Kan man Äta Ekollon?

Svaret på den frågan är faktiskt ja! Du kan äta ekollon – men du måste veta hur man förbereder dem först.

Ekollon är faktiskt inte bara ätbara, men de är en viktig del av vår näringshistoria.

Vi människor har ätit ekollon länge. Detta går faktiskt tillbaka flera tusen år.

Paleolitiska människor åt regelbundet ekollon som en del av kosten. Men när jordbruket utvecklades minskade praxis att äta ekollon. Ändå har arkeologer upptäckt bevis för att moderna människor äter ekollon.

Ekollon användes till och med som ersättning för kaffe under inbördeskriget. 1945 organiserade Japan skolbarn för att skörda ekollon som ersättning för ris och vete. Idag används ekollon oftast som svinfoder, men som nämnt är det fullt ätbart för människor också.

Näringsinnehåll ekollon

Näringsinnehållet hos ekollon varierar mycket beroende på typ av ek, ekollonens ålder, jordinnehållet och hur du förbereder dem.

Ungefärliga värden per 100 g är:

  • Fett: 24 g
  • Protein: 6 g
  • Kolhydrater: 41g
  • Vatten: 28g
  • Vitaminer: 1 g

Hur smakar ekollon?

Ekollon har inte mycket smak, vilket gör dem bra för bakning. Smaken är likt kastanj men med en mildare smak.

Skörda ekollon

Om du vill smaka ekollon måste du först börja med att skörda och plocka dem.

Det fina är att ek producerar massor av ekollon. På 1-2 veckor kan du samla tillräckligt med ekollon för att mata dig i 2 år.

Det finns hundratals typer av ek, som alla producerar ätbara ekollon. Alla dessa ekar kan delas upp i två huvudtyper: Röda ekar och vita ekar.

I allmänhet har ekollon frön röda ekar färre tanniner och tar mindre tid att bli redo att ätas. Du kan identifiera de röda ekarna med deras blad med spetsiga tips.

Vita ekar

Vit ek ekollon tar längre tid att bli redo. Dessa ekar har rundade löv.

Ekollon bör plockas när de är mogna, vilket vanligtvis är runt september till oktober. Du kan fortfarande samla ekollon så sent som i december, men de flesta av dessa har redan fått insekter, ekorrar, fåglar eller många andra djur som äter ekollon.

Kan du äta gröna ekollon?

Nej. Du kan inte äta gröna ekollon. Du kan dock samla gröna ekollon och lägga dem på en torr plats. Så småningom mognar de och blir bruna.

Metoder för plocking

Plocka ekollon från marken: Detta är den enklaste metoden. Många av ekollonen har dock redan invaderats av svampar och liknande.
Slå ekollon från trädet: Detta är mer arbetskrävande, men färre av ekollonerna kommer att skadas. Lägg en stor presenning under eken. Använd sedan en stor pinne för att börja slå ekollon av grenar.
Klipp av ekollon: Du kan klättra på ekens grenarnas och få klungor av ekollon. Det tar mycket arbete, så du kommer förmodningen inte använda denna metod.

Separera goda från dåliga ekollon

Ekollon utgör en stor del av vilda djurens kost. Särskilt om du samlar ekollon från marken kommer en stor del av dem troligen att invaderas av grubbar, svamp eller röta.

Ta bort alla ekollon som: Har hål i dem och de som flyter (de bra ekollonen)

Torkning av ekollon

Du behöver inte torka ekollon innan du äter dem. Skalen kommer dock att lossna mycket lättare. Det finns också ett ”skinn” som täcker den köttiga delen av ekollonet. Torkning av ekollon kommer att göra att denna hud flagnar av.

Om du väljer att torka dina ekollon kan de enkelt hålla i upp till två år innan de bearbetas och äts. Se bara till att de förvaras i ett torrt område.

För att torka dina ekollon:

  • Lägg ut i solen i flera veckor
  • Lägg i en mattorkare – Recensioner om mattorkning
  • Stek i ugnen på låg värme

Ekollonskött kommer att ha en papprig hud. Du behöver inte nödvändigtvis ta bort denna hud, men det kommer att göra dina ekollon mycket godare och ge mjöl en bättre konsistens.

När du har skalat alla dina ekollon, lägg dem i en stor korg och gnugga dem med händerna. Detta gör att huden flagnar av. Lägg sedan korgen i ett blåsigt område (eller framför en fläkt) så att skinnen blåser av.

Att äta ekollon direkt från trädet anses allmänt vara en dålig idé för människor, de kan påverka matsmältningen negativt, orsaka förstoppning och irritera magslemhinnan (inte bra i en överlevnadssituation).

Detta beror på att ekollon innehåller tanniner (naturliga kemikalier som skyddar trädet). Den goda nyheten är att tanniner lätt kan tas bort genom att blötlägga dem i vatten.

Det finns flera olika metoder du kan använda för att göra dina ekollon ätliga.

Du måste testa dina ekollon under hela urlakningsprocessen. Om de fortfarande är bittra, innehåller de fortfarande tanniner. Denna lilla mängd tanniner kommer inte att skada dig, så oroa dig inte för att bli förgiftad.

Torka ditt ekollonmåltid

Nu när du har lakat ut tanninerna från ekollonen silar du ekollonmjölet genom en ostduk.

Pressa för att bli av med överflödig vätska.

Sprid nu ekollonerna på en bricka. Du kan låta dem lufttorka, men det är bäst att torka dem vid låg värme i ugnen.

Gör ekollonmjöl

När dina ekollon har torkats kan de malas till mjöl eller mjöl. Du behöver en kraftfull mixer för att göra detta.

Ekollon innehåller mycket naturliga oljor. Om det lämnas utanför kylskåpet, håller antagligen ekollonmjöl inte mer än några veckor.

För att hålla ditt ekollonmjöl friskt, förvara det i frysen. Det kommer att hålla (minst) två år på detta sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen