Kan man bli sjuk av att äta mögliga bär?

Mögel kan utvecklas oupptäckt djupt inne i fruktens mjuka kött. Att äta mögliga bär ökar därför risken att utveckla allergier och få andningssvårigheter.

Bär är vackra och hälsosamma frukter, men de kan ibland mögla innan du börjar äta dem. Så, vad måste man göra om man hittar ett ruttet bär?

USDA varnar för att äta mjuka frukter som blåbär med mögel på ytan, börja med ruttna bär. Att äta möglig frukt kan också utlösa allergiska reaktioner och andningsproblem hos personer som redan är predisponerade för dessa tillstånd.

Bär har en kort hållbarhet och är känsliga, även om de i allmänhet är säkra att äta. Släng inte hela burken med bär om ett eller två bär har mögel på sig.

Gå snabbt igenom bärbehållarna och släng alla som är dåliga. Bär blåses och krossas lätt, och när de har klämts kan de verka oätliga.

Bär kan lätt rengöras och torkas genom att bara lägga dem på en plan yta. Men om frukten i behållaren har insekter eller håller på att ruttna, släng den.

Även om mögel frukt inte är den godaste, utgör den ingen betydande hälsorisk. De flesta bär har lång hållbarhet om de förvaras på bakplåtspapper eller en pappershandduksklädd plåt.

Kasta all frukt som har stött på möglig frukt och annan frukt som kan vara i behållaren. Håll utkik efter mögel och extremt mosig frukt innan du äter; annars, tvätta frukten ordentligt innan du äter.

Vad händer när du äter mögliga bär?

Färsk mat med hög vattenhalt är mer benägen att få mögeltillväxt. Ett av de bästa områdena för mögel att växa är följaktligen bär.

Mögel skapar flercelliga, trådliknande strukturer när mögel växer. Dess färg kommer från sporerna den genererar, vanligtvis grönt, vitt, svart eller grått.

Även om mögel bara syns på ytan, kan dess rötter gå hela vägen ner i själva livsmedlet. Eftersom mögel växer bäst i fuktigt, varmt organiskt material är mat ofta det idealiska odlingsmediet.

När det växer på mat är det vanligtvis uppenbart för blotta ögat, vilket förändrar föremålets utseende. För att göra saken värre kan mögel se ut att vara fluffig, flummig eller till och med dammig, beroende på hur den växer.

Grönsaker och frukter som har en hög fukthalt är benägna att ansamlas mögel. Konserveringsmedel, å andra sidan, minskar risken för mögel och mikrobertillväxt.

Mögel kan växa på ett urval av platser, inte bara i ditt kök. Förutom under hela odlings- och skördestadierna av livsmedelsproduktionsprocessen kan den också utvecklas.

Mat som är förorenad med mögel har en obehaglig smak och konsistens, och den kan vara fläckig med luddiga gröna eller vita fläckar. Mögel kan skapa farliga kemikalier i vissa former; men mögel används också för att producera vissa livsmedel, såsom ost.

Mögelallergiker kan få en allergisk reaktion om de äter mat som har utsatts för mögel. Men en hel del mögel kommer inte att påverka någon som inte är känslig för det eller allergisk mot det.

Är det Är det farligt att äta mögliga bär?

För att uttrycka det på ett annat sätt är mögelsvampar som kan leva både inne och ute. Den får mat att ruttna så fort den börjar växa på den.

Eftersom det hjälper till med nedbrytningen av organiskt avfall och avfallsprodukter som löv och nedfallna träd, är mögel avgörande för planetens ekosystem. Mögelexponering kan å andra sidan se till att människor mår dåligt.

Mögel kan tänkas utveckla farliga mykotoxiner som hamnar i olika livsmedel. Ändå är mängden av dessa toxiner strikt reglerade. Så små doser kommer sannolikt inte att ha några negativa effekter på friska människor.

Möglar på ost kan till exempel konsumeras. Men även om du gillar brie och ädelost, betyder det inte att ett ruttnande bär kommer att smaka gott för dig.

De flesta dödliga mögelsvampar är de som klassificeras som mykotoxiner, och dessa kan hittas på ett brett utbud av livsmedel som spannmål, nötter, frukt och till och med bär. Så om du vill vara säker, undvik att äta mat som har blivit möglig.

Eftersom bär har en hög fukthalt kan mögel snabbt växa under deras yta och gå oupptäckt. Dessutom kan bakterier utvecklas i takt med en växts tillväxt.

Mögelallergiker kan få en allergisk reaktion om de äter mat som har utsatts för mögel. Därför bör mjuka bär inte undvikas av friska människor på grund av de ovan nämnda fallen.

Att få i sig mögel från frukt är vanligare än man kan förvänta sig, och de flesta inser inte ens att de har gjort det. Om du ser någon av dessa indikationer, sök omedelbart läkarvård.

Kan du få matförgiftning av mögliga blåbär?

Blåbär som har mögel på sig är förmodligen gamla, innehåller färre näringsämnen och smakar illa. Ät bär så fort du tar hem dem från affären för att inte gå fel. Om du upptäcker att de är mögliga, lämna tillbaka dem.

Mat som har utsatts för mögel kan vara farligt för din hälsa eftersom det innehåller mykotoxiner, som är svamphärledda gifter. Om du äter något som är förorenat med mögel kan det göra dig sjuk och leda till symtom som kramper i magen, feber, diarré, kräkningar och illamående.

Gamla blåbär har en mosig, squishy konsistens och en del brynande och blåmärken, och mögel kommer att börja växa där stjälken fästes. Dessa är alla symptom på förstörelse. Tänk på att slänga ut allt som verkar mögligt!

Folk rekommenderar att man väntar tills de äter bären för att tvätta dem eftersom fukt förkortar hållbarheten för frukt och grönsaker. Däremot överför bär mögelsporer och bryts ned snabbt som ett resultat.

Innan du äter blåbär, se till att de är rena för att bli av med mögel, bakterier och bekämpningsmedel. Det enklaste sättet att ta bort dem är att köra kallt vatten över dem medan du sköljer.

Ändå kan du också lägga till vinäger för att påskynda rengöringsprocessen. Vinäger-till-vatten-förhållandet bör vara en del vinäger till tre delar vatten (1:3) för att säkerställa att lösningen effektivt eliminerar mögel och bakterier.

Täck blåbären med en ren pappershandduk. Torka blåbären försiktigt med hushållspapper, om möjligt, vänd på dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top