Är det Farligt att Äta för Mycket K Vitamin?

Flera vitaminer kan vara farliga när du tar för mycket av dem, men för de flesta är vitamin K inte en av dem. Det finns dock en grupp mönniskor som kan påverkas negativt av överkonsumtion av K vitamin, och detta är individer som tar det blodförtunnande läkemedlet waran/warfarin.

K-vitamin är inte bara ett enda näringsämne; det är namnet på en grupp naturligt förekommande, fettlösliga vitaminer, inklusive K1 vitamin och två typer av K2 vitamin. Sammantaget är de väsentliga för att producera proteiner som är involverade i blodproppar. I själva verket kommer ”K” från det germanska verket ”koagulation”, som liknar det engelska ordet coagulation.

K-vitamin är också avgörande för att bibehålla kalciumnivåer och är involverat i kalciumtransport. Som sådant fungerar vitamin K som ett viktigt näringsämne för starka och friska ben. Enligt en studie visar k2 vitamin sig vara en kompletterande behandling för osteoporos, ett tillstånd som kännetecknas av en förlust av benmassa och ben som är spröda och lätt går sönder.

Dessutom kan näringsämnet hjälpa kardiovaskulär hälsa genom att minska kärlförkalkning, ett vanligt men potentiellt allvarligt tillstånd som kan öka risken för stroke och blodproppar. K-vitamin kan också vara användbart vid behandling av diabetes, cancer och artros.

Källor och K-vitaminöverskott

De viktigaste källorna till vitamin K1 i kosten är gröna bladgrönsaker och växtoljor. K2 Vitamin finns i animaliska livsmedel, inklusive smör, äggulor, vissa ostar och jästa livsmedel. Bakterier i mag-tarmkanalen kan också syntetisera k2 vitamin i tarmkanalen. dock kan kroppen absorbera väldigt lite av det.

Vitamin K finns också i kosttillskott, antingen som syntet eller som ett extrakt av den fermenterade sojaprodukten som heter Natto.
Det rekommenderade dagliga intaget av K vitamin som fastställts är 120 mikrogram för män och 90 mikrogram för alla kvinnor, inklusive de som är gravida och ammar. Dessa RDI är inte svåra att uppnå genom en balanserad kost.

Det finns ingen gräns för när K-vitamin  utgör en hälsorisk eftersom det inte har rapporterats några negativa effekter av vitamin K-överskott i någon mängd från mat eller kosttillskott i den allmänna befolkningen.

Waran och K-vitamin

Det finns ett undantag. Om du tar det blodförtunnande läkemedlet Waran, måste du vara försiktig med K och undvika både låga och höga vitamin K-nivåer. Waran ordineras för att förhindra blodproppar eller förbjuda deras tillväxt. Eftersom K-vitamin hjälper ditt blod att koagulera, fungerar det mot Waran.

Att upprätthålla en balans mellan de två är avgörande, så det är viktigt att du inte plötsligt ökar eller minskar ditt intag av K-vitamin. Med det sagt kan du konsumera vilken mängd vitamin K du vill, men mängden måste vara konstant från dag i dag. Så om du äter mycket gröna grönsaker normalt, sluta inte plötsligt att äta dem; om du tar ett K-vitamin tillskott, sluta inte ta det.

Om du bestämmer dig för att öka eller minska ditt vitamin K-intag är det viktigt att diskutera med din läkare om det bästa sättet att göra det, eftersom din dos kan behöva justeras antingen upp eller ner.

K-vitamin fungerar för att sänka dina INR-värden, vilket innebär att Waran kanske inte är effektivt för att förhindra blodpropp. Waran ökar dina INR-värden, vilket saktar blodproppar. Om warfarin är för effektivt kommer du att blöda lättare och snabbare, vilket kan vara farligt.

Graviditet och amning: När det tas i den rekommenderade mängden varje dag är K-vitamin säker för gravida och ammande kvinnor. Använd inte högre mängder utan råd från din vårdpersonal.

Barn: Formen av vitamin K som kallas k1 vitamin är säker för barn när de tas i munnen eller injiceras i kroppen på lämpligt sätt.

Diabetes: Formen av K-vitamin som kallas K1-vitamin kan sänka blodsockernivån. Om du har diabetes och tar K1-vitamin, ska du noga övervaka dina blodsockernivåer.

Njursjukdom: För mycket K-vitamin kan vara skadligt om du får dialysbehandlingar på grund av njursjukdom.

Leversjukdom: K-vitamin är inte effektivt för behandling av koagulationsproblem orsakade av svår leversjukdom. I själva verket kan höga doser av K-vitamin förvärra koagulationsproblemen hos dessa människor.

Minskad gallutsöndring: Personer med minskad gallutsöndring som tar K-vitamin behöva ta kompletterande gallsalter tillsammans med K-vitamin för att säkerställa K-vitaminabsorption.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen