Är Olivolja Nyttigt? Allt du Bör Veta!

Olivolja är en viktig del av Medelhavsdieten, men även för matlagning runtom i stora delar av världen.

Olivolja är rik på antioxidanter. Det viktigaste fettet det innehåller är enkelomättade fettsyror, som experter anser vara ett hälsosamt fett.

Antioxidanterna i olivolja kan hjälpa till att skydda kroppen från cellskador som kan leda till en rad hälsotillstånd och sjukdomar. Extra jungfruolivolja har en bitter smak, men den innehåller mer antioxidanter än andra typer, eftersom den genomgår minst bearbetning.

Som du säkert förstått är svaret på frågan ja, olivolja mär nyttigt. Och i denna artikel går vi igenom några av dess främsta hälsofördelar.

Vad är olivolja?

Olivolja kommer från oliver, frukten av olivträdet. Oliver är en traditionell gröda i Medelhavsområdet. Människor gör olivolja genom att pressa hela oliver.

Människor använder olivolja i matlagning, kosmetika, medicin, tvålar och som bränsle för traditionella lampor. Olivolja kom ursprungligen från Medelhavet, men idag är den populär över hela världen.

I kosten bevarar människor oliver i olivolja eller saltat vatten. De äter dem hela eller hackade och läggs till pizzor och andra rätter.

Olivolja har breda användningsområden. Det kan användas som salladsdressing, vid stekning, för att hälla på pizzan, och mycket mer.

Fördelar med olivolja

Många studier har tittat på hälsofördelarna med olivolja. Extra jungfruolja, som är den bästa tillgängliga oljan, är rik på antioxidanter som hjälper till att förhindra cellskador orsakade av molekyler som kallas fria radikaler.

Fria radikaler är ämnen som kroppen producerar under ämnesomsättningen och andra processer. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler.

Om för många fria radikaler byggs upp kan de orsaka oxidativ stress. Detta kan leda till cellskador, och det kan spela en roll i utvecklingen av vissa sjukdomar, inklusive vissa typer av cancer.

Hjärt-kärlsystemet

Olivolja är den viktigaste källan till fett i Medelhavsdieten. Människor som konsumerar denna diet verkar ha en högre livslängd, inklusive en lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdomar, jämfört med personer som följer andra dieter.

En studie jämförde antalet kardiovaskulära händelser bland personer som konsumerade en medelhavsdiet, antingen med olivolja eller nötter, eller en fettsnål diet. Människor som konsumerade Medelhavsdieten, oavsett om de var med olivolja eller nötter, hade en lägre förekomst av hjärt-kärlsjukdom än de som hade låg fetthalt.

Resultaten av en studie föreslog att polyfenoler i extra jungfruolivolja kan erbjuda skydd mot hjärt-kärlsjukdom, åderförkalkning, stroke, hjärndysfunktion och cancer. Polyfenoler är en typ av antioxidant.

Metaboliskt syndrom

Metaboliskt syndrom är ett tillstånd som kännetecknas av en grupp riskfaktorer som ökar sjukdomsrisken, inklusive fetma, högt blodtryck och höga blodsockernivåer.

Studier har dragit slutsatsen att olivolja i en medelhavsdiet kan förbättra egenskaperna hos metaboliskt syndrom, såsom inflammation, blodsocker, triglycerider (fetter i blodet) och lågdensitetslipoprotein (LDL) eller “dåligt” kolesterol. Däremot verkar det öka nivåerna av högdensitetslipoprotein (HDL) eller “bra” kolesterol.

Depressionsrisk och olivolja

Studier har kommit fram till att extra jungfruolivolja kan hjälpa till att skydda nervsystemet och kan vara användbart för behandling av depression och ångest.

Två år tidigare hade forskare funnit bevis för att människor som åt transfetter, vilket är ett ohälsosamt fett som finns i snabbmat och förgjorda bakverk, var mer benägna att ha depression än de som konsumerade omättade fetter, såsom olivolja.

Cancerrisk

Vissa studier har föreslagit att ämnen i olivolja kan bidra till att minska risken för bröstcancer, men inte alla fynd bekräftar detta.

Enligt forskning innehåller olivolja ämnen som kan hjälpa till att förhindra kolorektal cancer. Laboratorietester har visat att antioxidanter i olivolja kan hjälpa till att skydda kroppen från inflammation, oxidativ skada och epigenetiska förändringar.

Alzheimers sjukdom

Vissa forskare menar att inkludera extra jungfruolja i kosten kan hjälpa till att förhindra Alzheimers sjukdom. Detta kan bero på dess skyddande inverkan på blodkärlen i hjärnan.

Konsumtion av oleocanthal-rik extra jungfruolja kunde hjälpa till att bromsa eller stoppa utvecklingen av Alzheimers. Oleocanthal är en fenolförening som förekommer i extra jungfruolja.

Olivolja och levern

En granskning av laboratoriestudier visade att molekyler i extra jungfruolivolja kan hjälpa till att förebygga eller reparera leverskador.

Oljans oljesyra, och dess fenolföreningar verkar hjälpa till att förhindra inflammation, oxidativ stress, insulinresistens och andra förändringar som kan leda till leverskador.

Olivolja och inflammatorisk tarmsjukdom

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) orsakar inflammation i mag-tarmkanalen.

En granskning visade att fenoler i olivolja kan öka tarmimmuniteten och tarmhälsan genom att byta mikrober i tarmen. Detta kan vara användbart för personer med kolit och andra typer av IBD. Författarna noterade att det krävs fler studier på människor för att bekräfta dessa resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *