Är Ärtor Nyttigt?

Gröna ärtor är näringsrika, gröna baljväxter som finns i hårda skida. De har en något söt smak på grund av sitt stärkelseinnehåll.

De innehåller höga koncentrationer av stärkelse, kostfiber, protein, vitaminer och fytokemikalier som är förknippade med många hälsofördelar.

Gröna ärtor är särskilt ett bra alternativ för veganer och vegetarianer på grund av deras höga proteininnehåll. De saknar dock några aminosyror som bör kompletteras med andra proteinrika livsmedel.

Denna artikel diskuterar näringsinnehållet, hälsofördelar och potentiella biverkningar av gröna ärtor. Bläddra ner för att veta mer.

En portion ärtor (100 g) har 79 kalorier, 13 g kolhydrater och 4,5 gram vardera protein och fiber. Gröna ärtor är en rik källa till B-vitaminer – de innehåller 65 µg folat, 2,090 mg niacin och 0,266 mg tiamin. De innehåller också vitamin B6 i tillräckliga mängder.
Ärtor är en utmärkt källa till vitamin A (765 IE), vitamin C (40 mg), vitamin E (0,13) och vitamin K (24,8 µg).
De är rika på mineraler, som selen (1,8 µg) och zink (1,24 mg), och fytonäringsämnen, som ß-karoten (449 µg) och lutein-zeaxantin (2477 µg).

Flavanoler, såsom katekin och epikatekin, fenolsyror (koffein- och ferulsyra) och saponiner är några av de fytonäringsämnen som finns i ärtor.

I följande avsnitt kommer vi att undersöka de viktigaste hälsofördelarna med gröna ärtor.

Kan hjälpa till att hantera blodsocker och diabetes

Gröna ärtor innehåller komplexa kolhydrater som är bra för att hantera blodsockernivån. De har ett lågt glykemiskt index eftersom de är rika på stärkelse och fiber.

Livsmedel med lågt glykemiskt index hjälper till att frigöra sockret i blodet långsamt. Detta hjälper till att reglera blodsockernivån. Livsmedel med lågt GI är fördelaktigt vid förebyggande och hantering av typ 2-diabetes.

Kan förbättra matsmältningen

Ärtor innehåller prebiotiska sockerarter och fibrer som kan vara fördelaktiga i matsmältningsprocessen. Galaktosoligosackariderna i ärtor visade sig hjälpa till med matsmältningen i tjocktarmen.

Prebiotiska sockerarter blir foder för de probiotiska bakterierna under matsmältningen. Detta hjälper de goda bakterierna att använda dessa sockerarter och omvandla dem till produkter som är fördelaktiga för vår kropp.

Kostfibrerna i ärtor hjälper till att förbättra matsmältningsfunktionen. Fiber hjälper till att förflytta maten genom matsmältningskanalen. Detta är viktigt för korrekt matsmältning och eliminering av giftiga ämnen.

Ärtor har också antimikrobiella effekter. De fenoliska extrakten av grodda ärtor hämmade tillväxten av Helicobacter pylori, de sårframkallande bakterierna

Att inkludera gröna ärtor i kosten kan förbättra den övergripande gastrointestinala funktionen.

Kan hjälpa till att skydda mot vissa kroniska sjukdomar

Gröna ärtor har högt fiberinnehåll. Propionat, en produkt av fiberjäsning, har identifierats sänka blodkolesterolnivåerna hos råttor. Hantering av kolesterolnivåer kan hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Överskottet av lipoprotein med låg densitet, eller LDL, är skadligt för kroppen. Det täpper till artärerna och kan leda till hjärtsjukdom. I studier på grisar med högt kolesterolinnehåll kan ärtor minska plasmanivåerna av total- och LDL-kolesterol. Den lösliga fibern i gröna ärtor kan också sänka risken för hjärtsjukdom.

Kronisk inflammation och oxidativ stress kan leda till cancer. De kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaperna hos gröna ärtor kan bekämpa oxidativ skada och minska cancerrisken. Dessa antioxidanter binder till fria radikaler och minskar deras skadliga effekter på kroppen.Extrakt av ärter uppvisade antiinflammatorisk aktivitet i djurstudier. Gröna ärtor innehåller vissa hämmare som har visat sig minska risken för koloncancer.

Flera andra föreningar i gröna ärtor, såsom lektiner och saponiner, har uppvisat anticanceraktivitet.

Dessa är de största hälsofördelarna med gröna ärtor. De är lätta att lägga till i kosten. Det är därför ingen utmaning att utnyttja deras fördelar. Det är dock möjligt att gröna ärtor kan orsaka vissa biverkningar.

Biverkningar av gröna ärtor

Gröna ärtor kan leda till biverkningar hos vissa individer. Rådfråga alltid en läkare innan du gör några ändringar i din kost.

Gröna ärtor innehåller anti-näringsämnen som fytinsyra och lektiner som kan störa näringsabsorptionen. Dessa anti-näringsämnen kan också orsaka matsmältningsproblem.

Fytinsyran i ärtor kan hindra absorptionen av mineraler som järn och zink. Detta kan så småningom leda till näringsbrister.

Lektiner som finns i färska ärtor kan störa den känsliga balansen i immunsystemet och bakteriepopulationen i tarmen.

Blötläggning, jäsning eller tillagning av ärtor kan dock minska dessa antinäringsämnen. Att minska portionsstorleken på ärtor kan också bidra till att minska risken för biverkningar.

Slutsats

Gröna ärtor är kostnadseffektiva och rika på näringsämnen. De kan läggas till soppor, grytor, sallader och olika andra rätter. De är rika på fytonäringsämnen som kan hjälpa till att hantera blodsockret och minska risken för kroniska sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Var dock försiktig med deras antinäringsämnen. Dessa kan minskas genom blötläggning, jäsning eller tillagning. Förbered dem ordentligt och du kommer att kunna njuta av fördelarna med ärtorna maximalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen