Dödar blekmedel Coronaviruset? |

Dödar Bleach COVID-19?

Det korta svaret på denna fråga är ja. Blekmedel kan döda COVID-19. Blekmedel är ett av de mest effektiva desinfektionsmedlen som finns, och det används inte bara för att döda virus som covid-19, utan även andra mänskliga patogener som bakterier och svampar.

Varför och hur dödar blekmedel coronavirus?

Till och med de senaste studierna indikerar att användning av blekmedel för desinfektion av personlig skyddsutrustning är effektivt för att avaktivera covid-19, vilket ger viruspartiklar oförmögen att infiltrera människor och orsaka infektioner. Den nuvarande vetenskapen avslöjar att effektiva desinfektionsmedel som blekmedel arbetar på att förstöra proteinerna i RNA hos virus.

Utan fungerande RNA kan virus inte replikera sig själva, och de återges död eller ofarlig för människor. Behovet av att desinficera fysiska ytor som dörrhandtag och andra liknande ytor beror på att COVID-19 eller SARS-CoV-2 utgör en låg men oroande risk för överföring via fysiska ytor.

Det finns vissa bevis som tyder på att covid-19 kan kvarstå som livskraftiga viruspartiklar timmar eller till och med dagar efter att de lämnat värdkroppen. Förekomsten av andningsdroppar är fortfarande den största hälsofaran för den allmänna befolkningen, och det är upp till oss att skydda oss genom att vara så hygieniska som möjligt, särskilt hemma.

Risken att få covid-19 är högre på trånga offentliga platser, där vem som helst kan släppa ut en ström av viruspartiklar genom hosta eller nysning.

En person med covid-19 kan också sprida patogenen genom att röra vid fysiska ytor efter att ha rört vid hans/hennes ögon, näsa och mun. Så i samhällsmiljöer är det bästa sättet att bromsa eller fördröja spridningen av denna sjukdom genom att minska kontakten med andra och genom att hålla vår omgivning sanerad. Detta är en virussjukdom i luftvägarna som inte försvinner snabbt, så vi måste veta hur vi ska skydda oss.

Vad behöver du veta innan du använder blekmedel?

Blekmedel är ett av de mest effektiva medlen som finns, precis bredvid etanol, 2-propanol och povidon-jod. När det gäller koncentration kräver blekmedel den minsta mängden koncentration i en lösning för att inaktivera COVID-19 och andra mänskliga patogener. Forskare rekommenderar en lägsta koncentration på 0,21 % för att en blekmedelslösning ska vara effektiv.

Tänk på att rena blekmedels- och blekmedelslösningar lätt kan irritera människor med luftvägsproblem som astma, så tänk på detta innan du applicerar det hemma. Barn och äldre personer med andningsproblem är särskilt benägna att få allergiska reaktioner mot blekmedel.

Alkohol kontra blekmedel, vilken är bäst för desinfektion?

Fyra desinfektionsmedel används ofta i sjukhusmiljöer: tvättsprit, väteperoxid, povidon-jod och blekmedel. Bland dessa tre är blekmedel och alkohol det vanligaste som används för desinfektion av fysiska ytor.

Desinficerande våtservetter är vanligtvis indränkta i alkohol och används för att ta bort smuts och potentiella patogener från ytor. Man använder också tryck för att patogener ska fastna på våtservetterna vid rengöring. Användning av blekmedel rekommenderas för allmän desinfektion av hushåll och omgivningar. Blekmedel är relativt billigt och det fungerar snabbt när man desinficerar alla typer av ytor från utrustning till golv.

Medan alkohol och väteperoxid i allmänhet är dyrare, särskilt i asiatiska territorier, Även dessa kan användas för desinfektion, men du måste få rätt förhållande. Generellt sett måste dessa desinfektionsmedel användas nästan rena för att ge bra resultat. Inte bara det, ytorna som du vill desinficera, utan de måste också blötläggas av den valda desinficeringslösningen i minst en minut. För svagare desinfektionsmedel som bensalkoniumklorid måste en yta beläggas med desinfektionsmedlet i minst 10 minuter i 0,05 % koncentration för att vara effektiv.

Sextio sekunder eller en minut är den genomsnittliga tid som krävs för en desinfektionsmedelslösning som blekmedel för att döda de flesta, om inte alla, virus- eller bakteriepartiklar på en angripen yta. Detta är också anledningen till att läkare rekommenderar att människor undviker att torka bort alkoholgeléer så snart dessa appliceras eftersom alkoholgelén måste stanna på händerna i minst en minut för att döda eventuella virus som lurar där.

Hur man gör blekmedelsspray

När vi fortsätter att kämpa mot covid-19 måste vi veta hur man skapar rätt desinfektionsmedel för applicering hemma. Blekmedel är ett effektivt sätt att desinficera eventuellt förorenade områden hemma. Observera att blekmedel går ut exakt ett år efter tillverkningen och att det måste förvaras på rätt sätt för att bibehålla dess effektivitet. Hemgjorda blekmedelslösningar måste användas inom 24 timmar efter formuleringen. Efter 24 timmar måste de göras om eller omformuleras.

Så här gör man blekmedelsdesinfektionsmedel hemma:

WHO:s och CDC:s rekommendationer för hemgjorda desinfektionslösningar kräver 2 % till 10 % natriumhypoklorit (som en aktiv ingrediens i den kommersiella blekmedelsprodukten) och kallt kranvatten. Använd följande förhållanden för att säkerställa att din blekmedelsspray eller lösning har högsta styrka för att utplåna COVID-19 och andra mänskliga patogener:

15 ml 2 % blekmedel – 240 ml vatten

 • 10 ml 3 % blekmedel – 240 ml vatten
 • 5 ml 4 % blekmedel – 240 ml vatten
 • 6 ml 5 % blekmedel – 240 ml vatten
 • 5 ml 7 % blekmedel – 240 ml vatten
 • 75 ml 8 % blekmedel – 240 ml vatten
 • 5 ml 9 % blekmedel – 240 ml vatten
 • 3 ml 10 % styrka blekmedel – 240 ml vatten
 • Följ rätt blekmedelsdesinfektionsmedelsförhållande för att säkerställa att din blekmedelsspray fungerar bra vid rengöring och desinficering av ytor hemma. Notera styrkan på blekmedlet (den aktiva ingrediensen) innan du mäter hur många milliliter du behöver per 240 ml kallt kranvatten. Observera att blekmedelslösningen måste vara i kontakt med ytan i minst fem minuter (detta är minimum) för att vara optimalt effektiv, särskilt i mycket smutsiga områden.

  Om din blekmedelslösning går ut efter 24 timmar, töm den helt enkelt och gör en annan lösning med de proportioner vi rekommenderade. Blanda inte blekmedel med ammoniak och andra hushållsrengöringsmedel.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Back to Top