Hur äter kräsna ätare hälsosamt? Tips & Guide

Funderar du på att introducera hälsosam mat för kräsna ätare? Kräsen är en situation där ett barn eller en vuxen bara föredrar en viss uppsättning mat och dryck.

Det finns ofta en hög grad av ovilja att prova andra typer av mat. I mildare fall är detta inte ett problem eftersom barnet eller vuxen kan anpassa sig till situationen något genom att prova åtminstone en liten mängd ny mat). Men i extrema fall av kräsen ätande äter en person bara en handfull mattyper (eller ibland bara en typ av mat), och han/hon gör det i flera år.

Extrema fall av kräsen mat kan få en person att bara äta en typ av mat, som pizza eller glassbarer, och tanken på att bara prova ny mat kan utlösa känslor av fysisk avsky.

Att hjälpa ett barn eller en vuxen som visar tecken på kräsen mat är viktigt eftersom de lätt kan bli undernärda om de inte har den inre viljestyrkan att fixa hur de äter.

Naturligtvis har små barn och pre-tonåringar mindre kontroll över vad de gör, så vuxna måste hjälpa till genom att bestämma åt dem vad de måste äta dagligen.

Är kräsen att äta ett tecken på autism?

Vissa autistiska individer kan visa tecken på kräsen att äta, men det är inte ett huvudtecken på detta utvecklingsproblem. Den första uppgiften för en vuxen som tar hand om en autistisk individ med kräsen att äta är att utesluta andra möjliga orsaker till att beteendet uppvisas.

Kom ihåg att autism är ett spektrum, och varje “pass” i autismspektrumet för med sig unika utmaningar och faktorer som måste tas i beaktande. Kräsna ätande bör inte användas för att avgöra om en person är autistisk eller inte.

Psykologi hos kräsna ätare

Kräsen ätande är vanligare hos barn eftersom det finns en instinktiv komponent i det. Barn utvecklar och uppvisar “avskyresponsen” om att smaka på nya livsmedel. Men med tiden, när ett barn växer upp och förstår hur världen fungerar, försvinner “avskyresponsen” eller regleras åtminstone till mer rimliga nivåer.

Notera också att barn lär sig vad de ska äta genom att titta på vad andra i familjen äter. Så ett barn som växte upp med att äta stekta kalkonben, mac och ost och annan fet mat kommer att ha vissa problem med att anpassa sig till en ny diet som innehåller massor av färsk frukt och måttligt tillagade grönsaker. Att äta är lika mycket en biologisk handling som det är en produkt av beteendeförändringar från barndomen.

Oavsett om du har att göra med ett barn eller en vuxen, måste du undvika att lägga för mycket stress på aktiviteten att få honom/henne att äta ny mat. Hos barn utlöses ofta ätstörningar som sovbomber eftersom vissa barn tvingas äta saker de inte gillar.

Varje person är unik, så det som inte spelar någon roll för dig, eller det som har minst inverkan på dig, kan ha en explosiv och långvarig inverkan på andra människor. Det är bara hur psykologiska reaktioner fungerar eftersom vi kommer från olika bakgrunder och vi har olika toleranser för de saker vi upplever i livet.

Kan man belöna ett barn för att det äter nya saker? Kanske en eller två gånger, men på det stora hela finns det inga bevis för att belöna sorter efter att ha ätit matvaror som de tycker är äckliga har någon positiv effekt på deras beteenden överlag. Detta kan bero på att barn (särskilt de äldre) förstår konceptet med belöningar, och de kanske gör något för fördelen, men själva handlingen löser inte roten till beteendet som vi känner det.

Hur man fixar en kräsen

Det bästa tillvägagångssättet hittills, särskilt med barn som ännu inte vet hur de ska rationalisera saker i sina liv, är att bestämma vad som serveras vid matbordet och sedan låta den kräsne ätaren bestämma hur mycket av den nya maten han/hon ska äta.

Detta tillvägagångssätt integrerar konceptet med gradvis exponering, som också används flitigt vid psykoterapeutisk behandling av problem som denna. Genom gradvis exponering och genom att integrera idén om självkontroll kan människor övervinna saker som fobier och kräsen att äta.

Hur många gånger måste en person se och äta något nytt innan han/hon tänker på är det acceptabelt?

Enligt experter måste den genomsnittliga personen stöta på en ny matvara en jättestor 10 till 20 gånger innan han accepteras, och normalisering sker till slut. Så du måste ha tålamod med kräsna ätare eftersom livslånga förändringar av deras kost inte kommer att ske med bara en provning eller exponering. Det kommer att vara ett ständigt ansträngning för att hjälpa en kräsen ätare att övervinna sin kräsenhet.

Hälsosamma mellanmål för kräsna ätare

Vad ska en kräsen äta? Vad är hälsosamma måltider för kräsna ätande?

Kräsna ätare har inga speciella kostbehov; de är bara speciella med vad de vill äta. Så svaret på denna fråga är samma svar för alla andra på jorden. Kräsna ätare måste konsumera måltider som har en bra blandning av makronäringsämnen och mikronäringsämnen. Spannmål, magra köttbitar, grönsaker, frukt och mejeriprodukter – detta har alltid varit en bra kombination, och de ger en bra överblick över det spektrum av matvaror som är bäst för kroppens utveckling. Om du har ett barn hemma som inte vill prova något annat, kan följande matvaror väcka hans/hennes intresse för att prova nya saker igen:

  • Färsk juice gjord på grönsaker och frukt
  • Smoothies gjord på choklad, frukt och grönsaker
  • Havregrynsbars tillsammans med frukt
  • Bakad havregryn med frukt och andra hela livsmedelsingredienser
  • Soppor och buljonger gjorda med kött och grönsaker
  • Hemlagad pizza där du får styra påläggen
  • Rätter med mycket ost (du kan lätt äta broccoli och andra grönsaker eftersom osten mest kommer att maskera grönsakssmakerna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top