Är det Farligt att Äta för Mycket Antioxidanter?

Antioxidanter hjälper kroppen att avlägsna fria radikaler, avfall och biprodukter som potentiellt kan skada celler. Men med antioxidanter är det möjligt att ha för mycket av det bra, precis som med de flesta näringsämnen och livsmedel.

I denna artikel ska vi gå igenom antioxidanter och dess potentiella hälsirisk vid överkonsumtion.

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter stabiliserar fria radikaler, vilket gör dem mindre skadliga och förbereder dem för utsöndring. Många vanliga antioxidanter finns i livsmedel och kosttillskott.

C-vitamin är förmodligen den mest kända antioxidanten av alla. Ett vattenlösligt vitamin, som finns i de flesta frukter och grönsaker, C-vitamin är viktigt för att bibehålla hudens hälsa. Källor inkluderar röd paprika, chili, apelsiner och potatis.

Vitamin E är en extremt potent, fettlöslig antioxidant som finns i oljor, nötter och gröna bladgrönsaker.

Vitamin A är ett annat fettlösligt vitamin. Viktigt för ögons hälsa, vitamin A finns i torskleverolja, lever, sötpotatis och mjölk.

Polyfenoler är antioxidantföreningar som finns i te och rött vin.

Flavonoider finns också i te och vin, liksom choklad och köttet av många frukter och grönsaker.

Karotenoider är relaterade till vitamin A och finns främst i röda och orange frukter och grönsaker.

De flesta av dessa antioxidanter är vattenlösliga, vilket innebär att eventuellt överskott som konsumeras kan utsöndras snabbt och enkelt av kroppen. Två av dessa, vitamin A och E, är fettlösliga, vilket innebär att överskottsintaget är svårare att utsöndras och kommer att lagras i fettceller. Detta kan leda till ett överdostillstånd som är extremt farligt. Men faktum är att det är praktiskt taget omöjligt att överdosera dessa näringsämnen från enbart mat. Det är när de läggs till i form av kosttillskott som detta blir ett verkligt hot.

Medan du tekniskt inte kan överdosera antioxidanter som C-vitamin, kan kontinuerligt högt intag leda till en mättnadseffekt som är skadlig för din hälsa. Detta beror på att människokroppen kräver en nivå av oxidantaktivitet för normal, hälsosam funktion, inklusive hormonell aktivitet, såsom produktion av testosteron och cellulär andning eller produktion av energi. Mättnad med antioxidanter hindrar dessa system.

Hur man använder antioxidanter säkert

De flesta behöver bara äta näringsrik mat för att få gott om antioxidanter. Se bara till att varje måltid har någon form av antioxidantrik ingrediens, och överväga att lägga till en kopp grönt te i din kost, särskilt om du är rökare.

I allmänhet är de enda personer som behöver förhöjda antioxidantnivåer idrottsmän och kvinnor. Om det är du, lägg bara till mer frukt och grönsaker i din kost, och om du insisterar på att använda kosttillskott, lägg till minimala doser omedelbart efter träning.

En stor naturlig källa till antioxidanter är frukt och grönsaker. Vi ska konsumera upp till cirka 10 dl om dagen med frukt och grönsaker eller cirka 9-13 portioner. Många konsumerar inte tillräckliga mängder frukt och grönsaker, så det är mycket tveksamt att vi får för många antioxidanter genom dessa livsmedel.

Vissa antioxidanter som vitamin C, vitamin E och vitamin A (beta-karoten) har ett etablerat rekommenderat dagligt intag. Det är viktigt att se till att du får de rekommenderade nivåerna av dessa näringsämnen. Men om människor konsumerar höga halter av dessa näringsämnen genom kosttillskott kan de få för många antioxidanter som kan vara skadliga för din hälsa.

Det bästa sättet att se till att du får tillräckliga, säkra nivåer av antioxidanter är genom maten och dryckerna i din kost. Dina bästa källor till antioxidanter inkluderar frukt och grönsaker. Forskning har också visat att te, kaffe, korn, nötter, kryddor och många människors favorit, rött vin och mörk choklad också innehåller höga halter av antioxidanter.

Antioxidanter kan ge många olika funktioner i kroppen, så det är viktigt att konsumera ett brett utbud av dessa föreningar genom din kost så att du maximerar alla fördelar de kan ge.

Mer är inte alltid bättre. När forskare först började länka fria radikaler med kronisk sjukdom och åldrande verkade det logiskt att öka ditt antioxidantintag, särskilt genom kosttillskott, skulle vara motgift. Men som ofta är fallet har de vetenskapliga bevisen inte gått ut på det sättet.

Mer är inte alltid mer näring. Och för mycket kan vara en dålig sak, särskilt i de höga höga doserna som kommer i kosttillskottet.

Faktum är att forskning har visat att intag av antioxidanttillskott i vissa fall kan orsaka skada och till och med öka risken för cancer. Detta beror på att ämnen som normalt beter sig som antioxidanter vid höga koncentrationer kan ha motsatt effekt och fungera som oxidanter.

Med det sagt bör du vara försiktig när du använder kosttillskott.

Att en diet full av frukt och grönsaker är hälsosam står fortfarande, men hur mycket detta beror på antioxidanterna du äter eller dricker är fortfarande oklart.

Fördelarna med antioxidantrik mat sannolikt beror på hela näringsvärdet av naturliga och hela livsmedel.

Bara för att något marknadsförs som högt i antioxidanter, betyder det inte att det är bättre för dig än din genomsnittliga frukt och grönsaker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen