Kan man Äta Råa Kikärtor?

Grodda kikärter är utsökta när de används för att göra hummus, rostade kikärter, soppor och grytor. De är också ett gott råmalt mellanmål så länge du tuggar dem mycket långsamt och noga.

Måste grodda kikärter kokas?

När du väl ser små, vita svansar gro från kikärterna, är du klar! De är redo att kokas!

Kan du också äta råa grodda bönor? Människor som är mest utsatta för livsmedelsburna sjukdomar – barn, äldre, gravida kvinnor och alla med ett försvagat immunförsvar – bör undvika att äta råa groddar av något slag, inklusive alfalfa, klöver, rädisa och mungbönsgroddar. Skölj groddarna noggrant med vatten före användning.

Därefter kan man också fråga, kan du äta rå kikärter efter blötläggning?

För att konsumera rå kikärter kan du blötlägga dem över natten i rent vatten, dränera och skölj och låt gro (ärtorna sväller och en liten ”svans” kommer fram). Vid denna tidpunkt kan de anses vara säkra att äta och kan ätas utan värmebehandling i doppar, pates eller precis som de är.

Hur lagar du grodda kikärter?

Skölj bönorna och plocka ut eventuella stenar, skräp mm. Placera i en groddkanna eller en annan grodebehållare. Tillsätt 2-3 koppar vatten, fyll i burken tre fjärdedelar full, täck med en grodduk eller nätgrytande lock. Blötlägg garbanzo bönor minst 8 timmar eller över natten.

Kikärter har en lång växtsäsong; de tar cirka 100 dagar från utsäde för att skörda i full sol. Kikärten är en buskig växt med fjädergröna löv och vita blommor, vissa har en blåaktig / lila nyans och utsäde innehåller en eller ibland två kikärter. De blir mellan 20 och 75 cm långa och fixerar, som andra baljväxter, kväve i jorden. På våren sår vi fröet i 9 cm krukor i krukkompost i vårt växande rum. Det tar ungefär två veckor att gro. Överför till växthuset eller tunneln när de är 5–7,5 cm långa. Efter ytterligare 2–2½ veckor, överför till större krukor (25–30 cm), eller transplantera i marken 60 cm från varandra i alla riktningar. De är ganska toleranta mot torka men i blomningsfasen och när ärtorna bildas kan vattning hjälpa till att svälla böjarna.

De färska kikärterna är färdiga att skördas i mitten till sen sommar eller tidig höst. Klipp grenarna och njut av de färska gröna kikärterna; de är söta och krispiga och fyllda med godhet. De måste användas så snabbt som möjligt efter kapning, eftersom de försämras ganska snabbt. För att torka ärtorna för förvaring, lämna dem tills bladen och bälgen börjar bli bruna, men innan de delas, annars förlorar du en del av din dyrbara gröda. Knyt grenarna i buntar och häng dem upp och ner på en varm och torr plats. Så snart de är torra kan kikärterna samlas in och lagras.

Full med protein

Kikärter är en lysande låg GI-mat med högt fiberinnehåll. De hjälper till att sänka LDL-kolesterol och triglycerider och minska hjärtsjukdomar. De är en utmärkt och billig proteinkälla – 20 procent protein, 5 procent fett, 55 procent kolhydrat. De är faktiskt ett komplett protein: en portion kikärter ger alla aminosyror som kroppen behöver varje dag. De är också en bra källa till vitaminer, särskilt B-vitaminer och mineraler som kalium och fosfor.

Gröna kikärter skördas tidigare än de ljusbruna bönorna vi är vana att se i butikerna.

Är också rå kikärter giftiga? Om de är fylliga och mjuka i en burk, kommer de att ha kokats, de är inte råa och är säkra att konsumera utan att behöva ytterligare värme eller tillagning. För att konsumera rå kikärter kan du blötlägga dem över natten i rent vatten, dränera och skölj och låt gro (ärtorna sväller och en liten ”svans” kommer fram).

Är det säkert att äta råa kikärter?

Människor bör inte äta råa kikärter eftersom de innehåller toxiner och ämnen som är svåra att smälta. Även kokta kikärter har komplexa sockerarter som kan vara svåra att smälta och leda till tarmgas och obehag. Sätt in baljväxter långsamt i kosten så att kroppen kan vänja sig vid dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen