Kan man Tillaga Fryst Kött?

Kan du tillaga fryst kött? Svaret är ja!

Att laga fryst kött är inte så avancerat som det kan verka. Om du inte har tid att tina en biff eller till och med en stek, behöver du bara lägga lite tillagningstid i ditt recept. Fortsätt och laga det hur du skulle laga det.

Frysta biffar lagas bättre direkt från frysen mot upptining. Det är säkert att tina och laga kött, och att tar cirka 50% längre tid än den rekommenderade tiden för helt upptinat eller färskt kött och fjäderfä.

Vissa styckningar är lättare än andra att laga frysta – fläskkotletter, lammkotletter och biffar är alla ganska enkla. Nötkött tar tålamod, men det är möjligt för en köttfärssås. Något som hela biffar är knepigt.

Vårt största bekymmer med fryst kött är smak och konsistens, men vi vet att många människor är bekymrade över säkerheten. Att vakkumförpacka kött (färskt och fryst) förlänger köttets livslängd upp till fem gånger genom att ta bort syret i förpackningen, vilket begränsar tillväxten av bakterier som får köttet att sönderdelas.

Hur länge fryst kött håller beror på din frys (vilken typ det är och hur ofta du öppnar den) och om köttet var vakumförpackat eller inte, på skickligheten hos den person som förpackade det. Om det lämnas för länge i en frys kan kött torka ut och ta upp lukt från sina grannar.

Det finns vanligtvis inte ett säkerhetsproblem såvida det inte sker en temperaturförändring, som när du tinar, fryser och tinar igen, vilket ger bakterier en chans att växa. I allmänhet håller vakuumförseglat kött i ett år, pappersförpackat i sex till åtta månader. Större köttstycken som rostar håller längre frusna, medan kvarnen kan torka ut eller få frysen att brinna efter några månader. Matbutiksförpackningar, även om de är säkra att frysa i, erbjuder inte en tät tätning och lämnar köttet exponerat för luften redan i förpackningen. Om du fryser ditt kött på detta sätt kommer det att hålla kvaliteten i bara en till två månader.

Hur du tinar kött

Om du tinar ditt frysta kött innan du lagar mat, följ några grundläggande tumregler för bästa smak och konsistens. Och kom ihåg att om du tinar på fel sätt eller för länge riskerar du att ditt kött blir dåligt.

Ta ut köttet från frysen och låt det tina på en tallrik i kylens nedre del så att det inte droppar på någonting. En kalkon eller en stek kan behöva två eller tre dagar. En biff, beroende på tjocklek, kan bara behöva tjugofyra timmar. Om köttet är insvept i plast, lämna det i plasten. Om det är förpackat i papper, ta bort pappret om det är möjligt. Om du inte har planerat framåt kan du också tina små portioner kött i en skål med kallt vatten. Vattnet måste förbli kallt. Tina inte, oavsett vad du gör, med varmt eller varmt vatten; som kan ge upphov till matförgiftning.

Om du har tinat något korrekt (dvs inte på diskbänken eller i varmt vatten och inte har lämnat det vid rumstemperatur i mer än två timmar) men inte kommer att laga det, kan du frysa det igen. Det är säkert men det kanske inte smakar detsamma nästa gång du tinar det.

Kan du laga fryst kött?

Köttprodukter kan tillagas direkt från frysta, men du måste se till att köttet är noggrant tillagat innan det serveras. Köttet måste nå en kärntemperatur på 70 ° C i minst 2 minuter för att förstöra skadliga bakterier.

Frys om möjligt köttet i skivor eller tärnade bitar så att det blir lättare att tillaga. Många stormarknader säljer påsar med tärnad kyckling eller nötkött som kan gå direkt i din wok eller stekpanna från frysen.

Lägg fryst köttfärs i en kastrull på låg temperatur och flytta det tills köttet börjar tinas upp. Höj temperaturen när den har gått sönder och fortsätt steka tills den är jämnt kokt.

Kan du laga fryst bacon?

Ja, bacon kan tillagas från fryst – stek bacon på låg värme tills skivorna börjar separeras. Öka värmen gradvis och stek de separerade bitarna av bacon tills de är kokta.

Det är också säkert att laga andra typer av fryst fläsk i ugnen, på spisen eller under grillen utan att tina upp det först, men kom ihåg, som med andra kött, kan tillagningstiden ta cirka 50% längre än upptinade fläskprodukter.

Kan man laga fryst kyckling?

Ja och nej. Små bitar av frysta, såsom tärnad eller skivad kyckling, kan tillagas direkt från frysta på spisen, förutsatt att köttet når en kärntemperatur på 70 ° C i minst 2 minuter för att förstöra skadliga bakterier.

Kycklingbröst, större bitar av fryst kyckling och hela frysta fåglar kan tillagas i ugnen, även om det tar cirka 50% längre tid än den normala tillagningstiden för upptinad kyckling. Rostning eller bakning är ett av de enda säkra sätten att laga en kyckling direkt från fryst eftersom den värmer kycklingen tillräckligt snabbt för att förhindra farlig bakterietillväxt.

Att laga en hel kyckling från frusen i ugnen:

  • Låt kycklingen stå i rumstemperatur i 20-30 minuter.
  • Ställ in ugnen på 150 ° C eftersom detta försiktigt tinar och kokar kycklingen.
  • Koka kycklingen vid denna låga temperatur i cirka 1 timme 30 minuter för en liten hel fågel (detta beror på vikten på din kyckling så läs alltid förpackningen för ytterligare vägledning).
  • Höj temperaturen upp till 200 ° C och koka i ytterligare 15 minuter för att säkerställa att kärntemperaturen (70 ° C) har uppnåtts.
  • Kom ihåg att du måste lägga till 50% mer tillagningstid i ett kycklingrecept när du lagar din kyckling från fryst istället för att tina den först.

Det rekommenderas inte att du lagar stora kycklingbitar eller stora hela fåglar från frysta. I dessa fall måste kycklingen tinas först eftersom det blir otillräcklig tillagningstid för att säkerställa att köttet når en kärntemperatur på 70 ° C. Istället är det troligt att kycklingens utsida kommer att koka men mitten förblir frusen och främja tillväxten av skadliga bakterier.

Det rekommenderas inte att du lagar fryst kyckling långsamt på en spis, inte heller på grund av risken för att skadliga bakterier växer vid otillräckligt höga temperaturer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *