Är det Farligt att Svälja Tuggummi?

Att tugga tuggummi är populärt runtom i hela världen. Men en del personer har som vana att svälja tuggummi, samtidigt som vissa kan svälja tuggummi av misstag. Men är det farligt att svälja tuggummi?

Vad gör din kropp med tuggummi?

Tuggummi består av flera delar: Den tuggiga delen som är tuggumibasen, plus smakämnen, sötningsmedel och konserveringsmedel. Människokroppen kan inte smälta tuggummibasen, men den kan smälta alla tillsatser som gör att tuggummit smakar mer tilltalande.

Det betyder inte att tuggummibasen kommer att fastna i din kropp i flera år, vilket leder till mag- eller matsmältningsbesvär. Kroppen gör ett bra jobb med att bli av med icke näringsrika saker som den inte behöver. Det kommer så småningom att flytta material som tuggummi som inte kan smälta ut ur kroppen.

Tuggummibasen håller inte fast länge; tuggummi stannar sällan i kroppen i mer än en vecka. Detta beror på att magen regelbundet tömmer innehållet i tunntarmen, så om du sväljer tuggummi skulle den sedan flytta till tjocktarmen och slutligen passera i din avföring.

Är det farligt att svälja tuggummi?

Det finns fördelar med tuggummi, men det finns inte mycket forskning som visar att svälja tuggummi kan skada din hälsa. I sällsynta fall kan du uppleva en matsmältningsstopp om du sväljer mycket tuggummi på en gång eller många bitar av tuggummi på kort tid. Det är ännu mer troligt att det inträffar om du sväljer tuggummi samtidigt som du sväljer andra föremål som inte går att smälta, till exempel skalen från solrosfrön.

Att svälja tuggummi upprepade gånger kan leda till en bezoar, en liten massa osmältbart material som potentiellt kan leda till tarmobstruktion. I en artikel analyserade forskare tre fall av barn som utvecklade tarmkanalen och matstrupen till följd av att svälja tuggummi. Den ena var en fyraårig pojke som hade två års historia av förstoppning efter att ha svalt fem till sju tuggummibitar varje dag; läkare tog bort tarmhinder.

En annan ung flicka fick bort en mångfärgad massa. Sammanfattningsvis bör tuggummi inte sväljas och inte ges till barn som inte förstår denna punkt.

Tuggummi inte är avsett att sväljas.

Med andra ord är det tekniskt sant att magen – tillsammans med resten av matsmältningssystemet – inte kommer att bryta ner tuggummi om du sväljer det. Någonsin. Med detta sagt, om du skulle svälja en bit tuggummi, skulle det inte förbli osmält i magen för alltid. Det skulle färdas ut som del av avföringen.

Tuggummi kommer att resa genom matsmältningssystemet och så småningom hamna på toaletten. Men även om tuggummi kommer ut ur kroppen efter att du svalt det, rekommenderar hälso- och sjukvårdspersonal att du inte sväljer tuggummit när du är klar att tugga det – särskilt om du tuggar ofta tuggummi.

Det har förekommit fall där stora mängder svalt tuggummi, i kombination med förstoppning, har resulterat i förstoppning hos barn. Så avslutningsvis borde du verkligen inte göra en vana att svälja tuggummit när du är klar med det. Kasta istället den.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen