Kan man Äta för Mycket Järn?

Du behöver järn – men berikade livsmedel anklagas nu för diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.

NÄSTA gång du är i en stormarknad, ta en närmare titt på det bröd du köper eller ditt spannmålspaket – du kanske blir förvånad över att se hur många av dessa är berikade med järn. Faktum är att spannmålsprodukter utgör en hel del 45 procent av vårt genomsnittliga dagliga järnintag.

Det kan verka som en bra sak om det avvärjer järnbrist och anemi. Men bevis dyker upp att årtionden av att stärka mat med järn och regelbundet poppande tillskott kan leda till att människor tar mer järn än de behöver.

Även om effekterna av denna överbelastning fortfarande kan diskuteras, tror vissa forskare att det kan skada vår hälsa – och förekomsten av sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar kan vara ett symptom på detta överskott. Dessutom verkar för mycket järn vara en källa till cancerframkallande fria radikaler.

Järnöverbelastning försämrar DNA: s kemiska struktur och predisponerar oss för allt från hjärtsjukdomar och stroke till diabetes och fetma. Det är en mycket starkare riskfaktor än rökning för alla typer av kliniska störningar.

Den primära användningen av järn i kroppen är i hemoglobinproteiner, den del av röda blodkroppar som transporterar syre till vävnader. Om du inte har tillräckligt med järn i kroppen, eftersom det inte finns tillräckligt med din kost eller om du inte kan ta upp tillräckligt …

Är för mycket järn dåligt för dig?

För mycket av det goda är dåligt för dig, vilket de flesta av oss inser efter att vi har överätit med en enorm måltid. Men det är också viktigt att notera att järn också kan vara skadligt i stora mängder. Vi får ofta höra om fördelarna med detta viktiga mineral, men vi är här för att ge dig nedgången på de potentiella riskerna med överbelastning på järn.

Varför behöver vi järn?

Först och främst, varför är järn en så viktig del av en hälsosam kost? Dess betydelse beror på den roll den spelar i flera viktiga funktioner i kroppen. Denna multitasker hjälper till att upprätthålla frisk hud, hår och naglar samt hjälper till att göra röda blodkroppar som transporterar syre runt kroppen. Förutom järntillskott innehåller rika järnkällor mat som kött, ägg, nötter och mörka bladgröna grönsaker.

Hur kan för mycket järn påverka kroppen?

Till skillnad från fördelarna, som många andra näringsämnen, kan järn också skada våra kroppar. Våra matsmältningssystem skyddar oss naturligt från järns skadliga effekter genom att hindra oss från att absorbera för mycket. Men i vissa fall klarar kroppen inte extremt höga doser som till och med kan vara dödliga, särskilt om de tas av barn. Magsmärta, förstoppning, illamående och kräkningar är vanliga biverkningar av att ta doser på över 20 mg järn.

Vad är järnöverbelastningsstörning?

Normalt ärvt från familjen, hemokromatos är ett tillstånd som låter järnnivåerna långsamt byggas upp i kroppen under många år. Om den lämnas obehandlad lagras extra järn på platser som hjärtat, levern och andra organ. I vissa fall kan detta leda till allvarligare tillstånd som leversjukdom eller hjärtsvikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen