Ultimata Guiden För att Välja Bästa Köksknivarna

Att välja rätt knivar till ditt kök kan vara en skrämmande uppgift när du vill göra rätt val för både dina behov och budget. Oavsett om du går online eller går in i en återförsäljare finns det ett yrande utbud av alternativ. Du kan välja knivblock med flera verktyg eller enskilda bestick av olika storlekar, former, typer, märken och ändamål.

Så hur väljer du de bästa köksknivarna för alla olika syften och ingridienser. I denna artikel ger vi våra bästa tips att välja köksknivar samt ytterligare tips och information om knivar i köket.

Köp inte en knivblockuppsättning

Varför bör du i första hand inte köka en knivblockuppsättning? Eftersom du kommer att sluta med många knivar du inte behöver och aldrig kommer att använda.

Köp antingen ett knivblock utan platser eller köper inte ett knivblock alls. Köp de knivar du behöver och förvara dem, ordentligt, i en låda i en knivskydd, i ett knivskåp eller på en magnetiskt hållare, etc. Behöver du sliparen på ett knivblock? Svaret är faktiskt, egentligen inte.

Det är bättre att få dina knivar slipade två gånger om året av en professionell. Det är okej att köpa en slipsten och lära dig att slipa hemma. Så vad ska du göra istället? Och vad ska du göra om du redan äger en knivblocksats och vill lägga till nya knivar?

Köp köksknivar baserat på dina specifika behov

Om du precis börjar bör du spendera pengarna som du skulle spendera på ett knivblock på tre till fem viktiga knivtyper: kock, bröd, snideri. Du kommer att göra det mesta av ditt skärarbete med en kockkniv och en kniv. Så beroende på vad du gör mest i ditt kök ska du investera vad du skulle spendera på en knivblock med flera huvudknivar.

Att välja de bästa knivarna är också baserat på din budget. Här är de olika kategorierna du kan ha i åtanke:

Nybörjarnivå

De är här knivsetten kostar under 2000 kronor och en enskild kockkniv kostr högst 750kr med många som kostar betydligt mindre. Om du inte är benägen, eller inte vet hur du ska ta hand om köksknivar bör du börja här. Användare i den tidigare kategorin köper köksknivar hos en stobutik.

Mellannivå

Du är på den här nivån när du är redo att uppgradera och spendera mellan 750 och 2000kr för en kockkniv. På denna nivå kan du förvänta dig en kvalitetsproduktion (massproducerad) kniv med ett fast handtag och bra blad som håller bladet skarpt länge med rätt skötsel. Kostnaden varierar beroende på märke och typ av användning. Vanliga varumärken på denna nivå är tyska. Det är också här du flyttar till japanska knivmärken. De flesta japanska knivar är tillverkade av hårdare stål och har en finare kant och mer ömtåligt blad än de flesta tyska knivar. Knivar på denna nivå kräver mer vård, inklusive regelbunden, vanligtvis professionell, slipning.

Lyxiga knivar

Om du avancerat till denna nivå köper du halvproduktionsknivar gjorda av avancerade material, delvis gjora med handarbete, såsom handslipade, handbehandlade eller handslipade blad och semi -anpassade handtag. Oavsett om det är tyska eller japanska, dessa är konstruerade med avancerat stål, och på grund av deras tjocklek, skär de extremt bra. Dessa har också hög “kanthållning”, vilket innebär att de förblir skarpare längre. En enda kockkniv kan kosta omkring 2000kr till 3000kr men skärprestanda är bäst på denna nivå.

Skräddarsydda knivar

Dessa knivar är exakt vad de låter som – skräddarsydda. Det här är lyxknivar du köper för att du letar efter något speciellt. Du kanske letar efter exotiskt stål som Damaskus eller speciellt trä för handtaget, eller så vill du vill äga en kniv gjord av en specifik knivmästare.Dessa knivar kan kosta över 3000kr och nå upp till femsiffriga belopp. Dessa behöver inte nödvändigtvis vara bättre än lyxiga knivar, men du köper den här kniven för att du älskar att laga mat och du har råd med det bästa. Detta är en kniv du verkligen vill ha i din samling.

Så med det sagt köp de bästa knivarna du har råd med inom din budget och dina behov. Istället för att automatiskt ställa in en blockuppsättning ska du investera samma pengar i de tre till fem nyckelknivarna du behöver för vardagsbruk separat och förvara dem i blocket, om du måste ha ett knivblock över huvud taget.

Lägg till knivar i din samling när du behöver dem, baserat på deras syfte. Fortsätt att göra knivar till en investering som viktiga köksverktyg som är avsedda att hjälpa dig att göra din matlagning bättre och mer effektiv.
Det är också enormt viktigt att du lär dig att ta hand om knivarna du har köpt. Antingen lära dig att slipa dem själv, eller låt dem slipas av en professionell en eller två gånger om året.

Hitta den rätta kniven

När det gäller bra matlagning kommer inte någon gammal kockkniv att räcka. Du vill ha något hållbart, något starkt, något som fungerar bra.

Visst, du kan gå ut och köpa knivar av det bästa varumärket på marknaden, men enbart märket garanterar inte det bästa valet för dig – det handlar mer om kvalitet. Som sagt, alla är olika, och din kniv borde återspegla detta. Du kommer att spendera mycket tid tillsammans med din kniv, så din kniv bör vara en förlängning av dig.

Men innan du köper köksknivar det en bra idé att göra så mycket research som möjligt och att inte bara tänka på din budget utan också om vilket syfte dina nya knivar kommer att tjäna. Kommer du att skära, tärning, skala eller hugga? Vill du ha något som kan göra allt? Med så många olika stilar tillgängliga är det ganska svårt att veta var man ska börja. Generellt sett kommer en hemmakock inte att använda i närheten av så många knivar som en professionell kock, men det betyder inte att du inte kan eller borde inte ha ett flertal knivar i din samling.

När du startar en köksknivssamling finns det några grundknivar du bör börja med.

Kockkniv

Kockkniven är den överlägset mest mångsidiga och populära kökskniven, som används för att hugga, tärna, skära och hacka. Den perfekta all aroundaren. Kockkniven varierar i storlek från 15 cm till 30 cm, där 20 cm är den vanligaste storleken.

Mångsidig kniv

En mångsidig kniv för vardagliga uppgifter, men inte lika mångsidig som kockkniven med dess kortare längd. Denna kan användas för att skära kött eller mindre grönsaker. Normalt sträcker sig denna kniv från 10 till 18 cm i längd.

Parningskniv

Den lilla men mäktiga skalkniven kan användas för köksuppgifter som kräver precision såsom peeling, trimnning av bland annat grönsaker och frukt. Parningsknivar är vanligtvis mellan 6 cm och 10 cm långa.

Brödkniv

Det räfflade bladet på en brödkniv är perfekt för att skära igenom färskt bröd eller kakor utan att krossa. Denna är även bra för att skära mjuka frukter, såsom tomater, utan att skada det känsliga köttet (mosa tomaten). Brödknivarna sträcker sig mellan 15 cm och 25 cm

Tomatkniv

Tomatkniv: Precis som namnet antyder är en tomatkniv en liten räfflad kökskniv som är utformad för att skära igenom tomater. Den kvävade kanten gör att du lätt kan skära genom tomathuden med ett minimum av tryck för att inte krossa köttet.

Ostkniv

Eftersom det finns många ostvarianter finner du också att de oftast är indelade i hårda ostknivar och mjuka ostknivar. Mjuka ostknivar är vassa, ofta räfflade och har utskärningar i bladet för att förhindra att ost fastnar. Knivar med hårdost är mycket tyngre och mer robusta, ofta formade som en miniklyvare.

Cleaver

En cleaver är det perfekta verktyget för att hugga kött- och kycklingben och kommer att få dig att känna dig som en proffskock. Cleavers för hemmabruk är vanligtvis cirka 15 cm långa.

Filékniv

Med sitt tunna, flexibla blad används denna kniv för att enkelt filéa fisk, ta bort små ben och hud. Fileteringsknivar sträcker sig från 15 cm till 28 cm.

Carvingkniv

Du behöver den här för din söndagsstek. Carvingkniven har ett långt tunt blad och är perfekt för att skära tunna köttstycken. Denna sträcker sig från 20 cm till 38 cm.

Utbeningskniv

Med en skarp punkt och smalt blad används benknivar för att ta bort benen från fågel, kött och fisk. De sträcker sig vanligtvis i storlek från 12 cm till 17 cm.

Det är uppenbart att det kan bli dyrt att köpa alla dessa köksknivar, vilket är varför de flesta experter kommer att råda dig att starta din samling med en solid kökskniv för grundläggande vardaglig matlagning samt en högkvalitativ kniv för bröd, kakor och knepiga frukter – till exempel tomater. Allt utöver det, till exempel en cleaver eller filékniv, kan bara bli nödvändig när dina färdigheter blir mer avancerade, eller om du vill imponera på dina vänner genom att bli servera och hantera en hel fisk.

Nu bör du ha en uppfattning om vilken typ av knivar du behöver, så nu är det dags att shoppa. Om du inte har en enorm budget kan en köksknivsats vara vägen att gå, men nackdelen med detta alternativ (trots att du är billigare) är att du kanske inte njuter av känslan av varje enskild kniv i din hand, och kan därför slösa pengar på knivar som du helt enkelt inte har någon användning för.

Om budgeten tillåter rekommenderas det att du handlar knivar individuellt, där du har möjlighet att hålla var och en för att testa vikten och balansen. Kniven ska känna sig bekväm i din hand – en känsla som inte kommer att vara densamma för alla eftersom det är en helt personlig preferens. När du håller i den, kom ihåg att bedöma vikten på kniven mot den uppgift du förväntar dig att använda den till.

Vad är din kniv gjord av?

Tror du att du har gjort ditt val? Bra! Men innan du köper. tänk på vad kniv är gjord av. Generellt sett är de bästa bladen tillverkade av rostfritt stål med hög kol, men dessa kan vara mycket dyra och är inte alltid inom räckhåll för oss som har en budget. Keramiska knivar är också av professionell kvalitet, men kan bryta lätt om de inte hålls ordentligt och tenderar också att kosta en del.

Som en allmän tumregel kan du inte gå fel med en bra kökskniv i stål i mellanklasspris. Var försiktig med knivar som hävdar att dem inte kommer att behöva slipas – dessa blad är inte särskilt hållbara.

Det som kan vara bra på kort sikt, kanske inte är det bästa valet om du vill göra en långsiktig investering. Det är därför du bör investera i en bra knivslipare för att bibehålla din knivs vassa blad.

De bästa knivarna är gjorda av allt stål, i motsats till de med ett billigt plasthandtag som så småningom kan bli sprött och gå sönder. Trähandtag kan också utgöra ett problem längs banan, eftersom trät tenderar att försämras med tiden. Om du väljer en kniv med ett handtag av plast eller trä, se till att kullen (där handtaget möter bladet) är väl förenade utan mellanrum för att undvika bakterietillväxt eller att den går sönder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *