Hur Ofta kan man Äta Spenat?

Att äta spenat en gång i veckan kan gynna din hälsa och din midja. Spenat är laddat med sjukdomsskyddande näringsämnen och är en av de lägsta kalorierna som finns. Dessutom lägger gröna spenatblad ett stänk av färg och konsistens till måltiderna, vilket gör dem mer aptitretande. Popeyes favoritmat är ett hälsosamt veckotillskott till din kost.

Men faktum är att du kan äta ganska stora mängder spenat relativt ofta utan några större problem.

Näringsmässiga fördelar

Att äta spenat en gång i veckan ökar ditt intag av flera viktiga näringsämnen. Spenat innehåller särskilt vitamin A och K, vilket ger över 100 procent av vuxnas dagliga behov för båda. Spenat levererar också 18 procent av det dagliga behovet av järn och 15 procent folat, vilket förhindrar fosterskador och är viktigt för friska blodkroppar. Dessutom innehåller spenat mycket C-vitamin och en bra källa till kalcium, riboflavin och magnesium.

En kopp hackad färsk spenat har bara 7 kalorier och innehåller fyllfiber. Fiber, även känd som grovfoder eller bulk, hjälper till att fylla dig och ökar mättnaden, vilket hindrar hunger som kan leda till överätning. Livsmedel med fiber kräver också mer tuggning, vilket ger din hjärna tillräckligt med tid att registrera att du inte längre är hungrig, så du slutar äta tidigare.

Veckovis konsumtion

Folkhälsomyndigheter rekommenderar att du äter minst nio portioner grönsaker och frukt om dagen. Att äta spenat minst en gång i veckan hjälper dig att nå det målet. En kost rik på mörkgröna grönsaker, liksom röda, orange och gula, ger rätt blandning av näringsämnen för god hälsa.

Om du inte gillar spenat kan du lura dig att äta den en gång i veckan genom att lägga den till en smoothie, spagettisås, chili, köttfärslimpa eller din favoritgryta. Hackad spenat gör också en bra toppning på vegetarisk pizza och kan ersättas med hackad sallad på tacokvällen.

Konservera näringsämnen

Färsk spenat ger vanligtvis mest näring, men fryst spenat är också ett bra val eftersom snabbfrysta grönsaker behåller många näringsämnen. Ett annat alternativ: odla din egen spenat i din trädgård. Spenat kan planteras som en vår- eller höstgrödan. Om du köper spenat i livsmedelsbutiken, linda den löst och placera den i en plastpåse i kylskåpet – den förblir fräsch och näringsrik i ungefär fyra dagar. Var noga med att tvätta den före servering för att ta bort konserveringsmedel och bakterier som kan göra dig sjuk.

Variation har en viktig plats i en hälsosam kost, men det betyder inte att du inte kan äta näringsrik mat dagligen. Spenat är ett exempel på en naturlig, vitamin- och mineralrik mat som kan vara värt att äta varje dag på grund av de stora hälsofördelarna den kan ge. Använd en kaloriräkneapp för att ta reda på mer om näringsvärdet av spenat.

Näringsinnehåll

Bladgrönsaker tenderar att ha extremt låga kalorivärden per portion, och spenat är inget undantag. 1 kopp rå spenat har endast 7 kalorier. Samma mängd ger nära 1 g protein, inget fett, 1 g kolhydrater och cirka 0,7 g fiber. Om du vill gå ner i vikt är spenat också värt att ta med i din dagliga kost på grund av dess låga energitäthetsnivå. Livsmedel med låg energitäthet, som har högt fiberinnehåll och vatteninnehåll och lågt fett- och kaloriantal, är bäst för hälsosam viktkontroll. Rå, färsk spenat är mer än 91 procent vatten.

Fördelar

Att äta spenat dagligen kan hjälpa dig att uppfylla näringsrekommendationer för specifika vitaminer och mineraler. Närmare bestämt konstaterar den registrerade dietisten Peggy Woodward att spenatblad innehåller mycket folat, kalcium, vitamin A och vitamin C. Dessa vitaminer och mineraler kan hjälpa till att förhindra allvarliga hälsotillstånd, inklusive diabetes, benförlust, cancer, njursten, hjärtinfarkt och stroke.

Hjärnmat

Det finns också bevis för att konsumtion av spenat på ett konsekvent sätt kan minska hjärnskador som ett resultat av naturligt åldrande. I maj 2005 publicerade forskare från National Institute of Drug Abuse en studie i ”Experimental Neurology”, och noterade att åldrande råttor som hade ett dagligt kosttillskott av spenat upplevde lägre ischemisk hjärnskador än råttor som inte hade spenat. Forskare extrapolerar att samma resultat kan gälla människor, men det har inte bevisats.

Nackdelar

En nackdel med att äta spenat varje dag är att du kan missa de närings- och hälsofördelar som andra livsmedel kan ge, vilket är särskilt viktigt om spenat är en av de enda grönsakerna du äter. Specifikt kan både stärkelse- och icke-stärkelsegrönsaker ge mer kostfiber, betakaroten, protein och antioxidanter än spenat.

Överväganden

Det finns inga negativa effekter av att äta spenat varje dag. Det kan faktiskt vara väldigt hälsosamt att inkludera det i din vanliga kost. Men om du äter spenat på bekostnad av andra hälsosamma livsmedel, kan du missa värdefulla näringsämnen. För personlig kostvägledning, tala med din läkare eller en registrerad dietist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen