Är Lax Nyttigt?

Lax är en av de mest näringsrika fisktyperna som har flera hälsofördelar. Utöver detta är lax otroligt gott och är uppskattad runtom i hela världen.
Lax är rik på omega-3-fettsyror, vitamin B12 och andra viktiga näringsämnen, lax är underbar för hår och hudhälsa. Den goda smaken och de utmärkta hälsofördelarna med lax gör den till en av de mest älskade fiskarna i världen.
Lax är en populär fet fisk som innehåller bra fetter. Detta gör det bra för hjärthälsa och kolesterol. En god mängd protein, vitaminer, mineraler och omega-3 och -6 fettsyrainnehåll bidrar till den allmänna hälsan.
Som du säkert hart förstått vid det här laget är svaret ja, jax är nyttigt. Faktum är att lax betraktas som en supermat, näringsfakta för lax inkluderar antioxidantelement som selen och andra mineraler som fosfor, zink och kalium, liksom vitamin B-gruppen — riboflavin, niacin, tiamin, B6, folat och B12. Därför hjälper lax med god hälsa, eftersom det utgör de flesta mineral- och vitaminbristerna i kroppen om vi gör det till en del av vår kost.
I denna artikel går vi igenom några av laxens främsta hälsofördelar.

Hälsofördelar med lax

Är lax nyttig? Det är en bra fråga med tanke på att lax är en fet fisk med en rik mängd fett. Detta fett är dock helt nyttigt och är bra för hjärtat och huden.
Lax är en utmärkt matkälla för hjärtat och hjärnan. Medicinska studier har visat att intag av 0,45 till 4,5 gram omega-3-fettsyror kan avsevärt förbättra hjärtfunktionen, sänka blodtrycket och minska inflammation. Fisken bidrar också till kognitiv hälsa på grund av närvaron av DHA – en typ av omega-3-fettsyra.
Det är värt att notera att vild lax innehåller mer näringsvärde än de odlade. Den odlade laxen odlas på en konstgjord pelletsbaserad diet snarare än deras naturliga kost bestående av kräftdjur, flugor och mindre fisk som de annars skulle konsumera i naturen.

Hälsofördelarna med lax


Förbättrar kardiovaskulär hälsa

Lax är en rik källa till omega-3-fettsyror och kalium. Omega-3 och -6-fettsyrorna i kombination med kalium bidrar mycket till hjärthälsan, eftersom de minskar artärinflammation, sänker kolesterolnivåerna och upprätthåller blodtrycksnivåerna. Kalium hjälper till att kontrollera blodtrycket och förhindra överskott av vätskeretention.

Regelbundet laxintag kan således avsevärt minska hjärtrelaterade medicinska tillstånd, inklusive hjärtinfarkt, stroke, arytmi, högt blodtryck och höga triglycerider.

Reparerar skadade vävnader

Lax är en bra proteinkälla. Förutom viktiga näringsämnen kräver vår kropp protein eftersom det är byggstenen för ben, muskler, brosk, hud och blod.

Det hjälper kroppen att bygga och reparera vävnader efter en skada, skyddar benhälsan och upprätthåller muskelmassa under viktminskning. Det upprätthåller också en sund ämnesomsättning och förbättrar bentätheten och styrkan.

Utmärkt vitamin B-komplexkälla

Lax är rik på hela vitamin B-gruppen – B3, B5, B7, B6, B9, B12 och så vidare. Vitamin B-komplex spelar en avgörande roll för att upprätthålla en hälsosam balans mellan alla kroppsfunktioner. B-gruppen av vitaminer arbetar tillsammans beroende av att förvandla konsumerad mat till energi, skapa och reparera DNA och minska inflammation.

Bland alla B-vitaminer är lax rikast på vitamin B3 (niacin) och vitamin B6. Vitamin B3 hjälper till att sänka kolesterolnivåerna, medan vitamin B6 förbättrar hjärnans hälsa. Lax har också en bra mängd B12, vilket är viktigt för hjärnans och nervsystemets funktion, hormonbalans och flera metaboliska funktioner.

Ser till att sköldkörteln fungerar korrekt

En av de viktiga funktionerna med selen är att upprätthålla en korrekt sköldkörtelfunktion. En anständig del av laxen kan ge en stor mängd selen. Detta väsentliga spårmineral skyddar sköldkörteln från oxidativ skada orsakad under syntesen av sköldkörtelhormonet. Sköldkörtelns celler producerar väteperoxid som används för att framställa sköldkörtelhormonet.

Främjar hjärnans hälsa

De höga halterna av DHA fungerar tillsammans med vitamin A, vitamin D och selen i lax för att öka och förbättra hjärnans funktion. Faktum är att omega-3-fettsyratillskott används för att behandla psykologiska störningar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Att äta lax under graviditet kan hjälpa till med förbättrad utveckling av fostrets hjärna och hälsa.

Kan bota cancer

Baserat på den imponerande omega-3-fettsyrahalten betraktas lax som en supermat. Medicinskt är det bevisat att omega-3-fettsyror kan ha en djupgående effekt på cancerceller och döda tumörer. Vissa cancerförhållanden som hudcancer, prostatacancer, kolorektal cancer, levercancer, UVB-inducerad hudcancer och hjärntumörer kan behandlas och förhindras med omega-3-fettsyror.

Bekämpar ledinflammation

Återigen hjälper omega-3-fettsyrorna i laxen att minska olika inflammatoriska ledförhållanden inklusive artros. Lax innehåller en grupp små proteiner som kallas bioaktiva peptider. En sådan bioaktiv peptid, kallad kalcitonin, är känd för att öka, reglera och stabilisera kollagensyntes i humant osteoartritisk brosk.

Bygger kognitiv intelligens hos barn

Eftersom lax är bra för hjärnans hälsa bör gravida mödrar äta lax för att bygga kognitiva färdigheter och inlärningsförmåga hos barn. Det bör också ingå i kosten för växande barn, eftersom lax också kan bidra till att begränsa ADHD och förbättra den akademiska prestationen.

Antioxiderande egenskaper

Laxens rosa färg kommer från närvaron av astaxantin, en medlem av karotenoidfamiljen av antioxidanter. Till skillnad från andra karotener och karotenoider omvandlas inte astaxantin till retinoid i människokroppen. Det är en antioxidant av natur och är bra för att förhindra hjärt-kärl-, immun-, inflammatoriska och neurodegenerativa sjukdomar.

Förbättrar synen

Otroligt rik på omega-3-fettsyror och A-vitamin, lax är en underbar matkälla för ögonen. Regelbunden konsumtion av lax kan bidra till att bota torra ögonsyndrom och åldersrelaterade makuladegenerationssymptom.

Främjar frisk hud

Lax gynnar huden på grund av närvaron av fettsyror och vitamin A. Dessa friska fetter förbättrar hudens kvalitet och hälsa. Omega-3-fettsyror arbetar i samarbete med karotenoidantioxidanterna av astaxantin i lax för att kraftigt minska fria radikaler som är ansvariga för åldrandet.

Kan hjälpa till med viktminskning

Lax kan också gynna viktminskning. Den oljiga fisken är proteinrik med ett lågt kaloriinnehåll. Därför är det helt hälsosamt och tillrådligt att inkludera lax i din dietplan, eftersom det inte bara ger dig stora mängder protein utan också kompenserar för olika vitamin- och mineralbrister i kroppen. Fettinnehållet i lax är mestadels bra och får dig inte att gå upp i vikt.

Kan du äta laxskinn?

Laxskinnet är ätbart och är lika näringsrikt som fiskens kött. I själva verket är laxskinn rikare på omega-3-fettsyrahalter än fiskens kött. Den innehåller också en bra mängd fosfor och kalium.

Köttet av lax saknar vitamin D. Men laxskinn, och särskilt benen, är fulla med vitamin D. Därför hjälper konsumtion av laxskinn till absorptionen av kalcium och främjar följaktligen en sund benutveckling.

Laxskinn har inga biverkningar. Att äta laxskinn ökar bara nivån på omega-3-fettsyratillförseln från fisken. Ju mer omega-3-fettsyror läggs till i vår kost, desto bättre är det för vår hälsa. Detta beror på att det ökar kroppens antiinflammatoriska förmåga och förbättrar hjärnans hälsa genom att reparera hjärncellskador.

Det är dock tillrådligt att äta skinnet av vildfångad lax snarare än de som odlas. Detta beror på att den odlade laxens hud kan vara förorenad med föroreningar som polyklorerade bifenyler (PCB), bekämpningsmedel, dioxiner och kvicksilver. En studie visade att odlad lax har en högre koncentration av föroreningar än de vilda. En annan viktig sak att notera om laxskinn är att tillagningsprocessen inte påverkar hudens näringsvärde. Således kan du få dem grillade, stekta, bakade eller på vilket sätt du vill, laxskinn är utsökt och hälsosamt på något sätt.

Ökar lax vikten?

I motsats till vad många tror hjälper lax faktiskt till med viktminskning. Hälsoexperter rekommenderar att inkludera en god mängd grönsaker, magert protein som fisk och kyckling och frukt i en viktminskningsdietplan. Lax innehåller en god mängd magert protein, vilket fungerar till förmån för viktminskning.

Detta beror på att proteiner tenderar att hålla dig mätt under en längre period och hålla blodsockernivån balanserad. Som ett resultat håller det dig nöjd, vilket minskar ditt matintag hela dagen. du kan säkert äta två portioner lax på en vecka för att få den nödvändiga mängden näringsämnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen