Vad är Skillnaden mellan Bakpulver och Bikarbonat?

Du har hört om bakpulver och bikarbonat, men vad är egentligen skillnaden mellan dem? Är de samma? Är de rentav utbytbara?

Svaret på den frågan är att bakpulver och bikarbonat absolut inte likadana.

Bakpulver och bikarbonat är båda kemiskt olika.

Vad är bikarbonat?

Låt oss börja med bikarbonat eftersom det är det mest förvirrande. När du blandar bakpulver med vinäger får du en kemisk reaktion. En produkt av denna reaktion är koldioxid.

Samma exakta reaktion händer i våra kakor, kakor, bröd etc. När ett recept kräver bikarbonat kräver det vanligtvis någon typ av syra som kärnmjölk, farinsocker, yoghurt, citronsaft, vinäger, med mera. Du behöver denna syra i receptet för att reagera med bakpulver, vilket i sin tur skapar koldioxid och låter din bakade goda stiga.

Bikarbonat är starkt. Det är faktiskt ungefär 3-4 gånger starkare än bakpulver. Mer bikarbonat i ett recept betyder inte nödvändigtvis mer lyft. Du vill använda precis lagom för att reagera med mängden syra i receptet. För mycket natron och inte tillräckligt med syra innebär att det kommer att finnas kvar natron i receptet. Du vill inte det; det skapar en metallisk, tvålig smak i dina bakverk.

Bikarbonat kan försura något du bakar när det utsätts för värme. Men om det inte neutraliseras med en syra, kommer din färdiga bakverk sannolikt att ha en metallisk eftersmak.

Vad är bakpulver?

Bakpulver innehåller bikarbonat. Det är en blandning av bakpulver, en torr syra och ibland majsstärkelse. Dessa dagar är det mest sålda bakpulvret dubbelverkande. Detta innebär att den första jäsningen sker när bakpulveret blir vått – som när du kombinerar de torra och våta ingredienserna i receptet. Det aktiveras alltså direkt.

Den andra jäsningen sker när bakpulvret värms upp.

Eftersom bakpulver redan innehåller en syra för att neutralisera sitt bakpulver används det oftast när ett recept inte kräver en ytterligare sur ingrediens. Detta är dock inte alltid fallet. Du kan fortfarande använda bakpulver som jäsmedel i recept som kräver en sur ingrediens.

Varför kräver vissa recept båda?

Vissa recept kräver både bakpulver och bikarbonat. Dessa recept innehåller någon form av syra (yoghurt, farinsocker osv.), Men koldioxiden som skapas av syran och bakpulver räcker inte för att jäsa mängden smet i receptet. Det är därför bakpulver används också – för att lägga till nödvändig lyft.

I grund och botten är orsaken till båda att du ibland behöver mer jäsning än du har syra i receptet. Det handlar om balans.

En annan anledning att använda både bakpulver och bikarbonat är att de påverkar både bryning och smak.

Hur man byter ut dem

Det är knepigt att byta ut dessa mot varandra, vilket är anledningen till att det aldrig rekommenderas utan bakgrundskunskap

Om du har ett recept som kräver bikarbonat kan du kanske ersätta detta mot bakpulver. Du kommer dock att behöva upp till 4 gånger så mycket bakpulver för att få samma mängd jäsning. Och beroende på recept kan det hända att du får en bakad godbit som är lite bitter med så mycket bakpulver. Du kan endast dela bikarbonat till bakpulver om du ökar mängden syra i receptet – vilket sannolikt ändrar smak och konsistens. Du behöver också mindre bikarbonat eftersom det är ungefär 3-4 gånger starkare.

Så håll dig till receptet!

Hur man testar bakpulver

För att testa bakpulver, häll 3 matskedar varmt vatten i en liten skål. Tillsätt 1/2 tsk bakpulver. Ge det en lätt omrörning. Blandningen bör moderat bränna om pulvret är friskt. Om det inte finns någon reaktion, kasta bakpulvret och köp ett nytt paket.

Hur man testar bikarbonat

För att testa bikarbonat, häll 3 matskedar vit destillerad vinäger i en liten skål. Tillsätt 1/2 tsk bikarbonat. Ge det en lätt omrörning. Blandningen bör snabbt bubbla om sodan är färsk. Om det inte finns någon reaktion, kasta bakpulver och köp ett nytt paket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen