om du brukat nikotinprodukter sedan innan.

Hur mycket väger en stock snus?

En stock snus väger ca 500 g.

När kan man amma efter snus?

Om du tagit en snus, bör du vänta 8 timmar innan du ammar för att nikotinet ska brytas ner. Vill du läsa mer om snus och graviditet?

Hur mycket höjer snus pulsen?

Enligt en forskningsrapport från kartidningen, visade sig trycket hos män som snusar 2 dosor per vecka, 4,1 mm högre.

Tillbaka till toppen