Är det Farligt att Äta Kosttillskott?

Funderar du på att ta ett kosttillskott för att förbättra din välbefinnande? Det är ingen nyhet att näringsämnen, vitaminer, etc ärviktigt för vårt välbefinnande. Medans många näringsämnen kan konsumeras genom det du äter kan man ibland behöva ta kosttillskott för att få i sig tillräkligt av allting som kroppen behöver.

Men faktum är att det kan finnas för mycket av det goda, även de hälsosammaste sakerna, och detta inkluderar näringsämen och i längden alltså också kosttillskott. Med det sagt finns några viktiga överväganden när det gäller tillskott – särskilt om du har ett underliggande tillstånd eller tar receptbelagd medicin.

Till att börja med, börja med att alltid prata med din läkare först. Att ta kosttillskott innan en fullständig diagnos och diskussion med din läkare kan vara farligt, potentiellt fördröja nödvändig vård och störa andra mer lämpliga mediciner.

När det kommer till kosttillskott finns det legitima problem som du bör ta hänsyn till innan du äter ett kosttillskottspiller eller pulver. Här är vad du behöver veta om kosttillskottens säkerhet och effektivitet.

De är inte reglerade till 100%

Alla kosttillskott är inte reglerade till 100%

Växtbaserade kosttillskott är faktiskt väldigt olika och tyvärr inte reglerade. De tolkas till stor del av patienterna som säkra, men det finns betydande biverkningar, till och med förgiftning hos många kosttillskott.

När det kommer till testning och bevis på effektivitet kan det vara lite si och så när det kommer till kosttillskott och om de ens är effektiva.

Falsk marknadsföring

På grund av bristen på reglering kan etiketter vara vilseledande. Generellt förbjuds kosttillskott att marknadsföra att de behandlar, diagnostiserar,  förebygger eller botar sjukdomar. De kan dock fortfarande göra påståenden som ”främjar ett hälsosamt svar på stress” eller ”stöder immunfunktionen.”

Kosttillskott är ofta dåligt märkta och förvirrande för patienter.

De kan vara förorenade

Det finns också en risk för kontaminering. Oberoende utredningar har funnit höga nivåer av bekämpningsmedel, tungmetaller och odeklarerade andra läkemedel / läkemedel i en mängd olika växtbaserade tillskott.

Nya studier har funnit höga nivåer av kontaminering i proteinpulver och till och med dolda läkemedel i hundratals kosttillskott. Allt detta kommer till brist på reglering.

Vissa kan ha dödliga konsekvenser

Att ta fel tillskott under fel omständigheter kan i sällsynta fall till och med vara dödlig. Kosttillskott kan vara farliga. Det finns flera dokumenterade fall av patienter med fulminant leversvikt efter att ha tagit kosttillskott.

Naturligt betyder inte alltid säkert

Det finns massor av nyttiga och naturliga kosttillskott. Men naturligt betyder inte alltid nyttigt.

Även om den önskade föreningen kan vara fördelaktig, är de exakta mängderna och ytterligare föreningar i tillägget ofta okända

Det finns någonting som heter ”för mycket”

Till och med något så oskadligt som grönkål kan ha biverkningar. Att äta för mycket grönkål kan till exempel vara farligt för patienter med blodförtunnande medel, eftersom det kan inaktivera deras medicinering, vilket riskerar blodproppar. Vissa annars säkra ingredienser och produkter kan vara skadliga när de konsumeras i stora mängder eller när de tas under lång tid.

Det ”säkraste” växtbaserade tillskottet är att helt enkelt äta en helmatdiet rik på mikronäringsämnen. Det föreslås att du får dina tillskott direkt från själva växten, frukten eller grönsaken för att undvika säkerhetsproblem med kosttillskott. Att äta råvarorna direkt är alltid det bästa alternativet.

Vissa tillskott är effektiva, medan andra inte är det

Det finns en anledning till att kosttillskott är så populära: ibland fungerar de.

Förutom en hälsosam kost finns det bevis för att vissa kosttillskott kan gynna ditt allmänna välbefinnande med liten eller ingen risk.

De flesta studier tyder på att multivitaminer inte får dig att leva längre, sakta kognitiv försämring eller sänka dina risker för sjukdom, som hjärtsjukdom, cancer eller diabetes.

Det är faktiskt olagligt för företag att göra anspråk på att kosttillskott kommer att behandla, diagnostisera, förebygga eller bota sjukdomar.

De produkter du köper i butiker eller online kan också skilja sig från de som används i studier, så studier kan vara vilseledande.

Kosttillskott är inte alltid säkra

I de flesta fall utgör multivitaminer sannolikt inga hälsorisker. Det är ändå viktigt att vara försiktig när du lägger något i kroppen. Kosttillskott kan interagera med andra mediciner du tar eller utgöra risker om du har vissa medicinska tillstånd, såsom leversjukdom, eller ska opereras. Vissa kosttillskott har inte heller testats hos gravida kvinnor, ammande mödrar eller barn, och du kan behöva vidta extra försiktighetsåtgärder.

Dessutom är regler för kosttillskott mindre strikta än receptbelagda läkemedel. Vissa kosttillskott kan innehålla ingredienser som inte anges på etiketten, och dessa ingredienser kan vara osäkra. Vissa produkter marknadsförs som kosttillskott och innehåller faktiskt receptbelagda läkemedel – läkemedel som inte är tillåtna i kosttillskott.

Några kosttillskott som kan utgöra risker inkluderar:

  • K-vitamin, vilket kan minska effektiviteten hos blodförtunnande medel
  • Gingko, vilket kan öka blodförtunnningen
  • Johannesört, som kan göra vissa läkemedel, såsom antidepressiva medel och preventivmedel, mindre effektiva
  • Betakaroten och vitamin A, vilket kan öka risken för lungcancer hos rökare

Tala med din hälsorådgivare innan du tar några tillskott

Det viktigaste att komma ihåg är att vara smart när du väljer ett tillskott.

Ditt första steg bör vara att diskutera dina alternativ med din läkare eller hälsorådgivare, eftersom ett tilläggs effektivitet och säkerhet kan bero på din individuella situation och hälsa.

Dessutom har du dessa enkla tips i åtanke när du väljer ett tillägg:

  • Ta kosttillskott enligt anvisningarna enligt etiketten och din hälsorådgivares instruktioner.
  • Läs etiketten, inklusive ingredienser, läkemedelsinteraktioner och procentvärde per dag
  • Var försiktig med extrema påståenden, som ”helt säkert” eller liknande
  • Kom ihåg att termen ”naturlig” inte nödvändigtvis är lika med ”säker”.
  • Håll kosttillskott förvarade ordentligt och borta från barn.

Med det sagt, svaret på frågan beror på en rad olika faktorer. Kosttillskott kan vara nyttigt och bidra till en rad olika hälsofördelar, men det finns även en rad olika saker att ha i åtanke. Speciellt när det kommer till överkonsumtion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen