Så Gör du Riktigt Gott Kaffe Hemma (Bäst i Test)

När det kommer till en god kopp kaffe har alla sina favoritcaféer och platser för att avnjuta den bästa koppen kaffe. Många tycker säkert att det godaste kaffet, det bryggs inte hemma. Det bryggs av experter med de rätta redskapen och maskinerna, till exempel på ett café.

Men för de dagar då du sitter fast hemma eller helt enkelt är för upptagen för att gå förbi ett kafé, kan färdigheten att brygga eller göra ett riktigt gott kaffe vara någonting heligt.

Det kan i början, för nybörjare vara knepigt och till och med läskigt att göra kaffe hemma för de som är vana att dricka det från caféer etc. Men sanningen är att det går att göra otroligt gott kaffe hemma med den rätta kunskapen och i vissa fall de rätta redskapen.

För att lära dig hur du gör otroligt gott kaffe hemma har vi därför skapat denna guide med olika sätt att brygga kaffe, samt vad som är viktigt att tänka på för att lyckas.

Vilken bryggningsmetod är bäst?

Undrar du vilken av dessa bryggningsmetoder som är bäst?

Det korta svaret är att det beror på dina behov och önskemål. Oavsett vilken typ av kaffebryggare du använder är det viktigaste är att du använder ingredienser av hög kvalitet. Att använda färska hela kaffebönor kan göra stor skillnad – liksom malning av dem till optimal storlek och konsistens för den specifika bryggmetoden. När det gäller det bästa kaffet/vatten proportionerna är en allmän riktlinje ett förhållande mellan kaffe och vatten på 1:17 – eller med andra ord, för varje 1 gram kaffe, använd 17 gram vatten (använd en digital våg för att mäta din malt kaffe för bättre resultat.

Rätt redskap och verktyg

Precis som en erfaren kock så skulle du inte laga mat utan ingredienser och utrustning av hög kvalitet. En barista är bara lika bra som hennes bönor och verktyg. Du kan få en god kopp kaffe utan att investera i alla prylar och ingredienser nedan, men genom att göra det hjälper du att kopiera caféupplevelsen hemma.

Vad är bra kaffe?

För att förstå bra kaffe måste vi börja med hur kaffevärlden mäter och utvärderar kaffe. När allt kommer omkring, om du försöker kategorisera ditt kaffe, hjälper det om du har ett riktmärke.

Mätning av kaffekvalitet går tillbaka till 1950-talet, då MIT-kemiprofessor E. E. Lockhart genomförde en serie undersökningar för att bestämma amerikanska preferenser. I grund och botten undersökte han många kaffedrinkare och frågade dem vad de gillade.

Lockhart publicerade sina resultat i form av Coffee Brewing Control Chart, en grafisk framställning av vad amerikaner på den tiden ansåg vara det bästa kaffet. Under åren sedan har Special Coffee Association of America (SCAA) bekräftat att amerikansk smak inte har förändrats så mycket. Perfektion för amerikaner är ett kaffe som faller i intervallet 18 till 22 procent extrakt med en bryggstyrka mellan 1,15 och 1,35 procent totala upplösta fasta ämnen.

Här är några tips att tänka på för att göra ett ännu godare kaffe

Köp färska bönor av hög kvalitet

 

Kaffebönor börjar förlora sin smak och arom snabbt efter rostning och malning. För att öka smaken och färskheten i ditt brygg, leta efter hela bönor som har ett rostningsdatum – helst ett som har varit under de senaste dagarna – tryckt på paketet. (Inte alla kaffe har rostdatumet tryckt på förpackningen, men om de gör det är det vanligtvis ett tecken på att de är kvalitetsbönor).

I teorin, ju nyare datum, desto färskare är bönorna. Mal inte bönorna förr du är redo att brygga.

Investera i en borrkvarn

För en jämn, väl rundad kopp spelar kaffemalningens storlek och form roll. Helikopterrörelsen hos en bladkvarn producerar ojämn malning, medan en borr använder slipande, cylindriska ytor (borrarna) för att krossa bönor till en enhetlig malstorlek. borrkvarnar har också olika inställningar, så du får rätt konsistens för den bryggningsmetod du använder. Borrkvarnar är vanligtvis dyrare än bladkvarnar men de är värda kostnaden om du letar efter ett mer balanserat bryggkaffe, vilket kan leda till en smakligare kopp.

Ta vattnets temperatur

Den optimala bryggningstemperaturen för maximal smak är mellan 195 ° och 205 ° F. Använd en termometer för att se till att ditt vatten är tillräckligt varmt. Använd också filtrerat vatten, eftersom föroreningar i kranvatten kan ge smaker till ditt brygg.

Väg ditt kaffe och vatten

En gramvåg hjälper dig att mäta den exakta mängden kaffe och vatten för att säkerställa det perfekta förhållandet när du brygger.

Ett stort fel som människor gör är att inte använda tillräckligt med kaffe. Det verkar nästan slöseri med att lägga till den extra skopan, men det är enormt viktigt för smaken.

Timer

En köketimern (eller timern på en smartphone) är avgörande för att du inte ska över- eller underutveckla smakerna från kaffesidan.

Malning av kaffebönor

Mal ditt kaffe precis innan du brygger: Rostat kaffe är väldigt känsligt. Kaffe har många fler smakföreningar än vin, men dessa föreningar försämras snabbt när de utsätts för syre. Att slipa ditt kaffe precis innan du brygger det håller dessa föreningar intakta, och det är den bästa saken du kan göra för att förbättra ditt kaffe hemma.

Förvara ditt kaffe väl

Bönor som du inte använder omedelbart ska förvaras i en lufttät behållare och borta från solljus. En viktig diskussionspunkt i kaffevärlden är om du ska frysa eller inte frysa ditt kaffe. Vi faller någonstans däremellan. Om det kommer att gå mer än två veckor innan vi brygger, fryser vi vårt kaffe. Annars undviker vi det.

Fokusera på teknik

Varje bryggningsmetod har sina egna speciella tekniker, men genom att göra samma sak om och om igen fixar du dina misstag och förbättras stegvis. Allt eftersom kommer du att få en bättre förståelse för hur du gör för att brygga en god kopp kaffe

Välj din bryggmetod

Det finns inget rätt sätt att brygga kaffe. Faktum är att du troligen kommer att finjustera var och en av dessa metoder för att hitta den rätta för din smak. Men om du följer stegen nedan kommer du att hitta en smakfull, kvalitetskopp varje gång. Observera att varje metod kan producera en kaffe med olika smaker.

Kaffepress

Detta är ett ganska komplicerat kaffe med en bra kropp och doft. Det är Perfekt för när du vill ha en snabb kopp med en servering utan att ge avkall på smaken. Det är lätt att använda och rengöra och producerar kaffe som är mer komplicerat än dropp men bara en touch mindre än de andra metoderna nedan.
1. Mal kaffebönor
2. Våt gummikolven och sätt in den i bryggcylindern. Vänd bryggaren upp och ner.
3. Tillsätt 17 gram kaffe i cylindern.
4. Tillsätt långsamt 250 gram varmt filtrerat vatten (205 ° F).
5. Låt dra i 1 minut
6. Placera pappersfiltret i filterhållaren, fukta filtret med varmt vatten och lås hållaren på plats.
7. Vänd bryggaren över och fyll en kopp. Tryck försiktigt ner bryggcylindern med stadigt tryck tills det inte finns mer vatten att trycka igenom enheten.

Chemex bryggning

Detta är ett komplexat, aromatiskt och balanserat bryggkaffe med söta, saftiga undertoner.
De tjocka filtren reglerar filtreringshastigheten och håller sedimentet ute. Karaffen är lätt att hälla, men den smala halsen gör det svårt att rengöra för hand. Trähandtaget är inte diskmaskin-säkert, men det kan enkelt tas bort.

1. Mal kaffebönor till medium-fin.
2. Placera pappersfiltret i kärlet och fukta med varmt vatten. Häll av överskottet vatten.
3. Sätt Chemex på vågen
4. Lägg 32 gram malt kaffe i filtret.
5. Häll 60 till 70 gram varmt filtrerat vatten (205 ° F) i en cirkulär rörelse för att täcka ytan. Vänta 45 sekunder.
6. Häll resten av vattnet långsamt i en cirkulär rörelse över ytan tills vågen når 500 gram totalt.
Obs: Vatten bör rinna mellan 3 minuter, 30 sekunder och 4 minuter, 15 sekunder. Om det tar längre tid, mal bönorna mer grovt; om mindre, slipa mer fint.

Fransk kaffepress

Detta kaffe är smakrikt och fylligt. Utan ett pappersfilter behåller detta kaffe sina naturliga oljor och skapar en djärvare smak. Nätfiltret håller tillbaka de flesta marken, men små, pulverliknande kafferester kan stanna i kaffet,.
1. Slipa kaffebönor till grova.
2. Sätt karaffen på en våg.
2. Lägg 35 gram kaffe i karaffen.
3. Tillsätt 250 gram varmt filtrerat vatten (205 ° F).
4. Rör om med en metallsked i cirka 5 sekunder.
5. Tillsätt vatten till 500 gram totalt.
6. Ställ in timern på 4 minuter. Rör om efter 2 minuter.
7. Tryck långsamt på kolven när det gått 4 minuter och häll i koppen.

Filterbryggning

Detta bryggsätt ger fullständiga, saftiga och söta smaker som inte är alltför aggressiva med en mjuk munkänsla.
Den här typen av kaffebryggare är lätt att rengöra och tar bara lite plats i skåpet. Du kan också brygga kaffe direkt i din mugg, vilket minimerar disk.
1. Mal kaffebönor till medium-fint.
2. Lägg bryggkärlet ovanpå koppen eller karaffen och placera pappersfiltret i kärlet. fukta filtret med varmt vatten. Häll av överskottet vatten.
3. Placera koppen och bryggkärlet på en våg.
4. Häll 32 gram malt kaffe i filtret.
5. Häll 64 gram varmt filtrerat vatten (205 ° F) över kaffet i en cirkulär rörelse. Låt stå i 40 sekunder.
6. Häll resten av vattnet långsamt över marken tills vågen når 500 gram totalt.
Obs: Vatten bör rinna mellan 3 minuter, 30 sekunder och 4 minuter, 15 sekunder. Om det tar längre tid, slipa kaffe mer grovt; om det tar mindre tid, slipa det mer fint.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen