Kan man Äta för Mycket Russin?

Russin är torkade druvor som äts råa och används också för matlagning, bakning och bryggning. De odlas i många regioner i världen som Storbritannien, Irland, Nya Zeeland och Australien.

Russin är en utmärkt källa till många näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter, och polyfenoler etc. och närvaron av dessa föreningar gör dem mycket fördelaktiga för oss och ger ett antal hälso- och skönhetsfördelar. Men ett överskott av allt är dåligt och detsamma gäller för russin.

Att äta för mycket russin är dåligt för oss och kan ge upphov till hälsokomplikationer. I den här artikeln kommer vi att se närmare på de viktigaste biverkningarna av att äta för många russin.

1.För mycket kostfiber är dåligt för magen

Att äta russin regelbundet och måttligt är mycket fördelaktigt för magen och förbättrar matsmältningshälsan.

Denna fördel med russin beror främst på närvaron av kostfibrer i dem. De kostfibrer som finns i russin fungerar som ett naturligt laxermedel vilket innebär att det förbättrar tarmrörelsen och säkerställer smidig eliminering av avföringen från vårt system.

Detta ger lindring från förstoppning och hjälper också till att behandla andra gastrointestinala problem som buksmärta, irritabelt tarmsyndrom, gas, uppblåsthet och flatulens etc.

Även om kostfibrer är bra för matsmältningssystemet rekommenderas det att vara på den säkra sidan och äta russin med måtta.

Detta beror på att överdrivet intag av kostfibrer är dåligt för vår matsmältningshälsa och kan leda till dålig absorption av näringsämnen, tarmgas, tarmblockering etc.

Kostfibrer är också kända för att absorbera överflödig vätska från vårt system och hjälper till att behandla diarré. Högt intag av kostfibrer utan att dricka mycket vatten kan dock orsaka uttorkning, matsmältningsbesvär och andra magbesvär.

2.För mycket antioxidanter är dåliga

Russin är rik på olika antioxidanter som C-vitamin och andra antioxidantföreningar som polyfenoler, bioflavonoider och fytonäringsämnen, etc. i dem.

Dessa föreningar skyddar våra celler och vävnader från oxidativ skada orsakad av fria radikaler i vår kropp och minskar risken för olika cancerformer.

De hjälper också vår kropp att bli av med gifter och föroreningar på ett effektivt sätt och förbättrar därmed hälsan hos våra vitala organ som lever och njurar.

De ger också ett antal andra fördelar som främjar kardiovaskulär hälsa, stärker immunförsvaret, förbättrar kognitiva funktioner etc.

Även om antioxidanter är bra för oss och ger många fördelar, är det lämpligt att vara på samma sida och njuta av russin med måtta.

Detta beror på att för många antioxidanter under lång tid kan orsaka skador på vårt system.

Enligt en forskningsstudie fann man att rökare som tog betakaroten-tillskott under en lång tid var mer benägna att utveckla lungcancer jämfört med individer som inte gjorde det. En annan studie utförd av kosttillskottets kontor fann att höga doser av vitamin E kan öka risken för blödningsslag hos vissa individer.

Denna negativa effekt beror främst på hur antioxidanter interagerar med cellerna. När antioxidanter tas med måtta reagerar de med kroppens fria radikaler, stabiliserar dem och hindrar dem från att orsaka oxidativ skada på våra celler och minskar därmed risken för olika cancerformer.

Men när det finns för många antioxidanter i vårt system, interagerar de först med fria radikaler och börjar sedan reagera med de friska cellerna runt dem och orsakar oxidativ skada på de friska cellerna.

3.Kan utveckla allergiska reaktioner hos vissa individer

Russin är en utmärkt källa till många näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter, polyfenoler och kostfibrer etc. som ger ett antal hälso- och skönhetsfördelar. Det finns dock vissa individer som kan vara allergiska mot russin och de bör undvika russin.

Några vanliga allergiska reaktioner som kan uppstå är ökad risk för bakterieinfektioner, ökad histaminnivå som leder till ökad slemproduktion i lungorna, nästäppa, rinnande näsa, andningssvårigheter, väsande andning, hosta, täthet i bröstet, diarré, kräkningar, buksmärta, snabb hjärtslag, hudutslag och eksem etc.

Så om du är allergisk mot russin är det bättre att undvika dem.

4.Äta russin under graviditet

Graviditet är ett viktigt steg i varje kvinnas liv, och i detta skede är det viktigt för kvinnan att se till att hon åtnjuter en balanserad kost full av viktiga näringsämnen. Vad en mor äter bestämmer inte bara hennes hälsa utan också fostrets hälsa och välbefinnande som utvecklas i livmodern.

Russin har visat sig vara mycket fördelaktiga för gravida och ammande mammor på grund av närvaron av väsentliga näringsämnen som vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer etc. i dem.

Antioxidanterna som vitamin C och andra antioxidantföreningar kämpar mot de fria radikalerna i kroppen och skyddar livmodern från oxidationsskador och hjälper till att upprätthålla en hälsosam graviditet.

Andra näringsämnen som vitaminer och mineraler etc spelar också en viktig roll under graviditeten.

Även om russin är bra för graviditet och amning, är det lämpligt att vara på den säkra sidan och njuta av dem med måtta.

De kostfibrer som finns i russin kan orsaka magbesvär, diarré och andra matsmältningsproblem som gas och uppblåsthet, etc. när de konsumeras i överskott.

Av denna anledning bör gravida och ammande mödrar njuta av russin med måtta och först efter att ha pratat med din läkare.

5.Kan orsaka hypotoni

Högt blodtryck är ett vanligt hälsoproblem som uppstår när vårt blodtryck överstiger det normala intervallet. Det är en ledande orsak till olika hjärt-kärlproblem som hjärtslag, hjärtinfarkt och blockering av artärer etc.

Russin har visat sig vara mycket fördelaktiga för att ge lättnad från högt blodtryck.

Denna fördel med russin beror främst på förekomsten av kalium i den. Det är en viktigt mineral som fungerar som en naturlig vasodilator som slappnar av våra blodkärl, förbättrar blodcirkulationen och ger lättnad från högt blodtryck.

Låg nivå av natrium i russin hjälper också till att sänka blodtrycksnivån.

Även om russin är bra för att reglera blodtrycket, rekommenderas att du njuter av dem med måtta.

Detta beror på att den höga nivån av kalium i vår kropp kan sänka vårt blodtryck till en mycket låg nivå och därmed ökar risken för hypotoni.

Hypotoni är ett tillstånd där vårt blodtryck sjunker under det normala intervallet och kan kännetecknas av symtom som trötthet, yrsel, dimsyn och illamående etc.

Dessutom, om du har högt blodtryck och redan tar mediciner för detsamma kan överskottet av kalium störa medicinen och kan förvärra situationen.

6.Ökad risk för hypoglykemi

Regelbunden och måttlig konsumtion av russin är mycket fördelaktig för diabetespatienter och för dem som löper risk att utveckla diabetes.

Denna fördel med russin beror främst på dess låga glykemiska index. Glykemiskt index för en livsmedelsartikel sträcker sig från 0 till 100 och bestämmer hastigheten med vilken en viss matvaror släpper ut socker i blodomloppet.

Att vara mat med lågt glykemiskt index betyder att russin släpper ut socker i blodomloppet långsamt och förhindrar en plötslig höjning av blodsockernivån och därmed hjälper till med diabetes.

Utöver detta minskar kostfibrerna i russin hastigheten med vilken socker absorberas i blodomloppet och hjälper därmed till att hantera diabetes.

Även om russin är bra för diabetiker, är det lämpligt att njuta av dem med måtta. Detta beror på att överdriven konsumtion av russin kan sänka blodsockret till en mycket låg nivå och ge upphov till hypoglykemi.

Hypoglykemi är ett tillstånd där blodsockernivån sjunker under den normala nivån och kännetecknas av symtom som överdriven svettning, överdriven hunger, svimning, trötthet, dimsyn, ångest och ostadighet.

Om du är diabetespatient och redan tar mediciner för detsamma bör du begränsa intaget av russin eftersom överdriven konsumtion av dem kan störa medicinen och kan förvärra situationen.

7.Kan orsaka viktökning

Russin innehåller mycket kalorier och att äta 100 gram russin ger cirka 299 kalorier. Om du har ett viktminskningsregime och satsar på att bli av med extra kilon, bör du njuta av russin med måtta. På detta sätt kommer du att kunna njuta av de olika hälso- och skönhetsfördelarna som russin erbjuder utan att äventyra din viktminskningsplan.

Och om du redan får tillräckligt med kalorier genom din vanliga kost kan införandet av för många russin öka den totala kalorimängden i ditt system och därmed öka risken för viktökning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *