Är Majs Nyttigt?

Majs uppskattas i stora delar av världen och har breda användningsområden. Den kan ätas rakt upp och ner som en majskolv eller så kan majsen användas i grytor och matlagning.

Men är majs nyttigt? Det är precis vad vi ska gå igenom i denna artikel.

Det är näringsrikt

Majs är rik på näringsämnen, inklusive antioxidanterna betakaroten och lutein, karotenoiderna som ger grönsakerna sin distinkta färg.

Dessa är väsentliga för att förhindra ögonsjukdomar, vilket är anledningen till att man ibland säger att morötter hjälper dig att se i mörkret. Majs innehåller också vissa B-vitaminer och C-vitamin, samt magnesium och kalium.

Låg sockerhalt

Sockermajs smakar söt, så man kan tro att den är full med socker. Men majs har ungefär samma antal kalorier som ett äpple och mindre än en fjärdedel sockret.

Det är fiberförstärkande

Liksom alla grönsaker är sockermajs en källa till fiber. Många äter inte tillräckligt med fiber och därför kan majs vara ett bra tillskott.

De flesta av oss kommer inte i närheten av tillräckligt med fiber i kosten. Liksom alla grönsaker är sockermajs en källa till fiber, vilket är bra för matsmältningshälsan.

Det är bra tarmbakterier

Sockermajs har stora mängder olöslig fiber – det är därför majs är bra för tarmen, eftersom det matar de goda bakterierna i magen.

Det är glutenfritt

Många människor är glutenintoleranta och sockermajs är naturligt glutenfritt. I sin mjölform används majs för att göra glutenfri pasta, vilket är ett hälsosamt alternativ till veteversionen.

Antioxidanter

Vissa majssorter är rika på antioxidanter, särskilt i en grupp antioxidanter som kallas karotenoider.

Antioxidanter bekämpar effekterna av skadliga fria radikaler i kroppen. Forskning tyder på att fria radikaler kan spela en roll i åldringsprocessen och utvecklingen av ett antal kroniska sjukdomar.

Många frukter och grönsaker, inklusive gröna bladgrönsaker, morötter och sötpotatis, är också rika på karotenoider.

Kostfiber

Jämfört med andra grönsaker innehåller majs näringsämnen. Majs, liksom många korn, baljväxter och grönsaker, innehåller kostfiber.

Fiber kan hjälpa till med matsmältningen och minska risken för förstoppning. Viss forskning tyder också på att fiber kan hjälpa människor att leva längre. En stor studie visade en korrelation mellan kostfiberintag och en lägre total risk för för tidig död, särskilt från hjärt-kärlsjukdomar, smittsamma och andningssjukdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *