En Introduktion till Italiensk Mat och Matkultur

Få länder i världen är så nära förknippade med dess mat som Italien. Det är en viktig del av den italienska kulturen och berör alla aspekter av livet – familj, äta, jobb, äta, religion, fritid, äta och upprepa.

Att förstå Italiens matkultur är att förstå landet självt och känna kärleken med vilken mat odlas, skapas och delas.

Italien lagar inte bara den bästa maten i världen, de odlar de finaste och färskaste ingredienserna, producerar världskända viner, håller sig till naturens säsongsbetonade tidslinje och underhåller och bygger vidare på de traditionella sätten att konservera och tillaga mat.

Ingen kommer att argumentera med det faktum att mat i Italien är helt underbar. Välgjord, rik på smak och konsistens och garanterat att du blir sugen på mer, det finns inget som är som det italienska köket. Det finns en detaljerad, fascinerande gobeläng av historia, seder och trender för det du äter – så med det i åtanke, låt oss utforska några av nyckelaspekterna av den italienska matkulturen.

Lätt frukost

I många länder är det traditionellt att ha en god och stor frukost för att starta dagen.

Italienare å andra sidan har en annan idé om frukosten. I det stora hela är frukost i Italien en uppfriskande blygsam affär i jämförelse med många andra länder. Den typiska italienska frukosten körs i stil med en kaffe (som caffe latte eller cappuccino), frallor, kakor och bakverk.

Andra populära alternativ inkluderar fruktsallad, yoghurt och müsli.

En del av dessa mellanmål kan ätas senare på morgonen. Men i stort sett är anledningen till att frukosten tenderar att vara en lättare måltid att italienarna sparar sin aptit till dagens huvudmåltid: lunch!

Färska ingredienser

När det kommer till att köpa mat i Italien är det en vanlig trend att välja lokala marknader och butiker i motsats till storskaliga stormarknader. Den stora fördelen med marknaden är att den erbjuder hemodlade och färskvaror som är både hälsosamma och läckra i lika mått.

I italiensk matkultur lägger man största vikt på färska ingredienser. Man anser att utan färska och fina råvaror kan man inte skapa välsmakande maträtter.

Grönsaker för alla säsonger

På tal om färska grönsaker, det finns ett mycket bestämt mönster för vad du kan äta under hela året.

Det är en säsongsbetonad sak, med vissa grönsaker som produceras i stora mängder för en specifik besvärjelse och sedan ger plats för ett annat urval. Så när sommaren närmar sig, till exempel, är särskilda favoriter auberginer, bönor, rödbetor, gurkor, zucchini, ärtor, rädisor och tomater.

När vintern kommer igen, tar de kallare månaderna med sig som kronärtskockor, broccoli, brysselkål, kål, blomkål, fänkål, spenat och kålrot.

Men det finns fortfarande ett fåtal utvalda grönsaker som ska odlas under hela året – och dessa inkluderar cikoria, sallad och morötter.

Med det sagt varierar vad man äter beroende på var i landet man är. I de nordligare delarna såsom Milano äter man mat som är mer lik de nordligare länderna såsom Frankrike, medans man i söder har en något annorlunda kost som är anpassad till råvarorna och livsstilen där.

Pizza – en klassiker i det italienska köket

En resa till italien är inte möjlig utan pizza. Närmare bestämt är pizza Neapels stolthet och en ikonisk maträtt som är associerat med italien runtom i hela världen.

Så många varianter har gjorts på denna ikoniska maträtt. I Amerika kanske du är bekant med hawaiisk pizza – men i Italien är råvaror och ingredienser på en helt ny nivå. Under hela trenden med pizzor som ökar i popularitet runtom i världen har Italien varit ökänt som en ursprungsplats.

En pizza som napolitansk stil rådde i den italienska kulturen. En tunn botten i tunnbrödsstil, tomatsås och basilikablad, med en hel del mozzarella. Det kan låta som en typisk pizza, men Italien kommer att ge dig en helt ny upplevelse som matälskare med exotiska ingredienser och råvaror.

Ost

Ost är en del av Italien – du kan inte nämna detta lands namn utan att prata om ost. Mozzarella är en av deras ökända produkter. Men massor av andra fantastiska ostar är häftklamrar i det italienska köket, inte minst parmesan.

En annan berömd italiensk rätt är risotton alla Milanese som är gjord av arborioris, nötbuljong, saffran, lök, schalottenlök, smör, vitt vin och parmesanost!

Kaffekultur

Med landets rykte som världens kaffehuvudstad har italienare blivit rituella om hur de insuper sin favoritkälla till koffein. (Till exempel är cappuccino eller annat mjölkbaserat kaffe endast till frukost.)

Medan kaffe anlände till Venedig på 1500-talet, var det skapandet av espressomaskinen i slutet av 1800-talet som verkligen satte italienarna på vägen till ett djupt arabicaberoende.

Ett tecken på styrkan i den italienska kaffekulturen är Starbucks – som är utbredd i stora delar av Europa. Faktum är att det var inte för alltför länge sedan som Starbucks öppnade sina första butiker i Italien.

Tradition

Italien har en rik tradition. Varje region skryter med sina egna rätter där de noggrant införlivar sina respektive traditioner. Tvärtemot vad de flesta i andra delar av världen kanske tror, äter ingen del av Italien exakt samma mat som den andra.

I norra Italien, till exempel, lagar människor i denna region mer kött, potatis och ris än sina närområden. De mycket populära italienska rätterna som pizza och pasta är mer lokala i den centrala delen av Italien. Samtidigt tillverkar man rätter i söder vanligtvis med färska tomater och färsk fisk. Till exempel har Sicilien varit ockuperat av många olika kulturer och har påverkat deras matlagningsstilar avsevärt. Mandel, couscous och tomater är bara några få föremål som tagits med till ön av deras ockupanter.

Tillbaka till toppen