Är det Nyttigt att Dricka Rödbetsjuice?

Du har säkert hört att det är nyttigt att dricka rödbetsjuice. Rödbetor är packade med näringsämnen och vitaminer och har därför en rad olika hälsofördelar. Med det sagt är svaret på frågan ja, det är nyttigt att dricka rödbetsjucie. I denna artikel ska vi gå igenom dess olika hälsofördelar.

Hjälper till att sänka blodtrycket

Rödbetsjuice kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck. Forskare fann att personer som drack 2 dl rödbetasaft dagligen sänkte både systoliskt och diastoliskt blodtryck. Nitrater, föreningar i rödbetorjuice som omvandlas till salpetersyra i blodet och hjälper till att vidga och slappna av blodkärlen, anses vara orsaken.

Förbättrar träningens uthållighet

Enligt en liten studie konsumtion av rödbetasaft/rödbetsjuice plasmanitratnivåer och ökar fysisk prestanda.

Kan förbättra muskelkraften hos personer med hjärtsvikt

Resultaten studie antyder ytterligare fördelar med nitrater i rödbetorjuice. Studien visade att personer med hjärtsvikt upplevde en 13-procentig ökning av muskelkraften två timmar efter att ha druckit rödbetorjuice.

Kan bromsa utvecklingen av demens

Enligt en studie kan nitrater hjälpa till att öka blodflödet till hjärnan hos äldre människor och hjälpa till att sakta kognitiv nedgång. Efter att deltagarna hade konsumerat en diet med hög nitrat som inkluderade rödbetorjuice, visade deras MR-hjärnor ökat blodflöde i frontlobberna. Frontloberna är associerade med kognitivt tänkande och beteende. Fler studier behövs. Men potentialen med en högnitratdiet för att förhindra eller sakta demens är lovande.

Hjälper dig att hålla en hälsosam vikt

Rå rödbetorjuice innehåller lite kalorier och har praktiskt taget inget fett. Det är ett bra alternativ för din morgonsmoothie att ge dig ett närings- och energiboost när du börjar dagen.

Kan förebygga cancer

Rödbetor får sin rika färg från betalaines. Betalaines är vattenlösliga antioxidanter. Enligt en studie har betalaines kemoförebyggande förmåga mot vissa cancercellinjer. Betalaines anses vara fria radikaler som hjälper till att hitta och förstöra instabila celler i kroppen.

Bra kaliumkälla

Kalium är en mineralelektrolyt som hjälper nerver och muskler att fungera korrekt. Om kaliumnivåerna blir för låga kan trötthet, svaghet och muskelkramper uppstå. Mycket lågt kalium kan leda till livshotande onormala hjärtrytmer.

Betor är rika på kalium. Att dricka rödbetorjuice med måtta kan hjälpa dig att hålla dina kaliumnivåer optimala.

Bra källa till andra mineraler

Din kropp kan inte fungera ordentligt utan viktiga mineraler. Vissa mineraler ökar ditt immunförsvar medan andra stöder friska ben och tänder. Förutom kalium ger rödbetasaft:

 • kalcium
 • järn
 • magnesium
 • mangan
 • fosfor
 • natrium
 • zink
 • koppar
 • selen

Ger C-vitamin

Rödbetsjuice är en bra källa till vitamin C. C-vitamin är en antioxidant som hjälper till att öka ditt immunsystem och skydda celler från att skada fria radikaler. Det stöder också kollagenproduktion, sårläkning och järnabsorption.

Stöder din lever

Om din lever blir överbelastad på grund av följande kan det leda till ett tillstånd som kallas en alkoholfri fettleversjukdom:

 • en dålig kost
 • överdriven alkoholkonsumtion
 • exponering för giftiga ämnen
 • stillasittande livsstil

Rödbeta innehåller betain, ett ämne som hjälper till att förhindra eller minska fettavlagringar i levern. Betain kan också hjälpa till att skydda din lever från toxiner.

Bra folatkälla

Folat är ett B-vitamin som hjälper till att förhindra neuralrörsdefekter som ryggrad Bifida och anencefali. Det kan också minska risken för att du får ett för tidigt barn. Rödbetasaft är en bra källa till folat. Om du är i fertil ålder kan du lägga till folat i din diet för att få den rekommenderade mängden på 600 mikrogram.

Kan minska kolesterol

Om du har högt kolesterol, överväg att lägga rödbetorjuice till din diet. En studie på råttor visade att rödbetextrakt sänkte totalt kolesterol och triglycerider och ökade HDL (bra) kolesterol. Det minskade också oxidativ stress på levern. Forskare tror att rödbetans kolesterolsänkande potential sannolikt beror på dess fytonäringsämnen som flavonoider.

Få glödande hud

Vår hud återspeglar vår hälsa och välbefinnande. Om du har tråkig, torr hud eller lider av akne kan sockerbetor göra underverk för dig. Eftersom rödbeta är rik på antiinflammatoriska egenskaper hjälper dricka rödbetasaft regelbundet till att förebygga akne och finnar. De är också bra blodrenare och rika på C-vitamin som hjälper till att ta bort fläckar, jämnar ut hudtonen och samtidigt ger dig en naturlig glöd.

Perfekt för avgiftning

Rödbetor är bra för avgiftning eftersom de är en unik källa till betalain, vilket är en typ av fytonäringsämne. Betalains är en kraftfull antioxidant med antiinflammatoriska och avgiftande egenskaper. Rödbetor skyddar också din lever eftersom det är ett bra leverrengöringsmedel och spolar ut gifter. Förekomsten av föreningar som metionin och glycin, rödbetor förhindrar syrabildning och stimulerar också levercellerna.

Ökar energi och uthållighet

Rödbetasaft spelar en viktig roll för att öppna blodkärlen och ökar också syreflödet genom kroppen vilket gör att du känner dig mer energisk och aktiv. Detta är anledningen till att det är tillrådligt att dricka rödbetorjuice på morgonen för att hjälpa dina sömniga organ att vakna. Betjuice anses också vara en bra träningsdryck eftersom det ökar syreflödet till dina muskler.

Bra för matsmältningen och immuniteten

Många människor rekommenderar diabetespatienter att undvika att äta rödbetor eftersom det är sött. Detta är ett mycket allmänt missförstått koncept. Chukandar är en utmärkt källa till fibrer och viktiga mineraler som järn, kalium och mangan som är viktiga för din hälsa. Det har också C-vitamin, folat och fiber som hjälper till att öka immunitet, vävnadstillväxt och matsmältningsfunktioner.

Sänker blodglukos

Rödbetor hjälper till att reglera blodsockernivån i kroppen. Studier har visat att rödbetor inte leder till hög glukoskoncentration i blod, vilket innebär att de naturliga sockerarterna släpps ut långsamt. Som ett resultat leder inte rödbetor till en plötslig höjning av blodsockernivån, vilket är anledningen till att även diabetespatienter kan dricka rödbetorjuice och kan hjälpa diabetespatienter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *