Är Pizza Onyttigt?

Det finns få saker som är så uppskattat som pizza. Krispiga kanter tillsammans med smält ost är en magisk kombination. Men pizza tänks ofta på som snabbmat, och därför tänker många på pizza som onyttigt. Men är det verkligen fallet?

Är det så att pizza faktiskt kan vara nyttig och hälsosam och någonting som du inte behöver ha dåligt samvete för när du äter det?

Är pizza nyttigt eller onyttigt?

Pizza i allmänhet innehåller mycket natrium, kalorier, mättat fett och raffinerade kolhydrater. De största bovarna när det kommer till pizza, och de onyttigaste delarna är bearbetad ost och köttpålägg.

Men sanningen är att pizza består av samma komponenter som många andra måltider – kolhydrater, protein och fett. Det ger därför dig mycket av samma saker som många andra måltider: energi, smak och tillfredsställelse. Dessutom är tomatsås rik på vitaminer och antioxidanter.

Det finns tre makronäringsämnen: fett, protein och kolhydrater. Endast två av de tre är väsentliga. Det betyder att vi måste skaffa dem via mat, eftersom kroppen inte kan göra dem.

Fett och essentiella fettsyror

Människokroppen behöver fett för att fungera. Och eftersom kroppen inte kan göra sitt eget fett, måste du få det genom mat. Fett består av fettsyror, och många av dem är väsentliga.

Fett spelar en viktig roll i din kropp – en som går långt utöver att vara en utmärkt energikälla. Varje cell i din kropp använder kolesterol (en typ av fett) för sitt membran, och en fjärdedel av din hjärna är gjord av det.

Det är därför det är så viktigt att ha tillräckligt med hälsosamma fetter i kosten.

Protein och aminosyror

Det andra viktiga makronäringsämnet är protein, och byggstenarna för protein är aminosyror. Många av de aminosyror som du kan hitta i dietprotein är essentiella aminosyror. De heter så eftersom kroppen inte kan producera dem.

Näring är inte den enda faktorn som påverkar vår hälsa och välbefinnande. Om du undrar finns det också icke-essentiella aminosyror som kroppen kan metabolisera från essentiella aminosyror.

Protein är viktigt för att odla och reparera muskelvävnad (och en rad andra funktioner). Det är därför det är så viktigt att du levererar tillräckligt med protein från högkvalitativa källor.

Kolhydrater och glukos

Vad du förmodligen inte visste är att det enda makronäringsämnet du inte behöver äta är kolhydrater. Det finns ingen viktig byggsten i kolhydrater som kroppen inte kan göra.

Medan vissa celler i kroppen kräver att glukos fungerar ordentligt behöver du inte leverera det genom att äta kolhydrater. Istället kan kroppen göra det på begäran med hjälp av en process som kallas glukoneogenes, vilket är skapandet av glukos från icke-kolhydrater som fett eller aminosyror.

Nu kan vi kolla på ett antal av de negativa delarna av att konsumera pizza. Precis som det mesta finns både för och nackdelar, och generellt handlar det bara om måttlighet.

Mättat fett och natrium

Studier har visat att mättade fetter är mycket beroendeframkallande. Ju mer mättade fetter vi äter, desto mer vill vi äta. Vidare kan högt mättat fettinnehåll försvaga de dopaminfunktioner som är kopplade till belönings- och motivationsområdena i din hjärna. Din kropp längtar efter dessa livsmedel oftare, och vi kanske naturligtvis vill belöna dig själv med mat som pizza.

Ökad risk för hjärtsjukdomar

Om du äter pizza toppad med massor av kött som pepperoni, kanske du vill tänka om. Bearbetat kött som pepperoni, korv och kallskuret kopplas till fetma, vissa cancerformer och hjärtsjukdomar.

Att äta större mängder av dessa bearbetade kött, speciellt om du inte är medveten om köttets källa, kan ha en negativ inverkan på din hjärthälsa. Kombinerat med de höga nivåerna av mättade fetter i brödet, smör och ost som du får i en skiva pizza, kan detta vara en svår kombination.

Enkla sockerarter

När du äter pizza handlar det inte nödvändigtvis om mängden kalorier du konsumerar: det är typen av kalorier. Låt oss bryta ner det här lite:

Pizza består huvudsakligen av bearbetade ingredienser. Så när vi äter pizza absorberas enkla sockerarter (eller glukos) i blodomloppet inom 5-10 minuter. När du äter pizza – som är full av bearbetat socker i brödet – pumpar kroppen snabbt insulin för att smälta maten snabbt. Denna insulinmängd kan förbli förhöjd i timmar. Din kropp absorberar bearbetade kemikalier mycket snabbt i blodomloppet jämfört med mer naturliga hela livsmedel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen