Är det Farligt att Dricka Iskallt Vatten?

Om du är varm eller har varit ute i solen hela dagen finns det inte mycket som slår ett glas iskallt vatten. Men visste du att det faktiskt kan vara farligt att dricka iskallt vatten?

Om du är för varm och dricker en flaska iskallt vatten kan det fullständigt chockera din kropp. Kroppen tror att magen går hypotermiskt och tar det varma blodet och skickar det till magen. När detta sker kan du förlora medvetandet. Kallt vatten är bra när det är varmt men bara i mindre klunkar. Rumstempererat vatten är bättre om du behöver snabb hydrering.

I allmänhet är det hälsosamt att dricka kallt vatten, men det finns vissa hakar. När du dricker kallt vatten begränsas matsmältningen – kalla drycker i allmänhet kan dra ihop dina blodkärl, vilket inte bara begränsar matsmältningen, men också hindrar den naturliga processen att absorbera näringsämnen under matsmältningen.

Det kan ge dig ont i halsen – Att svälja kalla drycker kan orsaka ansamling av slem och leda till ont i halsen och täppt näsa.
Det hämmar nedbrytningen av fetter – Att dricka kylt vatten strax efter att du har ätit kan stelna fetterna från maten du just har konsumerat, vilket gör det svårt för din kropp att bryta ner oönskade fetter.

Det kan minska hjärtfrekvensen – Att dricka isvatten kan stimulera vagusnerven som förmedlar sänkning av hjärtfrekvensen.
Det chockar din kropp – Om du är överhettad och dricker iskallt vatten kan temperaturöverensstämmelse chockera din kropp och orsaka en mängd symtom som magont och illamående.

Kall mat och dryck är inte känt för att skada inre organ, så gärna njut av dem! Trots att dricka kallt vatten har visat sig förbränna lite mer kalorier än att dricka varmt vatten, är skillnaden så liten att det inte anses betydande. Med detta sagt kan vissa människor finna obehag i att dricka kallare drycker om de har problem med att svälja eller upplever halsbränna, men det kommer inte att skada kroppen. I slutändan är det mer kritiskt att dricka tillräckligt med vatten eftersom temperaturen gör minimal skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen