Kan man Blanda Kosttillskott?

Många använder kosttillskott för att förbättra deras välbefinnande. Det finns många olika typer av tillskott där ute, och även om en del av deras användning går över med andra tilläggsanvändningar, så är det inte alltid fallet.

För att bäst stödja välbefinnandet väljer vissa människor att använda mer än ett tillskott varje dag, oavsett om de tar dessa tillskott efter behov eller tar dem alla samtidigt på morgonen. Är det verkligen möjligt för dig att blanda kosttillskott? Här är vad du behöver veta.

Upptäck användningen av kosttillskott

Du kan inte använda kosttillskott effektivt om du inte riktigt vet vad de gör för dig. Det är därför det första steget att blanda kosttillskott först är att förstå vad kosttillskott kan och inte kan göra.

Det finns naturligtvis många olika sätt att ta reda på vilka tillskott som gör vad. När du till exempel öppnar en produkts sida på en kommersiell webbplats kan du ofta se en översikt över vad företaget annonserar kosttillskottet för. Därifrån kan du göra en fullständig lista över tilläggsförmåner.

Gör research på egen hand

Det räcker inte att läsa ett företags fordringar utan att bedöma dem på egen hand. Företaget vill att du ska köpa produkten, så naturligtvis kommer den att få produkten att låta så bra som möjligt. Istället måste du använda företagets anspråk som en startpunkt för research.

När det gäller kosttillskott är det särskilt viktigt att du undersöker vetenskapliga studier för att se vad dessa studier har sagt om tillskott med produkten. Många tillskott är fortfarande tillskott eftersom de vetenskapliga bevisen är motstridiga eller saknas. Du bör dock åtminstone kunna hitta några vetenskapliga studier för att bedöma påståendena själv.

Förstå dina behov

Vilka tillskott behöver du? Det är till exempel sant att vitamin A-brist kan orsaka hälsoproblem. Det betyder dock inte nödvändigtvis att du ska köpa vitamin A-tillskott, för ett överskott av A-vitamin kommer för de flesta inte att göra någonting. Du vill inte slösa bort pengar på kosttillskott du inte behöver.

För att avgöra vilka kosttillskott du behöver är det en bra idé att sätta dig ner och sanningsenligt bedöma var du befinner dig för närvarande. Tänk på några vanliga problem:

  • Vill du förbättra din känsla av lugn?
  • Har du haft hudproblem?
  • Är du intresserad av att upprätthålla ett hälsosamt sömnschema?
  • Bestäm vad du saknar och försök sedan använda kosttillskott för dessa behov.

Blandning av kosttillskott

Ett sätt som många blandar kosttillskott på är att ta redan förblandade kosttillskott. Om du någonsin har hört talas om eller använt ett multivitamin är det precis vad den är. Den innehåller en mängd vitaminer som alla kan arbeta tillsammans för att förbättra din hälsa och förse din kropp med det den behöver. När du har ett förblandat kosttillskott vet du att någon annan redan har gjort jobbet för att bestämma rätt dos, vilket gör det till det bästa valet.

Överdos

Även om vitaminer ofta framställs som hälsosamma och fördelaktiga kan det faktiskt skada din hälsa att konsumera för mycket. Faktum är att vissa studier hävdar att vissa kosttillskott faktiskt skulle kunna öka risken för dödsfall om de togs i höga doser.

Även om denna ökade risk för dödsfall endast är associerad med vissa vitamintillskott, såsom vitamin A, kan en mängd olika negativa symtom uppstå vid överdosering av vilket vitamin som helst. När du blandar vitamintillskott, inspektera ingrediensetiketterna noggrant för att bestämma de exakta mängderna av varje vitamin du konsumerar.

En vitaminöverdos kan allvarligt skada din kropp. Till exempel kan överdosering av vitamin B6 leda till permanent nervskada, medan kalciumöverdos kan orsaka depression och muskeltrötthet. Andra vanliga symtom på överdosering av vitamin inkluderar huvudvärk, illamående, kräkningar, diarré, aptitlöshet och trötthet.

Interaktioner

När de tas i höga doser kan vitaminer interagera med varandra för att ge negativa biverkningar på kroppen. Till exempel kan höga doser kalcium störa din kropps förmåga att absorbera järn. Å andra sidan kan höga doser A-vitamin hindra D-vitaminets förmåga att fungera ordentligt i kroppen. När effektiviteten av D-vitamin minskar blir dina ben svaga och mer mottagliga för frakturer. Innan du blandar vitaminer, tala med din läkare eller apotekspersonal om potentiella interaktioner.
Bieffekter

Som med alla mediciner kan vitamintillskott orsaka vissa biverkningar. Till exempel tas vitamin E ofta för att minska risken för hjärtinfarkt, eftersom vitaminet naturligt tappar blodet. Även om denna biverkning i allmänhet är säker kan den bli farlig om du blandar ditt E-vitamin med ett annat vitamin som förhindrar blodkoagulation.

Om blodet blir för tunt och inte kan koagulera, ökar risken för att du får en hemorragisk stroke betydligt. Övervaka noga de olika biverkningarna du kan förvänta dig att få med dina vitamintillskott. Som en allmän regel, om två kosttillskott påstår sig ha samma effekt på kroppen, borde de antagligen inte blandas.

Rekommendationer

Innan du tar vitamintillskott, kontakta din läkare eller hälsorådgivare om de potentiella farorna med att blanda kosttillskott. Om du väljer att ta mer än ett vitamintillskott, ska du noga övervaka mängderna av varje vitamin du tar varje dag. Ta inga tillskott med en ofullständig ingrediensförteckning.

Slutsats

Från det stora utbudet av förblandade tilläggsblandningar som redan finns på marknaden kan du anta att det är okej att blanda tillskott på vissa sätt. Det handlar om att välja vilka kosttillskott som fungerar bäst för dina specifika behov.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen