Är det Farligt att Vara Hungrig?

Är det farligt att vara hungrig?

Att vara hungrig är inte en dålig sak om det beror på att du har ett biologiskt behov av mer kalorier eller näringsämnen. Men om inte, indikerar det vanligtvis en hormonell obalans eller psykologisk utlösare som kan behöva åtgärdas.

Varför du blir hungrig

När du äter frigör fettcellerna i kroppen ett hormon som kallas ”leptin”. Ökade nivåer av leptin minskar din önskan och motivation att fortsätta äta eller äta mer. Inom några timmar efter att du har ätit, sjunker dina leptinnivåer, och denna minskning i leptin orsakar en frisättning av en annan homon, ghrelin, som frigörs i magen och bukspottkörteln och får dig att känna dig hungrig.

Det är en anledning till att många människor har svårare att kontrollera aptiten eller sluta efter att de har ätit nog: de är leptinresistenta. Leptinresistens kan vara lite av en ond cirkel, eftersom ett stort intag av kalorier under en lång tid orsakar kronisk hyperleptinemi (höga leptinnivåer) och aptitstyrande aktivitet av leptin blir så småningom mindre och mindre effektiva. Så det är möjligt att äta till att ha en kroniskt hög aptit.

Om leptin fungerar korrekt utlöser det mättnadssignalerna i en del av din hjärna som kallas din hypotalamus, och detta får dig att sluta känna dig hungrig. Leptin kan också hämma hungersignalerna från hypotalamus. Den andra intressanta delen av denna ekvation är att de kroniskt höga leptinnivåerna orsakar kroniskt låga ghrelinnivåer. Detta gör din hypotalamus överkänslig för ghrelin, så att när små mängder ghrelin frigörs blir du mycket hungrig, mycket snabb.

Förutom att spendera mycket av ditt liv med att äta för mycket, inkluderar andra livsstilsval som kan orsaka leptin-ghrelin-obalans brist på sömn, stress och – även om du inte äter för mycket – äter ”hyper-smakliga livsmedel”, såsom bearbetade eller förpackade livsmedel som var utformade för att vara beroendeframkallande. Så är leptinresistens allt som kan göra dig hungrig? Absolut inte. Andra orsaker till att du blir hungrig är: att du räknar med att du är hungrig.

En studie visade att minnet av vad du har ätit faktiskt står för en betydande del av din hunger, och att vara mätt är delvis en fråga om att komma ihåg om du har ätit en måltid som är lämplig för tillfället.

Av samma anledning att du kanske är ovillig att äta vanlig mat till frukost, kanske du helt enkelt känner dig mätt efter måltiderna eftersom du förväntar dig att du är mätt, och du kan helt enkelt bli hungrig eftersom du förväntar dig att bli hungrig

Ändra din vikt avsevärt.

Det finns en teori som kallas ”börvärde teori” som antyder att din kropp har ett specifikt viktintervall där den är bekväm, och detta är vanligtvis någonstans cirka 10% av din kroppsvikt.

Men oavsett om det är på grund av genetik eller en intern hungersignal, när du vågar för långt utanför din börvärde, söker din kropp homeostas och börjar justera din ämnesomsättning för att bibehålla vikten. Och en del av denna justering kan inkludera begär efter mat.

Bränner mycket kalorier.

Vare sig det beror på en naturligt hög ämnesomsättning och / eller på grund av extremt stora mängder aktivitet, din kropp behöver bara mer näringsämnen och mer kalorier för att undvika självkannibalisering.

Har en dopamin- eller serotoninbrist.

Kronisk användning av antidepressiva medel eller ”selektiva serotoninåterupptagshämmare”, förutom en diet med mycket låg fetthalt, otillräckligt proteinintag eller en livsstil med hög stress kan alla leda till störningar i neurotransmittorer i hjärnan som hjälper till att kontrollera begär eller hjälp du är mer nöjd eller nöjd med maten du äter.

Slutligen, på grund av våra inneboende överlevnadsmekanismer, kan bara synen eller lukten av mat göra dig hungrig, även om det inte finns något fysiologiskt behov av kalorier eller näringsämnen, varför bufféer kan vara en mycket riskabel upplevelse om du begränsar kalorier.

Är hunger en dålig sak?

För det första är det viktigt att förstå att i en normal situation är interaktionen mellan leptin och ghrelin och den hunger som den producerar helt nödvändig för din överlevnad. Om du aldrig blev hungrig från början när du var barn, hade du väldigt lite incitament att äta. Att inte äta innebär inga näringsämnen eller kalorier, vilket allvarligt begränsar din tillväxt och överlevnad.

Men om det inte finns något fysiologiskt behov av hunger och du har gott om energi från mat eller egna fettreserver, så är det förmodligen något fel om du är ständigt hungrig.

Prova 4-8 veckor med att helt ändra din livsstil och ätmönster som kan bidra till leptinresistens. Här är några av de bästa sätten att göra det på: -Undvik fruktos socker – de tenderar att vara en verklig utlösare för leptinresistens. Öva med måtta (inga stressiga maratonpass) – prova det här träningspasset istället. Kontrollera stress och kortisol. Försök med kylaxponering.

Ändvik hunger triggers

Vissa ätmönster och livsmedel har visat sig vara korrelerade med högre mängder hunger. Här är några tips för att kontrollera dessa triggers: -Förvara godis och snacks ut ur huset eller gömda i ogenomskinliga behållare. När du äter, behåll extra mat på bänkskivan eller lägg den i kylen innan du börjar din måltid.

Undvik högre kolhydrat- eller snabbsockerfrisättande livsmedel som ökar blodsockret och orsakar hungersvar mycket snart efter en måltid. Begränsa dina alternativ genom att ha små mängder enkla, riktiga råvaror runt huset.

Som tidigare nämnts är matminne och kunskap om konsumerade kalorier oerhört hjälpsamma för att kontrollera hunger. Prova att föra en matlogg.

Använd foton. Att ta bilder är ett utmärkt sätt att komma ihåg vad du ätit.

Det är nästan omöjligt att hålla koll på mat och kalorier om du äter 5-10 gånger om dagen.  Istället är det bara att äta 2-3 stora måltider, och om du tränar ska du bara äta antingen före eller efter träningen.

Gör din egen mat. Ju mindre du äter ute på restauranger, får andra att laga mat eller äter i förpackningar och behållare, desto lättare blir det att hålla reda på och veta vad du ätit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen