Glass som Blivit Isig – Är det Säkert?

Om du köper glass i en stor behållare, äter lite och lägger tillbaka resten i frysen, kan du hitta iskristaller ovanpå när du öppnar den om några dagar. Detta kallas frysbränna, på engelska freezer burn.

Detta orsakas av att glassen utsätts för luft och en del av glassen förångas och återfryses till stora kristaller.

Hur glas som blivit isig påverkar kvaliteten på glass

Frysbränna kan ge glass en krispig konsistens som många tycker är obehaglig. Glass med frysbränna smakar inte som den vanliga krämiga konsistensen som när den är färsk. Många tycker att dess smak och konsistens är så obehaglig att de istället väljer att kasta bort glassen.

Är frysbränna farligt?

Även om glass med frysbränna inte smakar så bra är det inte farligt. Glass med frysskada gör dig inte sjuk. Frysbränna är en kvalitetsfråga, inte en hälsoproblem. Om glassen har frysbränna på en liten mängd av glassytan kan du kanske skrapa av den och njuta av resten av glassen i behållaren.

Så undviker du frysbränna på glass

Du kan förhindra frysskador i framtiden genom att begränsa mängden luft som kommer i kontakt med din glass. Om du öppnar en glassbehållare och inte äter allt på en gång kan du lägga en bit plastfolie över glassens yta innan du sätter tillbaka locket på behållaren och lägger tillbaka den i frysen.

1. Undvik att tina och frysa gång på gång

Varje gång glassen värms upp och fryser på nytt blir de enskilda iskristallerna större och tar bort från den perfekta krämiga konsistensen.

Ställ glassbehållaren direkt i frysen efter att du har serverat för att undvika att den smälter.

2. Håll den så kallt som möjligt

Den ideala temperaturen för glass är mellan -17 och -20. Temperaturen är nyckeln till attundvika att glass blir isig.

Detta är temperaturen som glass fryser vid. Men om du behandlar glassen ordentligt och förvarar den ordentligt borde den vara bra i minst en vecka.

3. Placera glassen längst bak i frysen

Det rekommenderas att förvara glassen längst bak i frysen där temperaturen är kallast och inte utsätts för värme i onödan. Detta gör det svårare för varm luft att nå din glass varje gång du öppnar dörren.

4. Försegla den

Det är också möjligt att sakta ner frysbränningsprocessen med plastfolie, pergament eller vaxpapper.

Försök att platta glassen innan du lägger på plast eller papper, så att den kommer att sitta platt ovanpå glassen. Om du har en vakuumförslutare, använd den för detta ändamål. Det tillsatta lagret kommer att förhindra att några av iskristallerna bildas på öppnad glass och hindrar luften från att torka ut den.

5. Förvara den upp och ner

Även om detta tips har potential att bli lite rörigt kan detta hjälpa till att förlänga glassens livslängd. Vänd din delvis smälta glass upp och ner innan du fryser den igen. Detta får den smälta glassen att droppa på locket där den har mindre chans att förstöra den fortfarande kalla delen. Se bara till att locket sitter tätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen