Kan man Äta Tomatblad?

Varningar om tomatblad härrör till stor del från växtens status som en del av nattskuggfamiljen. Medan denna familj är värd för en mängd olika giftiga, ”dödliga” växter, är tomaten inte en av dem, trots att den innehåller alkaloiderna tomatin och solanin.

På samma sätt kan man fråga, är det säkert att äta tomatblad?

Plantans löv är ömma, doftande och, ja, helt ätliga. I motsats till vad som ofta sägs kan du äta tomatblad precis som alla andra trädgårdsgrönsaker. De är läckra, rikliga och fyllda med näringsämnen.

Är tomater giftiga för människor?

Tomaten, som medlem av familjen nattskugga, innehåller en bitter giftig alkaloid som kallas ”Solanin”. Solanin är giftigt för människor, men det kräver en koncentrerad mängd för att framkalla sjukdom. Men för en katt, på andra sidan, kan spår av Solanin, som de som finns i bara 100 g körsbärstomater, vara dödliga!

Ska du skära av bladen från tomatplantor?

Ja, Att beskära tomatplantor regelbundet hjälper växten att producera mer frukt. Dessutom kan du ta vara på dessa, vilket är vad vi ska gå igenom i denna artikel.

Är tomatblad giftiga eller inte?

En giftig dos tomat för människor tycks kräva minst cirka 450 gram tomatblad och risken i de flesta situationer är låg.

Tomatin en relativt godartad glykalkaloid. Det resulterar i inga signifikanta förändringar av levervikt eller kroppsvikt när de har matats till möss och anses inte vara negativa för människors hälsa.

En studie har visat att tomatblad och tomatstammar har högre antioxidantaktivitet och polyfenoler (växtbaserade mikronäringsämnen som hjälper till att bekämpa sjukdomar och förbättra den allmänna hälsan) än tomatfrukter. Det som är mest överraskande är upptäckten av tomatin som cancerhämmare.

Glykoalkaloid har visat sig effektivt döda eller undertrycka tillväxten av humana bröst-, kolon-, lever- och magcancerceller. Denna studie antyder att konsumenter kan dra nytta av att äta gröna tomater med hög tomat, och att det kan finnas ett ”behov” att utveckla röda tomater med hög tomat också (för behandling av cancer och / eller för att studera tomat som en anti- cancerframkallande och antiviralt medel).

Att döma av dessa studier och bristen på bevis för att tomatblad är giftiga för konsumtion, är inte tomatblad farliga. I motsats till vad som allmänt anses vara är tomatblad istället smakrika, doftande och fullt ätbara.

Du kan laga de färska, unga bladen som de flesta andra robusta trädgårdsgrönsaker, som grönkål eller kål (lövgrönsaker som behöver lite längre tillagningstid för att bli ömma).

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen