Kan man Använda Potatismjöl Istället för Vetemjöl?

Kan potatismjöl eller potatisstärkelse användas istället för vetemjöl?

Även om det ursprungligen verkar som att dessa två kan användas omväxlande är de faktiskt för olika från varandra för att tjäna samma ändamål! De skiljer sig drastiskt i smak, vikt och påverkan på maten. Som ett resultat kan ersättning av den ena med den andra leda till ett oönskat resultat för ditt recept och din diet.

Till exempel, om du använder potatismjöl för att göra såsen tjockare istället för vetemjöl, blir det klibbigt som lim! Så håll dig borta från att använda dem omväxlande.

Även om potatisstärkelse och mjöl delar samma vegetabiliska källa är de inte tillräckligt lika för att vara varandras ersättare.

Därför, när du går till livsmedelsbutik nästa gång, kom ihåg att bara skaffa det mjöl ditt recept kräver. När de används rätt kan båda göra din maträtt tilltalande och förbättra dess kvalitet.

Förutom sin ursprungliga form kan potatis också förvandlas till andra typer av ingredienser. Två av de mest populära alternativen bland dem är potatisstärkelse och potatismjöl. Det är väldigt lätt att bli förvirrad mellan de två eftersom de båda verkar vara fyllda med kolhydrater och kommer från samma källa.

Vad är potatisstärkelse?

Potatis är en utmärkt källa till viktiga näringsämnen som kolhydrater. Liksom de flesta andra kolhydratfyllda livsmedel innehåller den här också en betydande mängd stärkelse. All denna stärkelse kommer från dess knölar vars celler innehåller massor av leukoplaster. Genom att extrahera denna komponent från potatisen får vi potatisstärkelse.

Ursprung

Enligt historiska uppgifter bereddes potatisstärkelsen först i århundraden sedan i Peru omkring 200 e.Kr. Sedan förde spanjorerna det till Europa under sin erövring i de sydamerikanska regionerna på 1570-talet. Sedan dess har de europeiska jordbrukarna producerat det för matlagning och andra ändamål.

Förberedelse

Potatisstärkelsen framställs genom att extrahera stärkelsekorn eller leukoplaster från grönsaken. I en knöl hittar du cirka 65% till 80% stärkelse. Om du någonsin får se hur det bereds i fabrikerna kommer du att se potatisen sköljas väl av maskiner.

Dessa rensade potatisar krossas sedan mekaniskt så att deras stärkelsekorn kommer ut. Det erhålls i grund och botten från avfallshögen, avfallsströmmar och eventuellt överskott av den bearbetade potatisen. Smutsiga partiklar avlägsnas från avfallet och överskott av potatis genom rengöring med vatten.

Ett skarpt blad som en såg eller hammarkvarn krossar ner de rena potatisarna. Kemikalier som svaveldioxid används i detta steg så att den inte oxideras och färgen förblir oförändrad. Onödiga element som fiber och skinn tas bort från denna potatis.

Sedan separeras stärkelsen härifrån och filtreras för att eliminera lösligt material. Efter att ha gått igenom några fler reningsmetoder avvattnas den och torkas sedan för att uppnå slutprodukten.

Potatismjöl genomgår inte för många komplexa kemiska processer och behåller således den naturliga potatissmaken till viss del. Potatismjölet är i grunden en hel mat där du kan hitta alla förmåner i sin ursprungliga form!

Egenskaper

Några av anledningarna till att potatisstärkelse används i stor utsträckning i det glutenfria bageriet är dess höga bindningsförmåga och låga gelatiniseringstemperatur. Dessutom kommer du att ha det lättare eftersom potatisstärkelsen är mindre benägen att orsaka gulning eller skumning i en lösning.

Potatismjölet kan lösas upp i kallt vatten och är lite tyngre än vetemjöl. Det har också en mycket högre viskositet än vanligt mjöl. Eftersom det absorberar mycket vatten används potatismjöl för att göra bakade produkter fuktigare.

Tillsammans med glutenfri bakning kan du också använda potatismjöl i allmän bakning genom att kombinera den med andra typiska mjöl. De vanligaste artiklarna som tillagas på detta sätt är bröd och rulle.

När det gäller näringsvärde blir potatismjöl lite snål på detta. Eftersom den genomgår en enorm mängd bearbetning i sin produktion, är denna ingrediens nästan borttagen från dess naturliga protein- och fettkvoter. Det enda näringsämnet du kan förvänta dig av potatisstärkelse är kolhydrater.

Jämfört med detta kan du få fler näringsvärden genom att använda vetemjöl eftersom det inte behöver genomgå så mycket bearbetning. Även om den består till stor del kolhydrater har vetremjöl lite mer protein och fett än potatismjöl. Dessutom är det också en bra källa till vitamin B6 och kalium.

Svaret på frågan är att du kan, till viss del,  använda potatismjöl istället för vetemjöl beroende på vad du lagar. Dessa är ganska olika och därför bör du inte använda dem två identiskt.

En kommentar

  1. Елизавета

    Tank pa att: Det gar att anvanda enbart havremjol, men blanda garna ut med rismjol eller bovetemjol for basta ­resultat. Enbart havremjol har inte lika bra bakegenskaper och kan ha en allt for framtradande smak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen