Fördelar med att Äta Röd Chili – Allt du Bör Veta

Vad är hälsofördelarna med att äta en röd chili? Den röda frukten som kan chocka dina smaklökar med sin intensivt kryddig smak – den heta chilin har fler fördelar för din hälsa. Chilipeppar, som kommer från Mexiko, är nu en av världens mest använda ingredienser, framträdande i rätter från Asien, Afrika, Europa och naturligtvis Nord- och Sydamerika.

Chili kan variera från söt till extremt mild till brännande het, och det är ett bra tillägg till varje måltid.

Dessa små kryddiga paprikaliknande grönsakerna kommer från släktet Capsicum och utgör således en del av nattskuggfamiljen, en grupp som innehåller flera farliga växter.

Chilipeppar kan gynna din hälsa och krydda till ditt liv! Vilka är hälsofördelarna med att äta röd chili varje dag?

Vad gör röd chili för din kropp?

Den huvudsakliga bioaktiva växtföreningen i chilis är capsaicin. Det är exakt den förening som orsakar den brännskadade känslan i munnen så snart du äter något som är lite utöver din kryddtolerans. Det är också anledningen till att du omedelbart tvättar händerna med tvål och vatten – efter att ha hanterat paprika. Sammansättningen kvarstår i pepparoljorna och kommer att påverka alla känsliga delar av kroppen.

Capsaicin fungerar genom att binda till smärtreceptorerna i munnen och halsen, vilket får dessa nervändar att registrera dem som smärta i ditt sinne. Till skillnad från faktisk smärta registrerar emellertid nervändarna helt enkelt en brinnande känsla.

Med tiden kan nervändarna bli desensibiliserade, och ofta kan ätande av chili oftare göra att du äter kryddigare mat mer bekvämt och blir mindre känslig för andra former av smärta också.

Vilka är hälsofördelarna med att äta röd chili?

Chili innehåller en mängd vitaminer och mineraler som kan ha stora hälsofördelar för att förbättra din hälsa. Den exakta mängden du bör äta varierar beroende på art och typ av chilipeppar – en paprika, till exempel, är inte densamma som en röd chili.

  • C-vitamin: Röd chili är packad med C-vitamin, det vitala immunsystemet som ökar näringsämnen som alla behöver både under och efter influensasäsongen.
  • Vitamin B6: Vitamin B6, som är en del av vitamin B-familjen, hjälper till att förebygga pyridoxinbrist som i sin tur orsakar anemi.
  • Vitamin K1: Vitamin K1 är nödvändig för blodkoagulation och för att upprätthålla friska ben och njurar.
  • Vitamin A: I synnerhet röd chili innehåller höga nivåer av betakaroten, som kroppen sedan omvandlar till A vitamin. A Vitamin hjälper till att stödja ögonen, huden och immunsystemet.
  • Kalium: Mineralen finns i bananer och potatis men även röd chili. Denna hjälper till att minska risken för hjärtsjukdomar och kramper.
  • Koppar: Det kanske låter lite konstigt, men koppar är en viktigt mineral som används för att skapa starka ben och ge friska nervceller.

På grund av kapsaicins förmåga att binda till smärtreceptorer och minska känseln hos dem när de används konsekvent över tid har chilipeppar medicinskt använts i krämer och salvor som smärtstillande. Dessa läkemedel används för att behandla hälsoproblem som sträcker sig från grundläggande ledvärk till nervskador orsakade av kroniska sjukdomar.

Vissa chilis används som hemläkemedel som familjer har använt i generationer inbegriper användning av vatten infunderat med chilipeppar eller slipad paprika, såsom cayenne, för att hjälpa till att lugna ont i halsen och hosta. Det beror på att den brännande känslan som capsaicin ger gör att halsen kan känna sig varm. Människor har kombinerat peppar med citron, ingefära, honung och till och med ytterligare slipad svartpeppar för att skapa en inte så välsmakande men väl fungerande örtdrink.

Den kanske mest enkla och fördelaktiga användningen av kryddig chili ligger dock bara i att äta den. Svetten som produceras genom att äta kryddig mat hjälper till att kyla ner kroppen, varför det är så tillfredsställande att äta kryddig mat, framförallt i de fuktiga och tropiska platserna som Indien och Thailand. Dessutom kan du äta mat som är så kryddig att det får dig att börja gråta då det kan hjälpa dig att rensa nästäppa. Det rensar bihålorna och hjälper dig att snyta näsan – var noga med att inte röra dig i ansiktet.

Kan röd chili hjälpa till med viktminskning?

De korta svaren är både ett ja och ett nej. Det här är någonting som chilipeppar inte är så känd för, men många studier har visat att kryddan i denna lilla frukt ”capsicum annuum” kan bidra till att främja viktminskning och har många andra hälsofördelar. Detta beror på capsaicins förmåga att potentiellt minska aptiten och öka fettförbränningen.

Här är effekten av chilis på viktminskning:

  • Mindre sötsug
  • Ökad ämnesomsättning
  • Öka kaloriförbränningen
  • Minskning av kroppsvikt

Den minskade aptiten fungerar bara väl med de som har låg tolerans för krydda. Genom att äta mat som är kryddig kommer din önskan att äta stark mat som ger en brinnande känslan i munnen minska, vilket minskar din aptit.

Dessutom kan chilis öka fettförbränningen genom att höja kroppens temperatur och därmed öka din ämnesomsättning. Genom att artificiellt höja din kroppstemperatur kommer din kropp subtilt att arbeta hårdare för att få temperaturen tillbaka till neutral, genom att förbränna ett par extra kalorier.

När det gäller kliniska bevis på effekterna av chilis och bevis för viktminskning är det emmelertid mer otydligt. Det finns lika många rapporter som säger att chilipeppar hade en neutral effekt på viktminskning än positiva effekter.

Dessutom kan ökad tolerans mot chilis och capsaicin också minska chilipepparnas effekter över tid.

I slutändan kommer att att enbart äta röd chili inte att rsultera i en dramatisk viktminskning. Men att lägga till mer krydda i din dagliga rutin kan fungera som ett bra komplement till andra hälsosamma livsstilsförändringar som riktar sig till viktminskning. Att laga nya rätter med chilis kan vara ett sätt att främja hälsosammare matlagning hemma, vilket hjälper dig att undvika utmattning och skräpmat.

Vad är nackdelarna med röd chili?

Även om att äta chilipeppar har tydliga flera näringsmässiga och smakfördelar, finns det några få nackdelar att vara medvetna om. Det finns uppenbara oro när man hanterar chilipeppar. När du hanterar paprika i köket, se till att tvätta händerna omedelbart efter användning och undvik att röra ögonen och ansiktet.

Dessutom, om du konsumerar en chili som är över din kryddatolerans, kan du uppleva överdriven svettning, en rinnande näsa och tårar, diarré och samma brinnande känsla som människor både älskar och hatar. För dem med irriterande tarmsyndrom, eller IBS, kan dessa symtom aldrig försvinna trots din befintliga kryddtolerans.

Capsaicin kan också irritera slemhinnan i matsmältningskanalen, eftersom det är vad kemikalien binder till att bearbetas. Således kan konsumtion av höga nivåer capsaicin leda till kräkningar, illamående och ökad svårighetsgrad av halsbränna eller magsår.

I slutändan kan konsumtionen av för mycket röd chili orsaka en blodtryckspik, vilket är problematiskt för dem som redan har högt blodtryck.

Nedan är några av de främsta fördelarna med att äta röd chili sammanställda

1. Förbättrar matsmältning

En av de största fördelarna med capsaicin är dess bidrag till tarmhälsa och viktminskning. I motsats till vad folk tror, ​​kan chilipeppar faktiskt vara bra för magen och ett bra sätt att behandla magsår.
För det andra är chilipeppar, speciellt i sin pulverform, rika på antioxidanter och andra föreningar som kan lugna andra matsmältningsproblem, som magbesvär, magtarm, diarré och kramper. Chili kan uppnå detta eftersom de stimulerar magsaft och arbetar mot surheten i din matsmältningskanal.

För det tredje kan chilipeppar påskynda din ämnesomsättning. Genom att påskynda din ämnesomsättning, bromsar du din begär och förbättrar hastigheten med vilken du förbränner fett. I allmänhet tros det att konsumtionen av chilipeppar tillsammans med andra hälsosamma livsstilsmetoder kan förbättra viktminskningen.

2. Lindrar migrän

Capsaicin från chilipeppar har också visat potential vid behandling av huvudvärk och migrän. Enligt en studie från American Academy of Neurology behandlades 18 patienter med huvudvärkdiagnoser med capsaicin.

Till ett resultat hade 13 patienter full lättnad. Majoriteten av de andra patienterna fick viss lättnad, och endast en patient hade ingen lättnad. Forskarna fann att capsaicinet minskar känseln i nerver och minskar CGRP – som båda är ansvariga för att skapa migränsmärta.

3. Kan minska risken för cancer

Chilipeppar utgör också ett potentiellt naturligt botemedel för att bekämpa cancer. Enligt American Association for Cancer Research kan capsaicin och antioxidanter i chilipeppar döda cancerceller vid leukemi och prostatacancer. Detta beror till stor del på den höga antioxidanten och antiinflammatoriska egenskaperna hos chilipeppar.

I fallet med prostatacancer minskar till exempel kapsaicin tillväxten av prostatacancerceller. Liknande effekter finns i bröst-, bukspottkörtel- och urinblåscancer.

4. Bekämpar svampinfektioner, förkylningar och influensa

Den karakteristiska röda färgen på chili är en indikation på att den är rik på betakaroten eller pro-A vitamin. Vitamin A är nyckeln till att upprätthålla ett hälsosamt andningsorgan, tarmsystem och urinsystem. Även vitamin A och C-vitamin i chilipeppar är avgörande för att bygga upp din immunitet mot infektioner och sjukdomar.

Om du lider av  allergier kan en nässpray med capsaicin hjälpa till att lindra dina symtom. Dessutom har capsaicin ett antal antibakteriella egenskaper som kan bekämpa kroniska sinusinfektioner.

Om du lider av hög feber kan het chilipeppar inte bara lindra smärtan, utan de kan också stimulera immunsystemet att bekämpa viruset.

Chilipeppar kan också användas för deras anti-svampegenskaper. Specifikt kan den döda matpatogener, bakterier som H. pylori och bota ett antal inflammatoriska tarmsjukdomar.

5. Ger gemensam smärtlindring

Förutom att vara en naturlig källa till smärtlindring för huvudvärk och migrän, kan chilipeppar användas för att minska ledvärk. I huvudsak kan du applicera chilipeppar på huden för att minska förekomsten av kemisk P. Chemical P är den förening som ansvarar för att överföra smärtmeddelanden till hjärnan.

Capsaicin binder till smärtreceptorer och inducerar en brännande känsla som kan desensibilisera dina smärtreceptorer över tid. På detta sätt fungerar capsaicin som smärtstillande. Vanligtvis kan den användas för att behandla bältros, ledvärk och HIV-neuropati.

6. Bekämpar inflammation

En annan av capsaicins värdefulla egenskaper är att det hämmar substans P, som är en neuropeptid som är ansvarig för inflammatoriska processer. Som sådan anses capsaicin vara en potentiell behandling för ett antal sensoriska nervstörningar, såsom artrit smärta, diabetisk neuropati och psoriasis.

En djurstudie fann att djur som behandlades med ett ämne som orsakade inflammatorisk artrit svarade bra på en diet med mycket kapsaicin. Tack vare kosten upplevde djuren en försenad utveckling av artrit och en signifikant minskning av inflammation i hela kroppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen