Är det Farligt att Äta för Mycket C Vitamin?

C-vitamin har många hälsofördelar, men som du säkert vet är det aldrig är bra att överkonsumera någonting.

Ta reda på vad som händer om du tar för mycket C-vitamin.

C-vitamin, som du säkert vet, har otroliga många hälsofördelar.

Men ibland går människor lite överbord och börjar konsumera för mycket vitamin C. Vad de inte inser är att det kan finnas biverkningar när du tar för mycket av någonting.

Faktum är att du faktiskt kan överdosera C-vitamin. För att lära dig mer om C-vitaminets toxicitet, fortsätt läsa.

Hur mycket är för mycket C-vitamin?

Vi vet alla att vi behöver ta C-vitamin i någon form varje dag för att hålla oss så hälsosamma som möjligt. Det beror delvis på att våra kroppar inte kan producera eller lagra detta vitamin på egen hand.

Generellt sett bör alla män 19 år eller äldre ta 90 mg C-vitamin per dag. För kvinnor är det 75 mg.

De som röker eller är gravida rekommenderas att ta något högre doser av vitamin C.

För det mesta, om du får din C-vitamin från matvaror bör du inte behöva oroa dig för att ta överskott. Biverkningarna uppträder vanligtvis hos de människor som tar vitaminet i tilläggsform.

Om du tar C-vitamintillskott och konsumerar mer än 2000 mg samtidigt kan du börja uppleva C-vitamin förgiftning. Vid den tiden kommer du att märka vissa biverkningar.

Biverkningarna av för mycket vitamin C

Det finns faktiskt en hel del biverkningar relaterade till överdriven C-vitamin konsumtion. Din matsmältningskanal kommer förmodligen att vara den första som märker att något inte stämmer.

Vanliga biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, halsbränna och matstrupe. Du kan också märka magkramper, diarré eller tarmobstruktion.

Men du kan också uppleva symtom som trötthet, huvudvärk, sömnighet eller sömnlöshet. Spolad hud är också ett symptom.

En allvarligare biverkning är njursten. Och ju längre du konsumerar 2000 mg eller mer C-vitamin varje dag, ökar risken för att du får betydande biverkningar.

För stort intag av C-vitamin kan ge negativa interaktioner

Att ta ett C-vitamin tillskott i en högre dos än vad som rekommenderas kan ha negativa interaktioner, särskilt om du använder vissa mediciner.

Vissa läkemedel innehåller aluminium såsom fosfatbindemedel. Att ta mer än 2000 mg i tillskottsform kan öka din absorption av aluminium. Detta kan vara skadligt för personer som lider av njurproblem.

Om du tar ett p-piller eller tar hormonbehandling, kan ett överskott av C-vitamin i tilläggsform öka dina östrogennivåer.

Hur man hanterar en överdosering av C-vitamin

Om du är frisk finns det ingen risk att dö av en överdos av C-vitamin. Men om du har hälsoförhållanden kan det ta några allvarliga konsekvenser att ta för mycket C-vitamin i tilläggsform.

Om du upplever symtom som illamående, kramper eller huvudvärk, kan du också dra nytta av att använda vissa receptfria läkemedel.

Om du misstänker att du överdoserar med C-vitamin och tar receptbelagda läkemedel eller har ett hälsotillstånd, tala med din läkare. Och om förhållandena kvarstår eller om du upplever allvarliga biverkningar som andningssvårigheter eller njursten, kontakta din läkare.

Din läkare kan sedan bedöma situationen och vidta åtgärder som att beställa tester och procedurer och / eller erbjuda ett recept för att underlätta dina symtom och förhindra ytterligare skada på kroppen.

Sluta ta vitamin C-tillskott om du överdoserar

Det enklaste och bästa sättet att hantera en överdos av vitamin C är dock att antingen sänka ditt dagliga intag avsevärt eller sluta ta tillskottet helt. Det betyder inte att du behöver sluta äta frukt och grönsaker som är rika på C-vitamin.

I de flesta fall bör det vara tillräckligt att sänka eller eliminera C-vitamin i tillskottsform för att eliminera de flesta eller alla symtom vid överdosering. Att dricka mer vatten bör också hjälpa till att spola ut kroppen och hjälpa dig att återhämta dig efter en överdos.

Var dock försiktig med hur mycket vatten du dricker. För mycket vatten eller att dricka en hög volym vatten för snabbt kan minska dina natriumnivåer avsevärt.

Hur mycket är för mycket?

Den genomsnittliga vuxna kvinnan 70 mg C-vitamin om dagen. Den genomsnittliga mannen kräver 90 mg. Rekommenderade mängder är högre för gravida och ammande kvinnor.

Det är viktigt att diskutera dina individuella näringsbehov med din läkare. Den maximala rekommenderade mängden, eller övre gränsen, är 2000 mg per dag för alla vuxna.

Att ta mer än den övre gränsen för C-vitamin är inte livshotande, men du kan uppleva biverkningar som:

  • buksmärtor
  • kramper
  • diarre
  • huvudvärk
  • illamående (och eventuell kräkning)
  • sömnproblem

Personer med hemokromatos riskerar en överdos av C-vitamin. Detta tillstånd gör att din kropp lagrar stora mängder järn, vilket förvärras av att du tar för mycket vitamin C. Detta tillstånd kan leda till kroppsvävnadsskada.

C-vitamintillskott kan också interagera med vissa mediciner. Detta gäller särskilt läkemedel mot hjärtsjukdomar och cancer. Kontrollera med din läkare innan du tar ett tillskott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen