Är Rött Kött Farligt? Allt du Bör Veta!

Frågan om man bör äta rött kött eller inte är någonting som diskuteras och debatteras flitigt. En del menar att du bör äta rött kött, andra är stränga motståndare till detta.

Hälsoexperter har länge trott att äta för mycket bearbetat och rött kött kan orsaka allvarliga problem. Bevisen och studierna kan dock vara svåra att tyda eftersom att en del studier menar att rött kött är extremt farligt samtidigt som andra menar att det inte finns större problem med konsumtion av rött kött.

Men är det faktiskt dåligt att äta kött för dig? Hur mycket är för mycket? Är rött kött farligt? Det ska vi gå igenom i denna artikel.

Hur påverkas din hälsa av att äta kött?

Rött kött, särskilt bearbetat kött, har visats vara associerat med många kroniska sjukdomar, inklusive typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Även om de exakta orsakerna är okända tror många näringsexperter att det beror på de stora mängderna natrium och mättade fetter som finns i bearbetat kött.

Att äta bara 50 gram bearbetat kött varje dag kan öka din relativa risk för kolorektal cancer med så mycket som 18%.

Det betyder dock inte att allt kött är ohälsosamt.

Konsumtion av bearbetat kött är positivt associerat med sämre hälsoutfall. Å andra sidan är kostmönster som innehåller magert kött och bakad eller grillad fisk förknippad med lägre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Det beror på att fisk som tonfisk och lax har antiinflammatoriska omega-3-fettsyror, vilket faktiskt kan minska risken för hjärtsjukdomar och sänka kolesterolet.

I enklare termer handlar det mindre om att korrigera kött som helhet och mer om att titta på vad som finns i köttet du äter.

Uppfattningen är att vitt kött är bättre än rött kött, och det är inte poängen. Om båda kötten innehåller samma mängd mättat fett, är de båda potentiellt ohälsosamma för oss.

De flesta av våra riktlinjer är baserade på observationsstudier där forskare frågar människor vad och hur mycket de har ätit under en viss tidsperiod och sedan följer dem i flera år för att se hur många som får en sjukdom eller avlider.

Många gånger bedöms kosten bara en gång, men vi vet att människors kost förändras över tiden. Mer robusta studier ber människor att rapportera sin kost flera gånger. Detta kan ta hänsyn till förändringar. Men självrapporterade kostdata är kända för att vara dåliga. Människor vet kanske vad de åt, men har problem med att veta hur mycket och till och med hur det bereddes. Allt detta kan påverka matens näringsvärde.

Dessa studier identifierar också endast föreningar och inte orsakssamband. Detta betyder inte att orsakssamband inte är möjligt, bara studiens design kan inte visa det. Om ett antal observationsstudier visar liknande resultat ökar vanligtvis vårt förtroende för en kausal effekt. Men i slutändan är detta fortfarande svaga bevis.

Att hålla fast vid dieter är utmanande

Standarden inom medicinsk vetenskap är den randomiserade kontrollerade prövningen där människor av en slump tilldelas olika grupper, den mest kända är ett nytt läkemedel jämfört med placebo. Vissa säger att vi inte ska använda samma standard näring eftersom det är svårt att göra. Att hålla sig till dieten är extremt utmanande, vilket gör det svårt att genomföra en studie tillräckligt länge för att se en effekt på sjukdomen, för att inte tala om kostnaderna för att göra det.

Dessutom är näring komplex. Det är inte som att röka, där målet är att inte röka alls. Vi måste äta för att leva. Därför, när vi slutar äta en sak, ersätter vi sannolikt den med en annan. Vilken mat vi väljer som ersättning kan vara lika viktigt för vår allmänna hälsa som vilken mat som stoppades.

Det finns många tillfällen då observationsstudier har visat att en näringsämnes skyddande effekt bara har motbevisats i randomiserade studier. Vitaminerna C, D och E, folsyra och betakaroten kosttillskott tros alla förhindra sjukdom i observationsstudier. Dessa påståenden blev obevisade i randomiserade studier.

Bör du äta mindre kött?

Medan organisationer runtom i världen föreslår att du minskar din köttkonsumtion för att minska risken för de ovannämnda förhållandena, är sanningen inte 100% definierad.

Många studier har lite bevis för att stödja tanken att att skära ned på kött kan minska risken för sjukdom. Det finns liten anledning att minska din konsumtion av rött kött alltför mycket.

Som en allmän regel är det inte dåligt för hjärthälsa och hälsosam kost att skära ned på kött med högt mättat fett. Det finns plats i en hälsosam kost för både växter och kött.

Är växtbaserade köttalternativ ett hälsosamt alternativ?

Om du letar efter ett sätt att minska på på din köttkonsumtion kan du vara frestad att prova de trendiga köttalternativen som har ökat i popularitet under de senaste åren.

Många bearbetade kött bearbetas mycket och innehåller höga nivåer av natrium, vilket påverkar hälsan negativt.

Det enklaste sättet att veta om något är ett hälsosamt alternativ eller inte är att kontrollera vad som finns i det.

Vad är en bra balanserad kost?

Bearbetat kött och stekt kyckling åt sidan, kanske det enklaste sättet att ge din diet en hälsosam uppdatering är att hålla sakerna enkla. Det är viktigt att vara uppmärksam på vad du äter.

I allmänhet bör du äta fler grönsaker och färre animaliska produkter. Det är bara ett hälsosammare sätt för oss alla att leva.

 Att äta kött härdar blodkärlen

En förening som finns i rött kött (och till och med används som tillsats i vissa energidrycker) som kallas karnitin har visat sig orsaka åderförkalkning, härdning eller igensättning av artärerna. Forskningen föreslår att karnitin omvandlas till en hjärtskadlig förening, trimetylamin-N-oxid (TMAO), via bakterier i tarmen. Forskare fann att ökade karnitinnivåer förutspådde ökade risker för hjärt-kärlsjukdom.

Förkortad livslängd

En studie från Harvard School of Public Health fann ett samband med konsumtion av rött kött och ökad risk för förkortad livslängd. Att äta hälsosammare proteinkällor som fisk, fjäderfä, nötter och baljväxter förknippades med en lägre risk för dödlighet. Vi vet att bearbetat rött kött som korv och salami är det värsta. Orsaken är inte tydlig, men det kan vara i beredningen, eftersom förkolning av kött ökar toxiner (nitrosaminer) som kan leda till cancer i magen.

Boskapsproduktion påverkar planeten

Om du kör en bränsleeffektiv bil och använder matvarupåsar för återanvändbara tyg för att handla kan du ytterligare hjälpa planeten genom att skära ut kött också. Kött påverkar miljön mer än någon annan mat vi äter, främst för att boskap kräver mycket mer mark, mat, vatten och energi än växter för att uppfostra och transportera.

 Du kan bli sjuk av E. coli

Livsmedel som sannolikt kommer att sjaja dig med E. coli inkluderar opastöriserad mjölk och opastöriserad äppelcider, men boskap utgör också ett stort hot. På samma sätt som risken för köttlim fungerar beror risken på E. coli till stor del av antalet kor som utgör ditt nötkött. Din hamburgare kan innehålla kött från färre än tio kor eller mer än 1000.  Ju större antal kor i hamburgaren, desto större är chansen att få något som inte var tänkt att vara i köttet. E. coli kan orsaka uttorkning, magkramper och njursvikt.

Att äta kött ökar din risk för typ 2-diabetes

Enligt en rapport kan konsumtion av rött eller bearbetat kött över tiden öka risken för att utveckla typ 2-diabetes. Rött kött dagligeneller 1,8 ledde i en studie till en 19% respektive 51% ökning av diabetesrisk. Kost som innehåller mycket animaliska produkter bidrar till ökad risk för fetma och typ 2-diabetes.

Järninnehåll

Kött innehåller en hel del järn som, när de äts i överskott, kan höja nivåerna av järn i hjärnan och kan öka risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en nyligen genomförd studie. När järn ackumuleras i hjärnan förstörs myelin – en fettvävnad som täcker nervfibrer. Detta stör hjärnans kommunikation och tecken på Alzheimers uppträder.

Att äta rött och bearbetat kött ökar också risken för kolorektal cancer hos personer med genetisk predisposition. Påverkar en av tre individer, spelar genen en roll i immunsystemet, enligt forskare. Om du har denna gen kan äta och smälta kött utlösa ett immun- eller inflammatoriskt svar.

Kött innehåller skadliga hormoner

Hormoner som läggs till rött kött ökar risken för bröstcancer, enligt en stor studie. Kvinnor som åt mer än 1,5 portioner rött kött per dag hade nästan dubbelt så stor risk att utveckla hormonkänslig bröstcancer än kvinnor som åt 3 eller färre portioner per vecka. Forskare tror att hormonerna eller hormonliknande föreningarna i rött kött ökar cancerrisken genom att fästa på specifika hormonreceptorer på tumörerna.

Om du ändå vill njuta av en köttbit eller bacon, är det helt ok. Om du vill njuta av mat som är mindre hälsosam, gör det bara mindre ofta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen