Är det Farligt att Tugga Tuggummi?

Alla tuggar tuggummi! Det är gott, bra för tänderna, och fräschar upp din mun och andedräkt.

Det finns många fördelar för dem som tuggar tuggummi. Dem hjälper även till att ta bort matpartiklar som fastnar mellan våra tänder. Det hjälper till att minska stress för vissa och hjälper till att bekämpa hunger efter andra.

Tuggummi stimulerar också salivproduktionen, vilket hjälper till att bekämpa otäck plack och vissa tandkött som innehåller sötningsmedlet xylitol har faktiskt rapporterats bekämpa hål i tänderna.

Med alla dessa fördelar som är förknippade med tuggummi, finns det någon anledning att inte göra det? Egentligen kan det finnas.

När vi tuggar tuggummi tränar vi våra käkmuskler – och liknar alla andra muskelgrupper i kroppen som blir överansträngda, konstant och att tugga tuggummi kan trötta ut dessa muskler och orsaka smärtsamma spasmer i käken, nacken och huvudet, vilket kan leda utvecklingen av ett tillstånd som kallas temporomandibular dysfunction (eller TMD).

TMD uppstår när de temporomandibulära lederna, som ligger på vardera sidan av vårt huvud, blir feljusterade på grund av fysisk stress eller degenerering av brosk i käken, som fungerar som stötdämpare för oss när vi tuggar.

Tuggummi är ett av de vanligaste sätten att orsaka denna typ av skada. TMD drabbar över tio miljoner amerikaner. De som utvecklar TMD upplever många smärtsamma symtom som obehag när de tuggar, svårigheter att öppna och stänga käken och poppande eller klickande ljud när de öppnar munnen.

Öronvärk och huvudvärk är också vanligtvis förknippade med störningen. Förutom att bidra till utvecklingen av TMD kan kronisk tuggummi täta ansiktsmusklerna, vilket leder till långvarig huvudvärk. Faktum är att en ny studie drog slutsatsen att tuggummi var kopplat till kronisk migrän hos små barn och tonåringar. Så vad gör du?

De flesta tandläkare är överens om att måttligt tuggummi inte är ett problem, men de rekommenderar att du tar en paus från vanan om du får smärta i huvudet, nacken eller käken och låter dina muskler slappna av.

Andra sätt att lindra smärta är att ta antiinflammatoriska läkemedel, applicera en varm kompress på området med smärta och byta till en diet av mjukare livsmedel. Om smärtan kvarstår, kontakta din tandläkare omedelbart.

Hälsorisker med tuggummi

Om du googlar om tuggummi är dåligt för dig, förstärks antagandet ganska omedelbart. Källor ropar varningsberättelser om ”tarmförstörelse” och tandförfall. Konstgjorda sötningsmedel som används i sockerfritt tuggummi har kopplats till matsmältningssvårigheter, och socker-sötat tuggummi kan bidra till håligheter – därav de dåliga varningarna.

Men det finns många bevis som visar att ingredienserna i tuggummi kan vara fantastiska och verkligen hjälper oss.

Att varna människor för att det är skadligt kan faktiskt göra mer skada än nytta. Även om vissa sockerersättningar orsakar gastrointestinal nöd för vissa människor, är det osannolikt att en person skulle uppleva dessa effekter om de inte tuggade tuggummi nonstop varje dag. Om du satte dig ner och åt en hel burk kan det påverka din emalj, ja, men som allt annat är det måttlighet som gäller.

Hälsofördelar I själva verket finns det alla möjliga fördelar med tuggummi som människor kanske inte känner till. Till exempel finns det vissa applikationer som rör hjärnans hälsa. Det finns studier som visar att om du tuggar tuggummi medan du studerar, ändrar det dina kortisolnivåer. Kortisol är ett av kroppens stresshormoner – vanligtvis på en hög nivå när man studerar för en svår undersökning.

Barn kan faktiskt prestera bättre på tester om de tuggar tuggummi. Tuggummi också har använts för att förbättra minnesresultaten hos demenspatienter. Tuggningen kan hjälpa till med vakenhet och stimulera hjärnaktivitet. Andra fördelar inkluderar aptitstimulering och ökad salivproduktion för människor som kämpar med muntorrhet. ”Inget saliv, inget skydd”. Tuggummi hjälper till att lindra problemet.

Om du sväljer tuggummi

Tuggummi är inte nödvändigtvis skadligt, så länge du gör det med måtta. Men vad händer med tuggummi om du sväljer det?

Du kan inte smälta ämnen som finns i tuggummi, men det finns andra ätliga ämnen som du inte kan smälta, heller – som de yttre skalen av majskärnor. De flesta läkare är överens om att tuggummi och dessa andra ämnen bara rör sig genom mag-tarmkanalen.

En massa tuggummi kan å andra sidan täppa till saker. Återigen: Det handlar om måttlighet.

Xylitol

Vissa tuggummi tillverkas med ett konstgjort sötningsmedel som kallas xylitol.

Denna förening har ännu fler fördelar som kan göra tuggummi till ett värdefullt verktyg för läkare och patienter. Till skillnad från sockret i vanligt tuggummi kan xylitol faktiskt förhindra håligheter. Det återför pH i din mun till en neutral nivå, vilket förhindrar obalanser och som ett resultat tandförfall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen