Kan man Micra Fryst Kyckling?

Upptining av fryst kött tar otroligt lång tid. Normalt tar man kött ur frysen och flyttar det till kylen i god tid för att kunna äta det när du vill ha det, men du måste ha god framförhållning och det är dessutom lätt att glömma.

Däremot är upptining av fryst kyckling i mikrovågsugnen inte ett perfekt upptiningssätt.

Rätt sätt att tina kött

Det absolut bästa sättet att tina fryst kött är att flytta det till kylskåpet och lämna det där tills det är helt upptinat. Det är det säkraste sättet att tina kött, eftersom köttet aldrig hamnar i ”riskzonen”, mellan 4 och 60 grader, det är där bakterier börjar föröka sig snabbt.

Kylskåpsmetoden innebär att kycklingen kan tina, men det blir aldrig tillräckligt varmt för att bakterierna ska börja föröka sig snabbt, så det är säkrare att äta. Om du tinar kyckling i kylen kan du till och med frysa det säkert igen om du ändrar dig utan att laga det och sedan äter det senare.

Upptiningsmetoden för kylskåp ger också köttet en bättre struktur när det tillagas, eftersom frysning gör att kött tappar fukt. När kött avfrostas i kylen, absorberas en del av fukten långsamt av muskelfibrerna. Med snabbtiningsmetoder är det mer troligt att köttet bara tappar fukten och smakar lite torrare och hårdare efter att det har kokats.

Problemet med att tinas i kylskåp är att det tar riktigt lång tid. Ett fryst kycklingbröst kan ta hela dagen att tina i kylen.

Varför ska du inte tina kött i mikrovågsugnen

Det finns dock farhågor med att tina upp kyckling i mikrovågsugnen. Mikrovågor inte är idealiska för upptining av fryst kycking eftersom vissa delar av maten kan bli varma och börja tillagas, vilket innebär att du riskerar att överkoka en del av köttet. Att tina i mikrovågsugnen är säkert, men eftersom det snabbt kan föra kött till ”riskzonen” där bakterierna förökar sig snabbt, bör kycking som tinas på det sättet tillagas omedelbart så snart det tinas.

Kyckling får aldrig upptinas i varmt vatten eller genom att lämna det ute på diskbänken vid rumstemperatur, eftersom båda metoderna för matens yttre yta till den alltför varma ”riskzonen” medan mitten fortfarande är frusen.

Tina alltid mat som tagits ur förpackningen, på en mikrovågssäker tallrik eller skål och hoppa inte över vändningssteget. Mikrovågsugnar har svårt att tina jämnt, även vid reducerade effektnivåer, så det gör en stor skillnad att omplacera maten snabbt. För rå kyckling vill du att det ska tinas men fortfarande vara kallt hela tiden. Om bara en liten del fortfarande är isig, sluta tina och börja tillaga den. Med större köttstycken är det stor chans att vissa portioner faktiskt börjar tillagas medan det mesta av köttet fortfarande är fryst, så undvik att tina större kycklingbitar.

I andra änden av skalan vill du också undvika att använda mikrovågsugnen för att tina också små kycklingbitar – de brukar tillagas istället för att tinas upp även vid reducerade effektnivåer. När det gäller bitar som är tunna, lägg de helt enkelt i ett durkslag och kör kallt vatten tills det tinas.

Guide till att tina kyckling i mikrovågsugnen

Kycklingbitar med ben:

  • Mikrovågsugn vid 50% effekt i 2 minuter; separera bitarna och vänd dem.
  • Mikrovågsugn med 30% effekt, 1 minut för varje 650 gram. Kontrollera och vänd varje minut.

Utbenade, skinnfria kycklingbröst, frysta tillsammans i en förpackning

  • Mikrovågsugn vid 30% effekt i 2 minuter; separera bitarna och vänd dem.
  • Mikrovågsugn med 20% effekt, 1 minut för varje 200 gram. Kontrollera och vänd varje minut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen