Hur Ofta kan man Äta Godis?

Svaret på den frågan är att det primärt handlar om mängden godis du äter, inte hur ofta du äter det. Med det sagt, om du äter godis ofta, trots bara i mindre mängd, finns det risk att denna mängd adderas och blir stora mängder i det långa loppet.

Försäljningen av dessa godsaker har ökat stadigt under de senaste åren. Och faktum är att många äter mer godis än vad som faktiskt rekommenderas. Det rekommenderas att man konsumerar högst 25 gram tillsatt socker per dag för kvinnor och 36 gram för män, Medans andra menar att en gräns på 50 gram tillsatt socker varje dag är en lämplig nivå. Men att bara äta ett par godisbitar, till exempel 15st ger dig cirka 22 gram tillsatt socker. Med andra ord, det är lätt att komma upp till den rekommenderade gränsen när vi talar om socker.

De kortsiktiga effekterna av för mycket godis

Vd händer i din kropp när du äter för mycket godis? Socker tar en väg genom matstrupen och magen till tunntarmen, där det absorberas i blodomloppet i sin enklaste form: glukos. Därifrån distribueras glukos till muskler och organ för att ge dem energi. Men ibland, efter en stor tillströmning av socker, blir kroppen lite överväldigad.

Livsmedel med hög sockerhalt och få andra näringsämnen bryts ner och absorberas snabbt, vilket leder till en ökning av blodsockernivån, sedan en minskning eftersom insulin hjälper glukos att komma in i celler. Du känner förmodligen denna dramatiska spik-och-nedgång av blodsockret som en ”sockerkrasch”.

För vissa människor, särskilt de som har blodsockerrelaterade tillstånd, kan denna uppgång och nedgång vara ett allvarligt problem som kräver medicinsk tillsyn. För andra är det dock ett tillfälligt tillstånd som helt enkelt får oss att känna oss sjuka. Blodsockernivån ligger inom det normala intervallet, men en person upplever låga blodsockerliknande symtom. Dessa tecken och symtom kan inkludera skakningar, irritabilitet, illamående, slöhet och yrsel. Även om de kan få dig att känna dig ganska sjuk (och förmodligen lite ångrande) behöver de sällan läkarvård och löser sig vanligtvis på egen hand.

Förutom att orsaka kaos för ditt blodsocker är godis inte bra för din tandhälsa. Efter varje godisbett sjunker pH-nivån i munnen i 20 minuter, vilket gör att tandemaljen blir mer mottaglig för erosion och utvecklingen av hål. När detta händer kan de destruktiva bakterierna som matar socker i munnen få rätt att arbeta med att kompromissa med dina tänder.

Vad för mycket godis kan göra på lång sikt

Medan överkonsumtion av godis kan negativt påverka ditt blodsocker och dina tänder, kommer inte måttlig konsumtion att ha någon större varaktig skada. På lång sikt kan dock upprepad njutning av livsmedel med mycket socker öka din risk för ett antal hälsoproblem. Diabetes, fetma, hjärtsjukdomar, depression, cancer och till och med dåligt minne har alla kopplats till en diet med hög sockerhalt. De flesta experter tror att detta beror på att socker orsakar inflammation i kroppen. Med tiden och i kombination med andra faktorer som stress, dålig sömn eller brist på motion kan inflammation bli kronisk och störa kroppens hälsosamma processer, vilket leder till allvarlig sjukdom.

Överkonsnumera inte

Med de många hälsoproblem som är kopplade till överskott av socker är det värt att ta lite uppmärksamhet åt din godisförbrukning den här tiden på året. För att hålla det måttligt, börja med att titta på innehållsförteckningen.

Godisets påverkan på vikt

Godis tenderar att vara kaloritätt, vilket ger lite näringsvärde. Till exempel innehåller en mjölkchokladkaka tillverkad med nougat och karamell 260 kalorier, 10 gram fett och 35 gram socker. Detta mellanmål innehåller endast 2 gram protein, 6 procent av ditt rekommenderade dagliga intag av kalcium och 4 procent av din RDA för riboflavin. Medan du äter den här godisbaren inte nödvändigtvis får dig att gå upp i vikt, kan du äta det som ett mellanmål utöver alla kalorier som du behöver för att behålla din vikt kan leda till viktökning.

Godis i en hälsosam kost

Fetter och sockerarter är en del av en hälsosam kost, så det finns ingen anledning att avstå från att aldrig någonsin äta godis igen. Det är dock viktigt att du äter godis med måtta. Eftersom godis innehåller enkla sockerarter som snabbt används för energi, reservera din godisförbrukning för tillfällen då du bränner bort extra socker och kalorier.

Enkla sockerarter, som de som finns i godis, har högt glykemiskt index. Det glykemiska indexet är ett system som rankar mat baserat på hur nära det är ren glukos i skala 1 till 100, varav 100 är mest som glukos. Livsmedel som är höga på detta index bryts ner snabbt och orsakar en snabb ökning av dina blodsockernivåer. Livsmedel med lågt glykemiskt index bryts sakta ner och hjälper till att upprätthålla stabila blodsockernivåer. Livsmedel med lågt glykemiskt index kontrollera din aptit och fördröja hunger, vilket hjälper dig att äta mindre och behålla din vikt.

Slutsatsen är att det finns ingen regel för hur ofta du kan äta godis, men det handlar mer om hur mycket du konsumerar. Ha dock i åtanke att om du äter mindre mängder godis väldigt ofta adderas detta och blir mycket i slutändan. Var därför försiktig med din godiskonsumtion och fokusera på mängden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen