Är det Farligt att Äta för Mycket E Vitamin?

E-vitamin är viktigt för många aspekter av god hälsa. Lyckligtvis är det vanligtvis lätt att få din rekommenderade dagliga mängd av detta näringsämne genom maten du äter.

Om du inte tror att du får tillräckligt med vitamin E, prata med din läkare om det bästa vitamin E-tillskottet för dig.

Men är det farligt att äta för mycket E vitamin? Det är precis vad vi ska titta närmare på i denna artikel.

Vitamin E-funktion och hälsa

Du kanske har haft intrycket av att E vitamin är ett enda näringsämne, men namnet hänvisar faktiskt till en grupp fettlösliga föreningar. E-vitamin en funktion som en antioxidant. Det är dock också viktigt för din hud, immunförsvar och hjärt-kärlsystemet.

Dessutom är det viktigt för hälsan och den pågående funktionen hos kroppens celler.

Enligt en studie finns det åtta olika naturliga former av detta vitamin E: alfa, beta, gamma och delta-tokoferol och alfa, beta, gamma och delta-tokotrienol. Av alla dessa anses alfa- och gamma-tokoferoler vara de två huvudformerna för detta näringsämne.

Vuxna behöver i allmänhet konsumera cirka 15 milligram vitamin E varje dag. Harvard säger att detta motsvarar cirka 22 internationella enheter (IE) från naturliga källor, som livsmedelsprodukter, eller 33 IE från syntetiska källor, som kosttillskott.
E-vitamin gynnar män och kvinnor lika. Kvinnor bör dock konsumera större mängder (19 milligram) per dag om de planerar att amma.

Vitamin E-brist och tillskott

E-vitaminbrist är mycket sällsynt. Detta kan dock förekomma hos personer som har malabsorptionsstörningar, som Crohns sjukdom eller vissa genetiska sjukdomar. När det inträffar kan det orsaka nerv-, muskel-, syn- och immunsystemproblem.

Om du inte tror att du får tillräckligt med vitamin E från de livsmedel du konsumerar kan du överväga att ta ett tillskott. Det är dock viktigt att prata med din läkare eller dietist om detta först.

E-vitamin tillskott anses sällan vara fördelaktiga. Flera studier har rapporterat brist på fördelar för de flesta som tar vitamin E-tillskott.

E vitamin är ett fettlösligt vitamin. Till skillnad från vattenlösliga vitaminer, som utsöndras i urinen, lagrar din kropp detta näringsämne. Detta innebär att E vitamin har potential att byggas upp i stora mängder, särskilt hos friska människor.

E-vitaminet som finns i livsmedel är inte bekymmer, men du bör se till att du inte konsumerar mer än 1500 IE per dag från naturliga vitamin E-tillskott eller 1100 IE per dag från syntetiska kosttillskott. Regelbunden konsumtion av höga doser vitamin E kan öka risken för vissa cancerformer och kan förhindra att blodet koagulerar efter en skada. I slutändan kan även det bästa vitamin E-tillskottet vara skadligt i stora mängder.

E-vitamin toxicitet är sällsynt, men ibland orsakar höga doser risk för blödning, liksom muskelsvaghet, trötthet, illamående och diarré.
Den största risken för E-vitamin förgiftning är blödning.

Diagnosen baseras på en persons symptom.

Att stoppa vitamin E-tillskott och ta vitamin K, om det behövs, löser symtomen.

E-vitamin (tokoferol) är en antioxidant: Det skyddar celler mot skador av fria radikaler, som är biprodukter av normal cellaktivitet och som deltar i kemiska reaktioner i celler. Några av dessa reaktioner kan vara skadliga.

Många tar vitamin E-tillskott för att förhindra vissa störningar. E-vitamintillskott skyddar inte mot hjärt- och blodkärlsjukdomar. Det finns inga övertygande bevis för att vitamin E, även i höga doser, sänker utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Huruvida vitamin E-tillskott skyddar mot tardiv dyskinesi (upprepade ofrivilliga rörelser i mun, tunga, armar eller ben – en bieffekt av antipsykotiska läkemedel) och om de ökar eller minskar risken för prostatacancer är kontroversiellt.

Vitamin E, liksom vitamin A, D och K, är ett fettlösligt vitamin som löses upp i fett och absorberas bäst när det ätas med lite fett. Bra källor till vitamin E inkluderar vegetabiliska oljor, nötter, frön, gröna bladgrönsaker och vetegroddar.

Många vuxna tar relativt stora mängder vitamin E i månader till år utan någon uppenbar skada. Höga doser av vitamin E kan dock öka risken för blödning, särskilt för vuxna som också tar ett antikoagulantia, vilket gör att blodet är mindre troligt att koagulera. Ibland utvecklar vuxna som tar mycket höga doser muskelsvaghet, trötthet, illamående och diarré.

Diagnosen av vitamin E-toxicitet baseras på personens historia att använda vitamin E-tillskott och symtom.

Behandling av vitamin E-toxicitet innebär att E-vitamin-tillskott stoppas. Vid behov ges vitamin K, som hjälper blodpropp, för att stoppa blödningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen