Är det Bra att Dricka Råa Ägg?

Att dricka råa ägg är definitivt fortfarande en sak som människor gör. Den populära orsaken just nu är att ett näringsämne som kallas kolin är mer tillgängligt i råa ägg än dess kokta motsvarigheter.

Kolin spelar en roll i neurotransmission som potentiellt kan öka din kropps produktion.

När det kommer till att dricka råa ägg är en vanlig oro salmonella. Och det visar sig att det finns säkrare och mer aptitretande sätt att få protein och kolin i kroppen.

Ett litet antal ägg är förorenade med salmonella, en otäck matburen sjukdom. Varför ta risken?

Att laga ägg hjälper till att skydda mot salmonella, vilket vissa förespråkare av rå ägg hävdar bara finns på utsidan av äggets skal. Vissa säger att tvätta äggets utsida och sedan konsumera det råa innehållet skyddar dem mot salmonella, men äggsäkerhetscentret säger att det inte är korrekt: Bakterier kan också vara inuti ett knäckt, helt ägg. Forskare har funnit att salmonella enteritidis har förmågan att växa både i äggula och vit.

Att laga ägg hjälper också din kropp att absorbera sitt protein. I motsats till råa ägg kan änniskor bättre kan smälta kokt äggprotein. Man tror att vissa hämmande proteiner denatureras under tillagningen, vilket gör dem lättare att absorbera. Du får mycket bättre och säkrare näring genom att tilllaga dem.

När det gäller andra näringsämnen – till exempel D-vitamin – är det viktigt att tänka kritiskt på påståenden om råa ägg, såsom den ofta citerade statistiken att råa ägg innehåller 36 procent mer D-vitamin än kokta ägg. Den faktiska mängden D-vitamin i ett ägg är så försumbar att denna andel är näringsmässigt meningslös.

Du kommer fortfarande att få lite kolin från ett kokt ägg, så om du redan äter ägg är det bra.

Med över ett dussin olika vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är ägg bland de mest näringsrika livsmedel du kan konsumera. Du kan få alla dessa näringsmässiga fördelar genom att äta dina ägg som mat eller alternativt till och med dricka ägg.

Rå ägg kan vara hälsosamma, men kokta ägg är ännu hälsosammare. Att värma dina ägg gör det lättare för kroppen att absorbera näringsämnen.

Fakta om rå äggnäring

Varje stort råägg vanligtvis cirka 50 gram har motsvarande 72 kalorier. Ägg är välkända för att vara bra proteinkällor för ovo-lacto-vegetarianer, med 6,3 gram protein per stort ägg. Varje ägg innehåller också 0,4 gram kolhydrater och 4,8 gram fett, varav de flesta kommer från friska omättade fetter i form av omega-fettsyror.

Varje stort ägg innehåller också ungefär ett dussin olika mikronäringsämnen. Dessa inkluderar:

 • 9 procent av det dagliga värdet (DV) för vitamin A
 • 18 procent av DV för riboflavin (vitamin B2)
 • 15 procent av DV för vitamin B5
 • 5 procent av DV för vitamin B6
 • 6 procent av DV för folsyra (vitamin B9)
 • 19 procent av DV för vitamin B12
 • 5 procent av DV för vitamin D
 • 27 procent av DV för kolin
 • 5 procent av DV för järn
 • 8 procent av DV för fosfor
 • 28 procent av DV för selen
 • 6 procent av DV för zink

Ägg innehåller också andra näringsämnen som antioxidanter, karotenoider (lutein och zeaxantin) och små mängder (mellan 1 och 4 procent) av andra vitaminer och mineraler – kalcium, koppar, mangan, kalium, magnesium, B-komplex vitaminer och vitamin E.

Hälsofördelar med ägg

Med tanke på det stora utbudet av näringsämnen i råa ägg är hälsofördelarna med ägg ganska uppenbara. Oavsett om du konsumerar kyckling-, anka- eller vaktelägg kan alla ägg ge dig en mängd olika näringsämnen som Food and Drug Administration rekommenderar att du konsumerar dagligen.

Som nämnts innehåller ägg också en mängd andra viktiga men icke-viktiga näringsämnen, som kolin, karotenoider och bioaktiva peptider. En studie visade att kolin kan förbättra kognitionen hos spädbarn, medan en rapport visade hur viktigt karotenoiderna lutein och zeaxantin är för dina ögons hälsa.

Råa vs kokta ägg

Fördelar med råa ägg är inte lika bra som kokta ägg. Och det här handlar verkligen om en sak: värme. Medan rå matdieter, idrottare och kändisar alla kan förespråka att dricka ägg istället för att äta dem, är råa ägg helt enkelt inte så smältbara som kokta ägg.

Matlagning bryter ner protein för att göra matsmältningen enklare. Våra kroppar absorberar 50 till 60 procent av proteinet i råa ägg jämfört med 90 procent av proteinet i kokta ägg.

Om du inte dricker en uppvärmd form av äggklocka är chansen att alla ägg du dricker skulle vara råa och ouppvärmda. Ouppvärmda ägg är mindre näringsrika än uppvärmda ägg eftersom de innehåller en typ av protein som kallas avidin.

Avidin hindrar din kropp från att smälta vissa B-vitaminer i råa ägg, men kommer inte att göra detta när ägget har värmts upp. Eftersom din kropp inte kan smälta allt protein i råa ägg betyder det också att du inte kommer att absorbera alla de fördelaktiga bioaktiva föreningarna som finns i dessa proteiner.

Slutligen är råa ägg inte lika säkra att äta som kokta ägg. de har en högre risk för livsmedelsburna sjukdomar. När du äter råa ägg är du särskilt utsatt för Salmonellaförgiftning. Salmonellabakterierna finns vanligtvis på äggets yttre skal, men kan också tränga in i insidan. Alla råa ägg bär den potentiella risken för Salmonellaförgiftning. endast ägg som har värmts grundligt till en inre temperatur på 160 ° F (71 ° C) eller pastöriserats anses vara riktigt säkra att konsumera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen