Laga Mat Över Öppen Eld – Allt du Bör Veta

Vill du testa på att laga mat över öppen eld?

Att laga mat över öppen eld kan vara både roligt och välsmakande. Men det är ett par saker du bör ha i åtanke innan du börjar för att få bästa resultat och laga maten på ett säkert sätt.

Att tända elden

Även om din tillgång till olika träslag dramatiskt kan förändra ditt val bör du ha några saker i åtanke när du ska tända din brasa. Ett tips är att använda lövträ och särskilt fruktträ. De bryts ned till kol riktigt bra. Du vill ha ett trä som ger en god smak men inte är så överväldigande att det är omöjligt att smaka på maten. Du behöver inte nödvändigtvis inte använda trä dock.”Om du inte har någonting annat är vanlig eldkol går det bra.

Matlagningstemperatur

”Matlagning med eld handlar om att börja tillaga vid rätt tidpunkt. Om du har en biff när lågorna är heta och attackerar allt så kommer du att bränna den för mycket. Om du lägger på maten för sent när elden inte är tillräckligt varm kommer det att vara svårt att tillaga det.

Hur vet du då när du ska lägga på maten? Det bästa tillfället att sätta på maten är när träet börjar övergå från svart till grå eller när kolen börjar spricka.

Förutom synen bör du använda känseln för att känna när din eld är redo. Vissa träsorter brinner riktigt varmt och andra brinner inte lika hett. Lägg försiktigt handen cirka fyra centimeter från elden. Om du kan hålla den där längre än fyra sekunder är den inte tillräckligt het. Om du kan lämna den där bara en sekund är det för varmt.

Var disciplinerad när du lagar mat över öppen eld

Elden dikterar den bästa tiden att ställa på maten och ta av den. Du vill se till att du har god tid när elden är redo, samt att veta att när det är klart är det tid. Du bör hela tiden hålla koll på maten för att få den perfekt.

Se till att maten ser bra ut

Du äter först med ögonen. Du kan hälla olivolja på köttet och marinera sedan med salt för att hjälpa till att bilda skorpan. Var extra försiktig när du lagar mat med olja över en låga, för om olja börjar brinna kan du behöva vänta så länge som 30 minuter på att elden ska slockna. Du kan även prova en gjutjärnspanna. Det ger verkligen den skorpan du letar efter. Nyckeln är att låta din hela din metalpanna stå över elden i två till tre minuter innan du lägger på biffen.

Gör kryddningen enkel

Om du lagar mat utomhus behöver du bara salt av hög kvalitet. Använd havssalt för sin starka smak.

Ha matreserv

Det blir fantastiskt om du lyckas laga mat över öppen eld och allt blir lyckat. Men om det inte blir det och resultatt blir dåligt kan du få stå där med tom mage.

Ett förslag är därför att säkra dina satsningar med något du vet att du inte kommer att misslyckas med. Var inte rädd för att misslyckas – ta bara med dig backup mat. Hamburgare är en perfekt backuprätt som du enkelt kan tillaga och som du inte kommer att misslyckas med.

1. Bygg din eld rätt

För att laga mat korrekt behöver du den perfekta elden. Att bygga en lägereld medför att bränna mycket trä tills det finns röd heta kol för att tillhandahålla jämn matlagning. För att bygga en eld på rätt sätt finns det flera faktorer som du bör tänka på:

– Trä
Trä för en eld bör brinna långsamt och jämnt. Ek är ett populärt alternativ. Men om du inte planerar att ta trä med dig camping är kol ett bra alternativ och kan enkelt hämtas på din campingplats.
– Plats
Välj en säker plats för att bygga din lägereld, helst i en förgrävd eldstad. Platsen ska skyddas från vinden och vara fri från gräs, löv och annat skräp som lätt kan fatta eld.
– Undanröjning
Se också till att det inte finns några träd eller kraftledningar ovanför. Det rekommenderas att du har 10 meter frigång på alla sidor av elden. Forma en omkrets runt elden med färska grenar eller stenar för att förhindra att den sprids. En stor sten på baksidan av elden kan fungera som en skorsten för att trotta bort rök.

Börja lägga eldstartare, till exempel en skrynklig tidning eller torrt gräs, och stapla tunna kvistar eller torra grenar i en vertikal konisk form ovanpå fnösket. Tänd detta och tillsätt sedan större torra grenar när de små tänds. Börja lägga till din ved över tändningen och låt den brinna tills du har vitt kol. Det kan ta mellan 45 minuter och en timme.

2. Använd rätt redskap

Möjligheterna är oändliga när det gäller lägereldrecept, men du måste ha rätt verktyg för jobbet för att skapa läckra rätter.

Ett grillgaller är ett utmärkt val för en matlagningsyta. Du kan grilla kött och grönsaker direkt på gallret eller använda det som stativ för att hålla stekpannor och kokkärl för kokande vatten, steka eller långsam tillagning.

Gjutjärn rekommenderas för eldning av lägereld eftersom den täta metallen håller värmen bättre och fördelar den jämnare.

Glöm inte redskap som tång i rostfritt stål och en sked med lång hand för omrörning och servering. Du behöver också säkerhets- och rengöringsutrustning som grillhandskar, en borste och en digital kötttermometer.

3. Välj rätt tillagningsmetod

Det finns många sätt att laga mat över en lägereld, men tillagningsmetoden och köksredskapen du behöver ha med beror på vilket recept du planerar att göra. Om du är ute och jagar och planerar att laga vilt, ta med dina gjutjärns köksredskap för låg, långsam matlagning eller grytor.

Men om du bara vill steka några korvar eller hamburgare behöver du inte bära en tung gjutjärnspanna. några långa spett eller grillgaller räcker.

Vissa lägereldrecept förlitar sig direkt på att nedsänka ingredienser i kolen, till exempel lägereldsbakad potatis.

4.  Ha en spray redo

Olja och fettstänk från matlagning kan lätt antända gnistor som kan leda till eldsvåda. Stänk kan också ändra värmefördelningen i din eldstad, vilket får maten att laga mat ojämnt.

Så fort du upptäcker en svår flamma eller kol, spraya den med några vattenstrålar från en sprayflaska för att hålla din lägereld tämjd.

I vissa fall kan det vara en bättre idé att undvika att laga mat som är fet eller sannolik att droppa fett när du lagar mat över öppen eld.

5. Ha vatten och sand nära till hands

Lägereldar kan snabbt komma ur kontroll om vinden påtar eller om de lämnas obevakade. Ha en hink för vatten och sand för att snabbt släcka och dämpa lågorna om de ser ut som om de sprider sig.

Håll också vatten och sand till hands för att släcka elden när du är klar. För att släcka din lägereld innan du lämnar, tillsätt lite vatten eller sand och använd ett långt metallspett för att röra glödarna. Fortsätt denna process tills elden och kolen är helt kvävd och kall.

6. Ha aluminium

Denna mångsidiga artikel kan användas för att laga mat. Den är perfekt för att packa in frukt och grönsaker i för att laga mat direkt i kolen. Du kan till och med forma aluminium till en serveringsskål.

7. Förbered maten innan

Gör så mycket av matberedningen som möjligt hemma för enkel matlagning. Skivning och tärning av kött och grönsaker är enklare hemma när alla dina redskap är inom räckhåll. Lägg dina ingredienser i förvaringsbehållare och ta dem med dig.

Förvara kalla produkter som kött och mejeri i en svalare förpackning med is för att bibehålla färskheten. Alternativt kan du vakuumförsegla dina produkter hemma för att få dem hålla sig fräscha längre.

8. Laga inte över öppen eld

När mat lagas över öppna lågor kommer den att bli bränd. Den intensiva värmen bränner utsidan av köttet eller lagar rätter ojämnt, vilket inte bara är otrevlig utan också osäkert. Vänta tills dina kol är vita och varma och använd en kokyta eller stativ för att hålla köksredskapet över den mest intensiva värmen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen