Hur Mycket Vitamin B12 Behöver man Per Dag?

Dosering av vitamin B12 varierar beroende på din ålder, kön, livsstil och olika andra faktorer.

Ett viktigt krav för kroppen, vitamin B12 är ett vattenlösligt näringsämne. Förutom att bygga ämnesomsättningen hjälper det hjärnans funktion och DNA-bildning. Det kan lagras i kroppen i flera år, och det finns sällsynta fall av allvarlig B12-brist. En brist på detta vitamin kan dock leda till anemi, svaghet och trötthet, och i vissa fall nervskador.

Det finns flera faktorer som kan orsaka otillräckliga nivåer av vitamin B12:

Diet: En helt vegetarisk eller vegansk diet. Ålder: Människor över 50 har högre chanser att vara låga på B12. Kirurgi: Tarmresektion eller viktminskning minska B12-absorptionen, och fler.

Ett allmänt känt faktum är att det finns i överflöd i animaliska produkter som ägg, mejeriprodukter, skaldjur etc. Det dagliga rekommenderade intaget av vitamin B12 beror på olika faktorer som ålder, kön och livsstil. Du kan nå ditt dagliga vitamin B12-krav genom att ta kosttillskott. Detta är den perfekta dosen av Vitamin B12, beroende på din ålder:

Vuxna under 50 år

För personer över 14 år är RDI för vitamin B12 2,4 mcg, vilket kan uppfyllas genom diet. Kosttillskott rekommenderas vanligtvis inte för dessa människor. Mat som ägg, tonfisk och nötkött kan ingå i kosten. Ett behov av att ta tillskott kan dock uppstå om någon av ovanstående faktorer hindrar absorptionen eller intaget av B12.

Vuxna över 50 år

Äldre människor löper högre risk att ha vitamin B12-brist. Med åldern producerar kroppen mindre magsyra som får åtkomst till B12 i maten. 62 procent av vuxna över 65 år visar sig sakna de optimala blodnivåerna. Således rekommenderas kosttillskott och berikade livsmedel för att nå optimala nivåer av B12, som berikad kokosmjölk eller berikad spannmål.

Gravida människor

Gravida människor behöver naturligtvis högre mängder B12 jämfört med allmänheten. Låga nivåer av detta näringsämne har kopplats till fosterskador hos spädbarn. Det kan också sätta spädbarn i riskzonen för låg födelsevikt. För gravida människor är RDI således 2,6 mcg. En välplanerad diet bör räcka, eller prenatala vitaminer kan tas.

Ammande kvinnor

Ammande barn med vitamin B12-brist kommer sannolikt att uppleva utvecklingsfördröjning. De är också mottagliga för nedsatt aptit och irritabilitet. Så RDI för vitamin B12 för ammande kvinnor är 2,8 mcg.

Vegetarier och veganer

Människor som följer en växtbaserad diet måste också följa samma rekommendationer. Det är dock svårare för personer under 50 att uppfylla RDI på 2,4 mcg, om de är vegetarianer eller veganer. Vissa studier tyder på att en dos på upp till 6 mcg vitamin B12 per dag är perfekt för veganer.

Vitamin B12 ökar energin

B12 har märkbart kopplats för att förbättra energinivåerna, särskilt hos personer som är bristfälliga och tar kosttillskott. Några studier tyder på ett intag av 1 mg per dag i en månad, följt av en dos på cirka 125-250 mcg per dag för att hålla den ideala nivån av B12. Intaget av B12 har också förknippats med att förbättra minne och humör, även om det inte finns många vetenskapliga teorier som stöder detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen