Kan man Plantera Olivkärnor?

Precis som en avokados kärna, kräver olivgropar lite hjälp för att växa till träd. Skalet är tufft och förhållandena i alla länder passar vanligtvis inte för att växa olivträd. Det är dock möjligt att odla en oliv från dess kärna. Men att plantera din kärna är inte det mest effektiva sättet att producera träd som bukar med saftig olivfrukt.

Kommersiella olivodlare odlar sällan sina träd direkt från olivkärnor. Att odla på detta sätt garanterar inte träd med samma fruktegenskaper som föräldraträdet. I många fall producerar trädet mindre frukt som liknar vilda oliver. Olivodlare brukar använda ympning eller sticklingar för att föröka nya växter.

Detta skapar en växt som producerar liknande frukt som de ympade arterna. Det tar mellan en och sex månader att gro kärnor, med vissa arters grobarhet som inte är mer än 5 procent.

Metod

Olivkärnor är extremt hårda – som du vet om du har bitit i en olivkärna. Detta gör det svårt att få dem att gro. Trädgårdsmästare ger vanligtvis olivgkärnor en hjälpande hand genom att antingen blötlägga dem i svavelsyra under en dag eller genom att knäcka det yttre skalet med en hammare. Vid syrabadning måste fröet sköljas i färskvatten före plantering för att bli av med all frätande vätska. Båda dessa metoder hjälper till med förskärning – en process för att skada fröet för att underlätta att det gror.

Klimatkrav

Olivträd växer när temperaturen når och stannar över 21 grader. Under den temperaturen stannar oliverna i vilande fas. När temperaturen värms upp, groddar fröet och börjar växa. En sen frost kan dock störa tillväxten och begränsa fruktningen. Oliver kräver också milda vintertemperaturer. Allt under -8 grader orsakar trädskador, medan förhållanden som är lägre än -12 grader vanligtvis dödar växten eller förhindrar tillväxt helt det året.

Överväganden

Även om de är mycket utsatta för låga temperaturer, tolererar olivträd många olika markförhållanden, inklusive relativt grunda jordbäddar. Att plantera en beredd olivgrop i mark med ett pH mellan 5,5 och 8,5 kommer sannolikt att producera ett träd i rätt klimat. Jordstrukturen kan sträcka sig från klibbig lera till lätt sand, men väl dränerande jord fungerar bäst. Trädet växer i långsam takt. Det kan dröja mer än fem år innan du får ett betydande olivträd odlat ur din grop.

  1. Samla olivfrön tidigt på hösten efter att frukten mognar men innan de blir svarta. Skörda frukt direkt från trädet istället för att plocka upp den från marken. Undvik frukt med insekthål eller andra tecken på skada.

2. Lägg oliverna i en hink. Krossa försiktigt köttet med en hammare för att lossa det. Täck de krossade oliverna med vatten och blötlägg dem över natten för att lossa köttet ytterligare. Rör om vattnet ibland.

3. Skumma ut och kasta oliver som flyter till ytan, eftersom de sannolikt är ruttna. Tappa av vattnet. Gnugga de återstående olivkärnorna mellan två skurplattor för att ta bort kött. Skölj dem noggrant.

4. Ta bort den spetsiga änden av varje olivgrop för att försvaga skrovet. Bryt inte hela vägen genom skrovet eftersom det förstör fröet. Blötlägg dem i rumstemperatur i 24 timmar.

5. Så olivgroparna i enskildabehållare fyllda med snabbt dränerande jordblandning av halv grov sand och halv frökompost. Så dem på ett djup som är lika med två gånger deras diameter.

6. Placera krukorna i en skuggad kall ram i en månad. Ställ in temperaturen på grobarhetsmattan till 15 grader. Häll vatten i varje behållare tills markblandningen känns måttligt fuktig.

7. Håll konstant fukt i den översta delen för att olivkärnan ska gro. Låt den övre delen torka ut hela vägen mellan vattning för att förhindra svamp- och bakterietillväxt i jorden.

8. Öka temperaturen på värmemattan till 21 grader efter att den trettio dagar långa stratifieringsperioden har avslutats. Fortsätt att vattna när den övre delen av jorden torkat.

9. Håll utkik efter nya plantor på en månad. Håll groningmattan på plats för att uppmuntra rottillväxt. Sänk temperaturen med fem grader varje vecka tills temperaturen i den kalla ramen är lika med utetemperaturen.

10. Akklimatisera olivplantorna till normala utomhusförhållanden under två veckor. Flytta dem till ett lätt skuggat, skyddat område under sommarmånaderna. Transplantera dem på mitten av hösten när vädret är svalt och fuktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen