Är Sötpotatis Nyttigt?

Är sötpotatis nyttigt?

Du har säkert hört talats om att sötpotatis är en hälsoingridiens som äts av många sportaktiva och används av folk som vill äta nyttigt och hälsosamt. Sötpotatis har ökat i popularitet över åren, men är det verkligen nyttigt?

Först och främst innehåller sötpotatis mycket A-vitamin, ett vitamin med särskilda superkrafter: Det hjälper till att skapa immunceller som bekämpar patogener. En medelstor sötpotatis har över 400% av dina dagliga A-vitamin behov.

De är också fyllda med fiber. Och fiber är bra för din kropp på så många sätt. Forskning visar att konsumtion av en fiberrik kost kan hjälpa människor med typ 2-diabetes att reglera glukosnivån. Fiber är också bra för att hålla igång magen och motverka förstoppning. Dem kan också sänka kolesterol och hjälpa dig att hålla dig i en hälsosam vikt.

Sötpotatis är en utmärkt kaliumkälla, ett näringsämne som är avgörande för normal cellfunktion. De flesta personer får inte tillräckligt med kalium. Forskning har funnit att denna kan vara bristfällig och bland annat öka blodtrycket och risken för njursten.

Vidare är sötpotatis bra för dina ögon: De har betakaroten, vilket är kopplat till god ögonhälsa, liksom antioxidantkrafterna från koncentrationerna av vitamin C och E.

De har också kolin, ett näringsämne som är bra för hjärnan (det hjälper till med minne och inlärning), samt för att minska inflammation. De är en bra källa till mangan, ett mineral som är en boost för din ämnesomsättning och benutveckling, och hjälper också till med vitaminabsorption.

Vidare är sötpotatis är laddad med magnesium, vilket inte bara hjälper din blodnivå att hålla sig på en jämn nivå; det kan också hjälpa dig att sova bättre på natten.

Är sötpotatis nyttigare än vanlig potatis?

Det visar sig att båda typerna av potatis har fördelar, men sötpotatisen har ett litet försprång framför den vanliga potatisen. Ja, de är sötare, men de har lite färre kalorier och kolhydrater än vita potatisar och innehåller mer vitaminer och näringsämnen.

Är sötpotatis bra för viktminskning?

Fibern i sötpotatis hjälper till att slå hunger på två sätt: den fyller och hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt. Men allt handlar om hur du förbereder och äter dem. Sötpotatis är naturligtvis ett mycket hälsosammare val om du lagar mat och serverar dem på ett hälsosamt sätt.

Det betyder ingen stekning, inga bearbetade versioner och inga feta pålägg. Se även till att du äter skalet – den har sin egen mängd fiber och näringsämnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen