Hur vet du om det är matförgiftning eller magvirus?

Magbesvär, kräkningar och andra otäcka symtom associerade med mag-tarmkanalen är aldrig pengar att kämpa med.

Ofta uppstår också förvirring om matförgiftning inträffar eller om man har maginfluensa. Vi kommer att skilja på dessa två tillstånd idag för att minska dina bekymmer, och så kommer du att veta, åtminstone generellt, om en person behöver omedelbar läkarvård.

Matförgiftning Symtom

Vilka är symtomen på matförgiftning och magvirus?

Även om det finns vissa likheter mellan matförgiftning och att få ett magvirus, bör de aldrig förväxlas. Här är de saker du bör veta när du lider av matburen sjukdom eller matförgiftning:

Matförgiftning orsakas av äta förorenad mat. Förorenad mat är mat som har en betydande patogen belastning. Alla livsmedel eller drycker kan bli förorenade på grund av felaktig hantering och till och med felaktig förvaring.
Till exempel kan färsk frukt och grönsaker som har tillagats på en skärbräda med bakterier från ett tidigare preparat bli kontaminerade och farliga för mänsklig konsumtion.

De tre vanligaste patogena ämnena som kan hittas i mänskliga livsmedel är Listeria, salmonella och E. coli.

Ungefär 48 miljoner människor lider av livsmedelsburna sjukdomar varje år.

Symtomen på matförgiftning kommer att bero på vilken typ av patogen som har kommit in i din kroppen genom konsumtion av förorenad mat.

Att vidta försiktighetsåtgärder och vara allmänt försiktig med maten du äter är de bästa sätten att förhindra livsmedelsburna patogener från att orsaka sjukdom.

De vanligaste symtomen på matförgiftning är illamående, magkramper, kräkningar, diarré, dubbelseende eller dimsyn, sjunkande ögonlock och svårigheter att tala/suddra rött tal.

De vanligaste patogenerna som kan orsaka livsmedelsburna sjukdomar är Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Salmonella, Norovirus, Vibrio, Campylobacter.

Är matförgiftning smittsam?

Medan matförgiftning är en typ av infektion, är det inte den typ som kan överföras till andra. Matförgiftning är inte smittsam, oavsett hur allvarliga symtomen är.

Var kan man få matförgiftning?

Matförgiftning är resultatet av felaktig hantering och förvaring av mat. Alla typer av mat kan bli innehållna, från färskt kött till nyberedda smörgåsar.

Om händerna på personen som gjorde maten är kontaminerade, så blir maten också kontaminerad. Om ytan där färskt kött skivas och tillagas är smutsig, kan den synliga kontamineringen av ytan vara en lätt källa till kontaminering av själva färskt kött.

Symtom på maginfluensa

Maginfluensa, magbesvär eller viral enterit är en allmän term som används för att beskriva en virussjukdom som påverkar mage och tarmar. Boven är Noroviruset, som även kallas “kryssningsfartygsviruset” eftersom det är känt att det förekommer i stora grupper av patienter på kryssningsfartyg. Låt inte detta lura dig dock: Noroviruset kan förekomma var som helst och kan lätt överföras om du delar mat med andra.

Hur länge varar magviruset?

Symtomen på viral enterit kan försvinna inom 24-48 timmar, men i vissa fall kan vissa personer fortsätta att uppleva maginfluensa i upp till tio dagar.

Till skillnad från matförgiftning, som ofta orsakas av gramnegativa bakterier, kan viral enterit orsakad av Norovirus göra en patient mycket smittsam. Förmågan att överföra Norovirus börjar när en patient blir symtomatisk.

Det spelar ingen roll hur många symtom som finns – så oavsett om en patient uppvisar mild feber eller projektilkräkningar kan han redan överföra sjukdomen till nästa person. Norovirus sprids vanligtvis via kontaminerade ytor och genom att dela redskap, mat och dryck med andra människor.

En person kan bli smittsam flera dagar efter symtomdebut. För att förhindra spridning av Norovirus bör människor träna ofta handtvätt och bör undvika att dela mat och redskap med någon som visar möjliga tecken på viral enterit.

Hos barn är viral enterit vanligare orsakad av rotavirus. Barn blir smittsamma och kan överföra rotaviruset upp till tre dagar innan symtomen på sjukdomen blir uppenbara.

Behandling av maginfluensa

Effektiv hantering av maginfluensa i hemmet är avgörande om du vill raka bort dagar från en persons återhämtningsperiod. Hos spädbarn och små barn är det största problemet risken för uttorkning eftersom de inte kan rehydrera sig själva så bra.

Små barn kan ofta inte heller kommunicera att de redan känner sig uttorkade. Därför måste du vara mer vaksam på symptomen på maginfluensa om en ung medlem i familjen har det.

ORS eller orala rehydreringssalter bör finnas tillgängliga för spädbarn och små barn i färdigblandade lösningar.

Vuxna kan ta ORS på egen hand för att se till att de kan fylla på sina elektrolyter, särskilt efter diarré och kräkningar. Rådgör med en barnläkare så snart som möjligt om en spädbarnspatient inte har blött sin blöja på sex timmar eller mer.

För äldre barn och vuxna, återgå till BRAT-dieten (bananer, ris, äppelmos och rostat bröd) är effektivt för att fylla på viktiga näringsämnen utan att stressa magen och tarmarna för mycket under återhämtningsperioden. Du måste undvika fiberrik mat, fet mat, fet mat, koffeinhaltiga livsmedel och drycker och svårsmälta livsmedel medan du återhämtar dig. Biff är definitivt uteslutet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top